Nieuws Actueel
Zacht papier van harde stenen
In ons land is het nog onbekend, maar in China en Taiwan gaat papier gemaakt van vergruisde stenen als warme broodjes over de toonbank.

En als het aan Anne Pleun van Eijsden (28) ligt, volgt Nederland snel. Haar bedrijf Paper on the Rocks uit Utrecht verkoopt sinds eind 2015 trendy notitieblokjes met papier dat bestaat uit piepkleine stukjes vergruisde stenen. Eerst verkocht ze alleen pakketten aan grote organisaties. Sinds eind oktober liggen de notitieboekjes, zogeheten Rockbooks, ook bij onafhankelijke boek- en cadeauwinkels.
Minder energie
Ze ontdekte het papier via een bevriende ondernemer. ,,Het klonk zo mooi, ik wist direct dat ik dat ook wilde."
Met een campagne op crowdfundingplatform Kickstarter probeerde ze het benodigde startkapitaal bij elkaar te krijgen. Dat lukte uiteindelijk nét niet, maar de actie veroorzaakte wel een hoop media-aandacht. Zo haalde ze haar eerste grote klant, Triodos Bank, binnen.
Hoe maak je papier van steen? De stenen worden uit een oude mijn gehaald, vergruisd en gemixt met een plasticsoort. Daarna wordt het mengsel uitgerekt tot lange vellen en tot slot tot papier gesneden. Dat proces vindt niet in Nederland plaats, maar in Taiwan, waar de papierfabriek staat. Het papier heeft een andere structuur dan normaal papier en voelt ontzettend zacht aan.
Duurzaam
Maar dat is niet het belangrijkste. ,,Van steen papier maken is duurzaam. Het kost veel minder tijd om het te maken, je hebt minder energie nodig en er komen geen giftige stoffen vrij." Aan zo'n duurzaam product hangt wel een ander prijskaartje; de Rockbooks zijn duurder dan gemiddelde notitieboekjes.
Dat maakt het lastig veel winst te maken, doordat er relatief weinig marge zit op een boekje. ,,Al het geld dat ik tot nu toe heb verdiend, heb ik direct weer in het bedrijf gestopt."
Gelukkig heeft ze qua hulp niets te klagen. Designer Sietse, haar enige werknemer, en haar broers en zussen helpen graag mee. Lachend: ,,Ik kom gelukkig uit een echt ondernemersgezin."
De notitieboekjes van Anne Pleun kunnen na gebruik niet met het oudpapier mee. Ze kunnen wel in de PMD-zak. ,,Het is het mooist als er als grondstof bioplastic zou kunnen worden gebruikt en het nieuwe papier een eigen recyclestroom krijgt."
Anne Pleun hoopt dat het speciale papier nog veel bekender wordt en dat mensen bewust kiezen voor haar notitieboekjes. ,,Het is in deze tijd niet populair, maar ik ben echt fan van offline. Het is waardevol als je ergens de tijd voor kunt nemen, zoals het schrijven van notities of brieven in een duurzaam geproduceerd notitieblok."