Nieuws Actueel

Workation: met je laptop naar een tropisch oord

Waarom in Nederland blijven als je ook met je laptop naar een tropisch oord kan trekken? Speciaal voor MKB'ers, ZZP’ers en digital nomads organiseren de Amsterdamse Elke van Eijk (27) en Marnix Reijntjes (30) dit najaar een 'Workation'. Goed voor de motivatie, het netwerk en de inspiratie.

Lotte Elbrink 1 augustus 2016

Workation1

Workations zijn reizen voor locatieonafhankelijke ondernemers. Het doel: (samen)werken, netwerken en inspireren in een andere cultuur en omgeving. "In november verplaatsen we het kantoor voor tien dagen naar de zon en reizen we met een groep van ongeveer vijftien ambitieuze ondernemers naar Sri Lanka", vertelt Van Eijk. "In Mirissa, het Zuiden van Sri Lanka, gaan we in een resort een kantoorsetting creëren. Inclusief goede wifi, koffie, ontbijt en lunch. Overdag hard werken, na werktijd op pad en cultuur snuiven."

Vrijheid Van Eijk liep al langer met het idee van een Workation. Zelf trekt ze als ZZP'er ook regelmatig met haar laptop richting de zon. Ze begon haar carrière als strateeg bij een reclamebureau: "Een fantastische baan, maar dat is voor mij niet genoeg. Ik wilde mijn vrijheid terug." Ze werd eigen baas en bedacht samen met Reijntjes, een developer, de Workation.

Netwerken"Het draait tijdens de Workation voor een groot deel om netwerken, socializen en elkaar inspireren. De Amsterdamse startup scene is best klein, iedereen kent elkaar. We hopen daarom dat er een diverse en internationale club mee gaat. Tijdens de reis organiseren we een aantal meetups. Het is de bedoeling dat er zo nieuwe samenwerkingen en ideeën ontstaan.”

Aftrekbaar van de belasting Is dit dan dé nieuwe manier van werken? "Ik verwacht dat deze beweging gaat groeien. Logisch. Terwijl het in Nederland koud is, zit jij op een tropische bestemming. Het is een ideale combinatie van werk en vakantie. En niet onbelangrijk, de Workation is aftrekbaar van de belasting."

Workation voor bedrijven"Er zijn steeds meer startups met een nieuwe kijk op werken. Teams zijn locatieonafhankelijk en professionals kunnen hun baan flexibeler indelen. Binnenkort willen we de Workation ook aan bedrijven aanbieden. In een informele sfeer kunnen de teams elkaar ontmoeten en gefocust, zonder afleiding, aan projecten werken."

Ambitie"Het is onze ambitie om straks iedere maand een Workation te organiseren. Met de belangrijkste learnings van de reis naar Sri Lanka gaan we het concept verbeteren en bijschaven. Geld verdienen we er nog niet aan. Het concept moet eerst staan als een huis."

Sri Lanka De Workation naar Sri Lanka vindt plaats van 1 tot en met 10 november en kost tussen de 650 en 950 euro.