Nieuws Actueel
Woontorens uit de fabriek exportproduct voor Hurks

Zelfs vanuit Singapore komen ze kijken hoe Hurks in Veldhoven in prefab complete gevelsystemen ontwerpt en bouwt, bericht het Eindhovens Dagblad vrijdag.
De parkeerplaatsen staan goed vol bij Hurks Prefabbeton in Veldhoven. De fabriek draait weer op volle toeren. Met beton storten, stenen metselen en staalmatten lassen. Het is druk op de werkvloer. Voor het samenstellen van de staalmatten voor het gewapende beton moet een twee-ploegendienst worden ingesteld.
Hurks beleeft hoogtij in zijn prefabbetonfabriek op een moment dat de Nederlandse bouwsector nog maar langzaam uit het dal klautert. Het Eindhovense bouwconcern loopt voor de troepen uit door een hausse aan opdrachten uit Londen. De omzet aan woontorens en andere appartementencomplexen in de Britse hoofdstad loopt op tot 300 miljoen euro.
Twee van die torens van 14 en 16 bouwlagen "liggen nu in de fabriek" in Veldhoven, zegt directeur Jacco van Dijk. Ze gaan als complete gevelsystemen inclusief metselwerk, kozijnen en beglazing per vrachtwagen en boot naar Londen. Daar worden ze op de bouwplaats gemonteerd als ware het Duplo.
Twee problemen opgelostHurks profiteert van de snel aantrekkende economie in Londen, bevestigt Van Dijk. Ze weten in de almaar in inwonertal groeiende metropool niet hoe snel ze de appartementen moeten aanslepen.
Hurks lost met zijn prefab bouwmethode twee problemen op: het gebrek aan bouwvakkers in Engeland en de bouwtijd die met de conventionele methodes op de bouwplaats zelf te lang uitvalt.
KeerzijdeHet succes heeft ook een keerzijde. De aannemer kan geen 'nee' verkopen. De productiecapaciteit in Veldhoven zat al weer snel aan haar maximale bezetting van zo'n 240 medewerkers. "Terwijl we ook de markten in Nederland, België en Frankrijk moeten kunnen blijven bedienen", weet Van Dijk.
Om de productiecapaciteit op te schroeven is de 'slapend' gehouden fabriek in Tilburg dit jaar weer in bedrijf gesteld. Als die halverwege dit jaar naar een bezetting van 60 medewerkers wordt getild, groeit de totale prefabbetonproductie bij Hurks naar recordhoogte.
HoogstandjeDe eerste Londense torens zijn een waar visitekaartje geworden. "Ze worden vanwege hun complexiteit echt gezien als een hoogstandje."
De eerste was een hele toer. "Een van de moeilijkste werken die we ooit hebben gemaakt", karakteriseert Van Dijk. "Deze toren kent veel diepteverschillen in het metselwerk en gaat bovendien de hoek om. Daarnaast is er veel open ruimte in de gevel en relatief weinig beton, waardoor het ook constructief een uitdaging was."
Hurks moest bovendien de Londense bouwtekeningen omzetten naar maakbare uitvoeringen voor in de fabriek. Gaandeweg ging dat beter. "De architecten in Londen moesten ons snappen en wij hen. Inmiddels worden we steeds vroeger in het ontwerpproces erbij betrokken."
2020 en 2021Nu de eerste vier torens er staan, groeit in hoog tempo de belangstelling voor Hurks. Van Dijk rept over een mogelijke 'tweede en derde klant' voor Londen, van dezelfde omvang als huidig opdrachtgever Ballymore. "Ze zouden orders kunnen opleveren voor de jaren 2020 en 2021. Dat zou heel erg prettig zijn. Dan kunnen we de opdrachtenstroom voor jaren op een stabiel niveau houden." Verder wordt Hurks gebeld door partijen uit landen als Australië, Quatar en Singapore. Daar sjouw je geen gevelelementen naartoe, zegt Van Dijk, maar je kunt er wel je kennis verkopen. "Met een Australische partij is een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk te onderzoeken of we onze kennis daar kunnen toepassen."
UitbreidenOp het fabrieksterrein in Veldhoven liggen ook gevelelementen klaar voor een appartementencomplex in Amsterdam en voor de uitbreiding van Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Als de markt in eigen land verder aantrekt en in Londen nieuwe klanten volgen, zou de capaciteit voor prefab mogelijk verder moeten worden verhoogd.
In Veldhoven is uitbreiding geen optie, stelt Van Dijk. In Tilburg zou nog een extra hal kunnen worden gebouwd. "Ook zouden we meer kunnen uitbesteden aan collega's. Zo kopen we al vloeren in. We kijken sowieso meer naar toeleveranciers. Voor het in 3D maken van bouwtekeningen bijvoorbeeld onderzoeken we of we dat voor een deel in samenwerking met een bedrijf in India kunnen laten doen."
Een derde optie voor capaciteitsuitbreiding is het openen van een derde fabriek. "Maar die is nog heel ver weg. Daarvoor heb je meer vastigheid in de orderstroom nodig."
LastWant het voorfabriceren van productie mag 'een mooi rendement opleveren als het vol is', bij een dalende bezettingsgraad is de dure fabriek ook een last.
Hurks heeft de efficiency wel aanzienlijk kunnen verbeteren, eigenlijk dankzij de bouwcrisis. "We maken nu met 300 mensen meer productie dan met de 450 medewerkers tijdens de topjaren van de bouw. Toen hadden we ook wel een overbezetting. Na de herstructurering in 2012 en 2013 is de interne organisatie veranderd. We hadden in Veldhoven en Tilburg twee fabrieken naast elkaar. Nu is Tilburg het verlengstuk van Veldhoven. Daar doen we meer het seriematige werk."
De hoogstandjes waarmee Hurks in Londen verbaast, komen uit Veldhoven. Jarenlange ervaring gaat er aan vooraf. "Wij doen de engineering van het gebouw met in het achterhoofd hoe het gemonteerd gaat worden. Aan de voorkant moet het kloppen, want op de bouw zelf kun je een eventueel probleem niet meer oplossen."
Hurks was dankzij initiatieven van toenmalig topman Theo Hurks een van de eerste prefabbouwers in het land. Dat gaf een voorsprong, die wel moet worden verdedigd. "We moeten continu blijven innoveren om in de kopgroep te blijven."