Nieuws Actueel

Woerdense kaas is lekkerste van de wereld

De biologische Jerseykaas van kaashandel Treur uit Woerden is in Engeland uitgeroepen tot 's wereld lekkerste kaas, daarmee 4.999 andere kazen uit 27 landen achter zich latend.

Ruud Witte 28 juli 2016

Kaas 21

"Ja, wij zijn supertrots'', zegt commercieel directeur Daan Treur tegen het AD, "maar de eer geldt vooral voor onze kaasmakers op de zorgboerderij Jerseyhoeve Bio Schorren, in Ouddorp.'' Lof strijkt ook neer in Woerden, want de kaas - gemaakt van de melk van Jersey koeien - rijpt zeven maanden lang hier.

Smaaktest"Twee jaar geleden werden we tweede met deze kaas.'' Om een winnaar te kiezen wordt de kaas in diverse rondes onderworpen aan een intensieve smaaktest door ruim 250 experts. "Uiteindelijk lag de kaas dinsdag bij de beste kazen van de wereld en werd zij uitgeroepen tot 'Surpreme Champion'.

De winnende kaas van Treur (tekst gaat verder onder foto)

,,Moeilijk te zeggen waarom nou juist deze uit de 5.000 kazen heeft gewonnen. Het heeft uiteraard met de smaak te maken. Het vetgehalte van de melk van Jerseykoeien is hoger: 6,0 tegen gewoonlijk zo'n 4,5. Dat geeft een vollere smaak.''

BBCHeel Groot-Brittannië kan komend weekeinde weten dat de kaas van Treur gewonnen heeft. De daar populaire tv-kok James Martin besteedt in zijn BBC-programma ruim aandacht aan de Jerseykaas.

Ook andere kazen van Treur zijn in de prijzen gevallen in het Engelse Nantwich. Ondere andere 'Kaas met een Verhaal', een boerenkaas die speciaal is gemaakt ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Treur Kaas, kreeg waardering.