Nieuws Actueel

Wolters Kluwer en DSM-Firmenich onderaan in rode AEX

Informatieleverancier Wolters Kluwer en speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich stonden woensdag in de staartgroep van de AEX-index, die ook een flink verlies liet zien. De resultaten van de twee Amsterdamse hoofdfondsen konden beleggers niet bekoren. De negatieve stemming op de beursvloeren werd echter vooral veroorzaakt door de verrassende verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door kredietbureau Fitch.

ANP 2 augustus 2023

De grootste economie ter wereld is daarmee de hoogste kredietscore kwijtgeraakt. Dit betekent dat de Amerikaanse staatsobligaties in de ogen van Fitch niet meer tot de veiligste beleggingen behoren. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat een van de toonaangevende ratingbureaus deze stap zet. Beleggers besloten door de ratingverlaging hun aandelenportefeuilles tegen het licht te houden.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in het rood op 777,80 punten. Van de 25 hoofdfondsen hield alleen AkzoNobel het hoofd nipt boven water. De MidKap zakte 1 procent tot 914,92 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Personeelskosten

Wolters Kluwer zakte 1,5 procent. De informatieleverancier boekte meer omzet in de eerste zes maanden van het jaar en handhaafde zijn jaarverwachting. Analisten van de Belgische bank KBC Securities wezen echter op de gestegen personeelskosten in de eerste jaarhelft.

DSM-Firmenich daalde 1,6 procent. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf zag zoals verwacht de omzet en winst dalen in het tweede kwartaal. Het concern had eind juni al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten van zijn vitamine-activiteiten.

Prijsverhogingen

In de MidKap zakte koffieconcern JDE Peet's 2,7 procent. Het moederbedrijf van Douwe Egberts zag de omzet licht stijgen in de eerste jaarhelft dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf werd wel wat voorzichtiger over de winstgevendheid dit jaar. Roestvrijstaalmaker Aperam kampte met een verkoopadvies door de Amerikaanse bank JPMorgan en verloor ook 2,7 procent.

Kunstmestproducent OCI (min 0,6 procent) kwam ook met resultaten. Het bedrijf zag de omzet meer dan halveren in het tweede kwartaal en dook in de rode cijfers. OCI kampte vooral met lagere prijzen van stikstof en methanol. Het bedrijf verwacht later dit jaar meer te kunnen zeggen over zijn eerder aangekondigde strategie-update.

De euro was 1,0985 dollar waard, tegen 1,0963 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 82,07 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 85,61 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws