Nieuws Actueel

Zakenimperium Sanderink op het spel: cel dreigt voor topondernemer

Als de topman van Centric en Strukton, Gerard Sanderink, blijft weigeren zich aan vonnissen van de rechter te houden, moet hij de cel in. Dat was de eis van zijn ex-partner tijdens de zitting in de rechtbank Den Haag.

Angelique Kunst (Tubantia) 20 september 2020

Gerard Sanderink Strukton cybercharlatan

Gerard Sanderink en zijn ex-partner Brigitte van Egten vochten daar het zoveelste hoofdstuk van hun verbeten strijd uit. En dit keer staat er veel op het spel: Van Egten heeft namelijk beslag gelegd op de aandelen en certificaten van Sanderink Holding, de overkoepelende holding voor al zijn bedrijven, meldt Tubantia.

Daarmee staat Gerard Sanderinks complete zakenimperium op het spel, want Van Egten wil deze aandelen - en dus de zeggenschap over zijn bedrijven - openbaar laten veilen, omdat ze nog ruim een half miljoen aan dwangsommen tegoed heeft van Sanderink. Die verbeurde Sanderink door stelselmatig vonnissen van diverse rechters te overtreden.

De multimiljonair weigert te betalen omdat, zoals hij vrijdagmorgen zelf de rechter in Den Haag toevertrouwde, ‘die uitspraken van de rechters in Almelo en Amsterdam volstrekt fout zijn’. Volgens hem zal dat in hoger beroep ook blijken en dus moet iedereen dat maar rustig afwachten.

Lees ook: Dossier Sanderink: topman weigert eigen bedrijf DSS te redden

Sanderink lapte vrijwel alle vonnissen aan zijn laars

Maar met die opvatting maakte de Haagse rechter korte metten. „Die vonnissen zijn ‘uitvoerbaar bij voorraad’. En ik ben maar een eenvoudige jurist, maar volgens mij zegt de wet daarover dat het vonnis dus meteen uitgevoerd mag worden en dat u dus gewoon moet betalen. Het kan best zijn dat u het er niet mee eens bent en dat deze vonnissen in het hoger beroep onderuit gaan. Maar dan mag u om restitutie vragen”, zo doceerde hij aan de multimiljonair en diens advocaat, mr. De Mol.

Van Egten heeft er al lang geen vertrouwen meer in dat haar ex-vriend zich aan welk vonnis dan ook zal houden. Daar zijn aanwijzingen genoeg voor. Sanderink lapte vrijwel alle vonnissen aan zijn laars en liet dwangsommen steevast oplopen tot het maximum bedrag. En als dat was bereikt, begon hij weer een rechtszaak over de betaling van die dwangsommen. Op die manier slaagde hij erin om betaling zo lang mogelijk uit te stellen.

Lees ook: Dossier Sanderink: Kamervragen over commotie Centric en Oranjewoud

Deurwaarder bedreigd

Ook bedreigde Sanderink de deurwaarder die beslag kwam leggen bij zijn bedrijf DSS. Deurwaarderskantoor Kroep deed in mei van dit jaar diverse pogingen, maar werd telkens de toegang geweigerd door interim-directeur Martin Duthler. Bij de derde poging, op 7 mei, nam de deurwaarder een hulpofficier van justitie en een politieman mee. Duthler weigerde opnieuw de toegang en gaf de deurwaarder zijn mobiele telefoon, waarmee hij op dat moment contact had met Sanderink. De topman dreigde vervolgens zowel de deurwaarder als de hulpofficier van justitie met rechtszaken en beslaglegging op hun persoonlijke bezittingen.

Volgens Sanderink lag dat allemaal niet aan hem: zijn advocaat mr. De Mol vroeg vrijdagmorgen aan de rechter om te bepalen dat er een andere, onafhankelijke deurwaarder benoemd wordt in volgende procedures. „Want de betrekkingen met deze deurwaarder zijn ernstig verstoord.”

Een uitzonderlijke stap: advocaat Tjiam vroeg om ‘lijfsdwang’ als Sanderink zich opnieuw niet aan het vonnis houdt. Met lijfsdwang wordt bedoeld dat iemand de gevangenis ingaat, net zo lang tot hij wel doet wat de rechter heeft opgedragen.

Advocaat vraagt om 'lijfsdwang' Sanderink

Vanwege Sanderinks hardnekkige weigering om gevolg te geven aan rechterlijke vonnissen zag Van Egten zich genoodzaakt tot een uitzonderlijke stap. Haar advocaat Tjiam vroeg om ‘lijfsdwang’ als Sanderink zich in deze Haagse rechtszaak opnieuw niet aan het vonnis houdt.

Met lijfsdwang wordt bedoeld dat iemand de gevangenis ingaat, net zo lang tot hij wel doet wat de rechter heeft opgedragen. „We hebben gezien dat financiële dwang geen indruk maakt. Meneer Sanderink is multimiljonair, hij kan zich permitteren om die dwangsommen op te laten lopen. Dus dan lijkt lijfsdwang de enige manier”, stelde Tjiam.

Over zes weken vonnist de rechter of Van Egten de veiling van de cruciale aandelen mag doorzetten. Sanderink kan de hele procedure voorkomen door alsnog over de brug te komen met het geld. Overigens beloofde de topman van onder meer Centric en Strukton in zijn laatste woord dat hij zich keurig aan het vonnis van deze rechter zal houden.

Lees ook het verslag ('cel dreigt voor Twentse topondernemer') van RTV Oost over de zaak-Sanderink, via deze link.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.