Nieuws Actueel

WSJ: OPEC overweegt hogere olieproductie

Oliekartel OPEC overweegt bij de vergadering in december de productie met een half miljoen vaten per dag te gaan verhogen. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen bij de OPEC.

ANP 21 november 2022

ANP211122184 1

De OPEC praat op 4 december samen met bondgenoten als Rusland over de productie. Die olie-alliantie (OPEC+) had eerder juist de productie flink verlaagd om zo de olieprijzen te stutten. De prijs van Brentolie zakte maandag voor het eerst sinds september onder de 85 dollar per vat (van 159 liter). Dat komt vooral door zorgen over een zwakkere vraag uit China vanwege de vrees voor nog strengere coronalockdowns in het land.

Maar OPEC-leider Saudi-Arabië en andere landen binnen het kartel zouden dus overwegen de productie te gaan verhogen ondanks de gedaalde prijzen. Volgens The Wall Street Journal speelt daarbij mee dat de regering van president Joe Biden een Amerikaanse rechtbank heeft gevraagd de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman immuniteit te verlenen. Dat zorgt er in feite voor dat hij niet vervolgd kan worden in de Verenigde Staten, waar Bin Salman is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi. De Saudi's zouden Biden dus willen belonen voor deze stap omdat door een hogere olieproductie de prijzen aan de pomp verder kunnen dalen.

Door het bericht over een productieverhoging gingen de olieprijzen maandag nog verder omlaag. Een vat Brent daalde 5 procent tot 83,29 dollar en Amerikaanse WTI-olie werd 5,3 procent goedkoper op 75,82 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws