Nieuws Actueel

Woonwebshop Flinders maakt sprong naar Duitsland

De conservatieve meubelbranche opschudden, dat had Geert-Jan Smits uit Zaandam voor ogen toen hij een onlinewoonwinkel begon. Dat lijkt aardig gelukt: Flinders draait met winst. Na België breidt Flinders nu uit naar Duitsland.

Richard Mooyman | Foto: Rink Hof 4 juli 2016

Flinders 1065

Flinders verkoopt meubelen, lampen en woonaccessoires van designmerken. ,,Het gaat om het middeldure en duurdere segment. Alleen mooie, kwalitatief goede producten waarbij over het ontwerp echt is nagedacht.''

Na tien jaar een internetadviesbureau te hebben gerund, zette Geert-Jan in 2011 de stap naar de meubelbranche. Een behoudende wereld met vaak een afkeer van internet, aldus Geert-Jan. Daar lagen kansen. ,,Veel meubelbedrijven gingen failliet. Maar je kunt groeien als je meegaat met de moderne consument.''

CaféNaast de webshop begon Geert-Jan bij het Amstelstation een winkel, omdat leveranciers geen zaken wilden doen met louter een internet-bedrijf. Hij combineerde dit met een café om reuring in de zaak te brengen. Deze plek is overgedaan aan de Coffee Company, in Groningen en Hilversum heeft Flinders nog wel cafés. Sinds een jaar heeft het bedrijf in Zaandam een winkel in een oude loods waar vroeger kanonnen werden gemaakt. Klanten kunnen voor de deur parkeren en woonartikelen direct meenemen vanuit het magazijn. ,,De omzet ging vanaf dag een omhoog.'' In Maastricht opende Flinders ook een winkel.

GroeiDe basis blijft de webshop met ruim 15.000 producten. ,,Mensen zoeken vaak op bepaalde designmerken. Dan komen ze bij ons uit,'' zegt Geert-Jan, die veel gebruik maakt van internetadvertenties. Flinders draait een omzet van tien miljoen euro per jaar en heeft zestig mensen in dienst. ,,We zien onszelf nog een beetje als een start-up, vorig jaar zijn we met 100 procent gegroeid.''

De groei in Duitsland wordt gefinancierd door een lening van een miljoen euro uit het MKB Impulsfonds. Geert-Jan klopte eerder jarenlang tevergeefs aan bij banken. ,,Nu we winst maken, staan de banken opeens bij ons in de rij.'' De prognose voor dit jaar is forse groei én winst.

Groei in Duitsland is volgens Geert-Jan noodzakelijk. ,,Over een jaar of vijf zijn er in ons segment in heel Europa nog maar vier of vijf partijen over. We moeten meer volume omzetten, waardoor we inkoopvoordelen kunnen krijgen. Het is simpel: je wordt groot of je doet niet meer mee.''

Flinders verkoopt online ruim 15.000 designproducten. Een deel van de collectie is ook te koop in de eigen loods in Zaandam.

Tips van de exporteur

Wie: Geert-Jan SmitsWat: webshop woonproductenVan: FlindersOver: Duitsland en België

Onderschat bij een buitenlandse webshop een andere taal, cultuur en een ander belastingregime niet.

1. TaalInvesteer in medewerkers die de moedertaal spreken, ook al werk je vanuit Nederland. Regel een lokaal telefoonnummer. De taal op de site moet feilloos zijn. In het Vlaams heet een vloerkleed bijvoorbeeld tapijt.

2. Begin kleinZet niet meteen het hele assortiment online, maar probeer eerst op kleine schaal uit of er voldoende vraag is naar bepaalde producten. In Duitsland blijkt Scandinavisch design het goed te doen.

3. FinanciënBreng dat je financiën op orde zijn. Duitsland heeft een lager btw-tarief van 19 procent. Neem voldoende tijd om zoiets vooraf in je systemen te integreren, anders loop je vast.

4. TransportDuitsers zijn kritisch en sturen eerder iets terug. Regel de retourzendingen goed, anders loop je meteen reputatieschade op door kritische reviews.