Nieuws Actueel

Yoga in de sauna is 'hot'

Yoga is 'hot'. Dat is zeker te merken bij Sauna Swoll. Elke donderdagochtend en -avond worden in de Zwolse sauna yogalessen gegeven. Minoes van der Kolk, eigenaresse van Sauna Swoll, vertelt over deze vorm van yoga die ook wel bekend staat als 'hot yoga'.

Rianne Vink 6 februari 2016

Sauna Stockpixabay

Yoga in de sauna? Hoe kom je er zo op?"Ik ben ik op een bijeenkomst in Zwolle yogalerares Laura ter Riet-Schutterswijk tegen het lijf gelopen. Wij raakten aan de praat en toen kwam hot yoga ter sprake. Onze 'grote sauna' wordt doordeweeks niet gebruikt. Het leek ons beiden een leuk idee deze saunacabine te gebruiken voor het geven van yogalessen. Yoga wordt gezien als een soort van ontspanningstherapie, waaronder een dagje sauna ook valt. Door het geven van yoga in de sauna slaan we twee vliegen in een klap."

Een sauna heeft toch allemaal houten banken die de ruimte innemen? Hoe kun je daar yoga beoefenen?"Het antwoord is heel simpel: gebruikmaken van de ruimte die je hebt. Laura heeft een speciaal programma ontwikkeld met oefeningen die je op de banken kunt uitvoeren. Staan op de banken wordt wat gevaarlijk, dus de balans- en aarde-oefeningen worden op de vloer gedaan. Daarna zullen yogamatjes op de banken worden neergelegd en worden speciale zit- en lighoudingen aangenomen. De lesgroep bestaat uit maximaal tien personen, dus we houden wel rekening met de ruimte in de sauna."

Is het niet een beetje ongemakkelijk om je naakt in allerlei houdingen te wurmen?"Haha, ja, ik snap wel dat dat heel ongemakkelijk is. Ook omdat de groep kan bestaan uit mannen én vrouwen. Daarom hebben wij ervoor gekozen de yoga te laten plaatsvinden in sportkleding. Je in je blootje in allerlei houdingen wringen, is niet fijn. En eerlijk gezegd ziet dat er ook echt niet uit. Een topje en een sportbroekje zijn al voldoende, maar badkleding mag natuurlijk ook."

Tijdens een bezoek aan de sauna zweet je al als je naakt bent en niks doet. Is een sauna niet veel te heet om in sportkleding yoga in te beoefenen?"Normaal gesproken is de temperatuur in onze grote sauna 85 graden. Dat is inderdaad erg warm. Tijdens de yogales wordt de temperatuur verlaagd naar 38 graden. Dat is aangenaam. Natuurlijk zul je gaan zweten, maar de warmte zorgt ook voor extra doorbloeding en flexibele spieren. Laura geeft tijdens de les bovendien aandacht aan ademhalingsoefeningen, dus dat scheelt. En als het je echt te warm wordt, kun je de sauna natuurlijk altijd verlaten."

Voor het bijwonen van een les kun je je aanmelden bij Sauna Swoll: www.saunaswoll.nl