Nieuws Actueel

Zarayda Groenhart leert ondernemers hoe ze moeten scoren met video’s

Ze werkte als televisiepresentatrice, had een succesvolle carrière bij MTV en BNN en zat in programma’s als Wie is de Mol? Maar in haar ambitie om een eigen talkshow te presenteren, had haar toenmalig leidinggevende niet zo veel vertrouwen. En dus besloot Zarayda Groenhart (36) het roer radicaal om te gooien en voor zichzelf te beginnen.

Anna Neeltje de Boer 2 maart 2019

Zarayda groenhart

“Mijn vader leefde toen nog”, vertelt de onderneemster, “Hij was mijn beste vriend en zei tegen mij: ‘Waarom wacht je met een talkshow tot je toestemming krijgt? Waarom vind je het zo belangrijk dat er eerst iemand anders in gelooft?”.

Werk, liefde en leven

Het was een cruciaal moment voor Groenhart, die nooit eerder over die mogelijkheid had nagedacht en zich door niks of niemand liet tegen houden haar dromen te verwezenlijken. Ze werkte als freelancer in de media en journalistiek en greep het moment aan om haar eigen bedrijf te beginnen. “Ik wist wat ik wilde: met vrouwen praten over werk, liefde en leven. Dus toverde ik mijn woonkamer om tot tv-studio en ben ik video’s op gaan nemen. Het waren gesprekken, gewoon thuis op de bank, maar met ziel en zaligheid gemaakt. Met bekende en niet bekende vrouwen.”

Op de koffie bij TLC

De video’s, die enkele honderden keren werden bekeken, werden ook gezien door de directeur van televisiezender TLC. “Zij nodigde me uit voor een kop koffie en zei: ‘Ik vind jou zo authentiek. We willen dit uitzenden.’ Het was een enorm hoogtepunt, zo aan het begin van mijn ondernemerschap. Ik had nog nooit gehoord van iemand die een talkshow deed in de woonkamer zonder aanpassingen uitgezonden kon worden op de grote tv.”

Wat nou business plan?

Maar dat was niet het enige fundamentele moment in haar carrière. “Ik weet hoe je verhalen vertelt en hoe je video’s maakt, maar ik wilde ook omringd zijn door ondernemers om daar weer van te leren. Zo dronk ik een keer een kop koffie met succesvol online ondernemer Simone Levie. Ik vertelde over de video’s en de talkshow op TLC, maar dat ik bezig nog bezig was met een businessplan en dat ik nog aan het uitzoeken was hoe mijn business er precies uit moest zien. Waarop zij zei: ‘Wat moet je in vredesnaam precies uitzoeken? Je maakt zulke toffe video’s. Ik, als ondernemer, wil dat van je leren.’ Dat was het begin van de Video Business School: de online academie voor vrouwelijke ondernemers die de leading voice durven te worden van hun branche, die zich echt willen uitspreken. Het leek me fantastisch als er allerlei ondernemers ook televisiemakers zouden worden, maar dan voor het internet, maar anderen zeiden: als je hen gaat leren wat jij kan, zit je binnen twee jaar zonder werk, maar het tegenovergestelde is waar. Ik heb mijn enthousiasme gevolgd.”

Deel niet te laat

Inmiddels is Video Business School een groot succes en spreekt Groenhart dagelijks ondernemers, via haar academie en op events, zoals haar eigen BraveNewMediaWorld - op 7 maart is er weer een editie in Amsterdam - die ze organiseert. De meest gemaakte fouten? “Mensen maken veel te laat pas zichtbaar wat ze gaan doen. Het gros van de ondernemers doet dat pas als alles in kannen en kruiken is. Maar juist de weg er naartoe is het goud van je verhaal. Hoe bijzonder is het als je een product ontwikkelt en je durft het proces door video of podcast al te delen. Maak je een parfum? Vertel hoe je tot je keuzes en tot de geur komt. Er is zoveel te vertellen voordat je het officieel lanceert. Een heleboel van je volgers heb je dan al om je vingers gewonden, terwijl het dan nog goed en wel moet beginnen. Je creëert een voorsprong.”

https://www.youtube.com/watch?v=NCXa5ob8r-s

Streef geen perfectie na

En dat is niet het enige: “Mensen streven perfectie na. Een video zou niet professioneel zijn als dat het niet is. Dat is een echte misvatting. Niemand zit te wachten op een perfecte video die gelikt is en eindeloos gemonteerd, een video waar alle menselijkheid uit is. Het is niet erg als je een keer ‘uh’ zegt of een gek giecheltje hebt. Dat maakt je wie je bent, dat maakt het authentiek. Je hoeft niet op te nemen met extreem dure apparatuur. Een korte video vanaf een telefoon kan veel effectiever zijn. Mensen associëren een te strakke film met reclame en het reclametijdperk zoals we dat kennen is voorbij. Natuurlijk mag een mooie video, maar het is niet de voorwaarde voor succes.”

Online business school voor single moms

Dit najaar begint Groenhart met een nieuw project: Single Mom School, een online business school voor single moms. “Ik werd vorig jaar alleenstaande moeder. Mijn leven veranderde compleet en ik moest mijn business opnieuw gaan vormgeven. Daar ben ik heel open over geweest. De helft van Nederland is gescheiden, dus er zijn ontzettend veel verhalen. Ik ben gewoon om hulp gaan vragen. Die dialoog is kwetsbaar, maar het heeft me wel enorm geholpen. Ik kon niet meer ’s avonds en in het weekend werken, dus ben ik met allerlei time management experts aan de slag gegaan. Toen ik daar wat over deelde merkte ik dat er een enorme groep alleenstaande moeders met een bedrijf of met ambitie is die graag handreikingen willen, tools, tips, ondersteuning qua mindset. Daar ben ik nu een online school voor aan het oprichten. Heel bijzonder en het gaat me nader aan het hart.”

Geïnteresseerd geraakt? Zarayda biedt speciaal voor lezers van De Ondernemer gratis de vierdelige audiotraining ‘Een booming business in 2 uur per dag’ aan.