Nieuws Actueel
Zeeuwen op zoek naar geluk op werkvloer
Ze hebben hun banen opgezegd en stapten op het vliegtuig. Bestemming: VS en Canada. Twee Zeeuwen zijn op zoek naar iets zeer waardevols: blijvend geluk en zingeving op de werkvloer. In de PZC een interview met de Corporate Rebels, zoals ze zichzelf noemen.

Ze doen wat velen zouden willen, maar niet doen of durven. Hun goedbetaalde banen opzeggen en werk maken van hun missie. In hun geval is dat op zoek gaan naar een werkomgeving waarin geluk en welbevinden voorop staan, en waarmee de organisatie of het bedrijf ook nog garen spint.
Klinkt te mooi om waar te zijn. Maar nee, van een utopie is geen sprake, stellen de uit Zeeland afkomstige dertigers Joost Minnaar (Burgh-Haamstede) en Pim de Morree (Zierikzee). Ze noemen zichzelf de Corporate Rebels.
De afgelopen maanden hebben ze pioniers met een vergelijkbaar gedachtegoed bezocht in Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Gisteren zijn ze op het vliegtuig gestapt naar de VS en Canada.
GesprekpartnersGedurende drie weken hebben Minnaar en De Morree in New York, Pittsburgh, Toronto, Iowa, Detroit en opnieuw Toronto afspraken met schrijvers, ondernemers en opiniemakers. Hun bekendste gesprekspartner is managementgoeroe Simon Sinek.
'Helden', noemen ze hun gesprekspartners. Lieden die erin slagen medewerkers wezenlijk te motiveren om een hoger doel na te streven. Ze hebben een collectieve ambitie geformuleerd waarvan hun organisatie ook profiteert. En dat is niet de winst verdubbelen binnen twee jaar.
Met hun werkbezoeken willen de corporate rebels onderzoeken of werknemers ook daadwerkelijk gelukkiger zijn geworden. "Daarvoor gaan we de fabriek in en de werkvloer op."
In Toronto geven Minnaar en De Morree zelf een workshop over hun zoektocht. De vergoeding die ze daarvoor opstrijken, steken ze in hun reis.
MotivatieOnderzoeksbureau Gallup concludeert in een studie dat slechts dertien procent van alle werknemers wereldwijd actief betrokken is bij hun werk, terwijl 63 procent doet wat wordt gevraagd. In Nederland gaat het respectievelijk om negen en tachtig procent. Hoogste tijd dus voor radicale verandering, vindt het tweetal.
Op z'n kopIn de periode dat zij hun motivatie verloren, verslonden Minnaar en De Morree managementboeken en voerden zij gesprekken met inspirerende ondernemers in binnen- en buitenland. Dat heeft hen het inzicht gebracht dat het anders kan.
Een tv-documentaire over de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler deed hun hart sneller kloppen. Semler had de manier van werken bij zijn vaders machinefabriek veranderd naar een platte organisatie. Medewerkers bepalen zelf wanneer ze werken, wat ze doen, wat ze verdienen en wie hun manager is. Kortom: de wereld op z'n kop. "Als student aan de TU Eindhoven had ik het tegenovergestelde geleerd", vertelt De Morree.
OmwentelingDe corporate rebels zijn gedreven door idealisme, maar realiseren zich ook dat bedrijven niet kunnen doorslaan in het nastreven van een ideëel doel. Er moet geld worden verdiend om lonen te betalen. "Het hoger doel en het winstoogmerk dienen duurzaam hand in hand te gaan."
Een stappenplan hoe werknemers gelukkig en gemotiveerd te krijgen, hebben ze niet. "Dat wordt vaak gevraagd, maar elk bedrijf is specifiek. Wat wel algemeen is, is dat werkgevers hun medewerkers moeten zien te raken, zonder controles, regels en procedures. En vertrouwen geven. Het ergste is als over fte's wordt gesproken als het over mensen gaat."
Verder: minimale hiërarchie op de werkvloer werkt bevrijdend. En vervang de manager door een coach of mentor die niet controleert, maar inspireert en faciliteert.
Met hun spaargeld kan het duo het de komende maanden uitzingen. "We zijn beiden nogal impulsief. Vol overgave zijn we dit avontuur aangegaan. De toekomst zal uitwijzen waar we uitkomen."
Lees het volledige artikel in PZC.