Nieuws Actueel
Zeeuwse supermarktketen Agrimarkt: zeeuwen koken weer traditionele winterkost
Stamppot, bruine en witte bonen, stoofvlees, ertwensoep met varkenspoten. Zeeuwen kopen weer meer winterkost, laat PZC weten.
Dat merken ze bij Agrimarkt, de‘Zeeuwse’ supermarktketen. ,,We hebben bij de slagersafdeling zelfs een apart meubel gemaakt voor varkensoren,-poten en -staartjes. Ja, klanten vragen er steeds vaker om.Ze gaan echt weer meer zelf koken. Bonen wellen en erwtensoep koken, compleet met poten en staart’’, zegt Wilfred van Elzakker, commercieel directeur van Agrimarkt.
Nu helpt het weer ook mee. Bij een beetje vorst snakt Nederland naar snert. Vorig jaar was het in december10 tot 15 graden, ongewoon voor een wintermaand. Winterkostverkocht voor geen meter. ,,We verkochten in december toen vooral zomergroente: sla, tomaten en komkommers.’’
Zeeuwse stijgingDe stijgende trend die Agrimarkt signaleert, geldt voor Zeeland. Landelijk loopt de verkoop van traditionelewinterkost in supermarktenal jaren terug. Spruiten schoonmaken, rode kool bereiden of vlees sudderen, het duurt de gemiddelde Nederlanderte lang. Van Elzakker:,,Maar wij zien juist een toename, met als klapstuk de stijgende vraagnaar varkensoren en -poten. We verkopen ook meer rauwe bonen, rookworst en suddervlees voor de hachee. Niet alleen aan oude, ook aan jonge mensen. Wat ook meespeelt, is dat ons vlees van een leverancieruit Oud-Gastel goed is afgemest. Dat gaart sneller. Klantenwaarderen dat.’’
Aan de vitaminenrijke winterkost hangt geen spruitjeslucht, stelt culinair journalist Margot Verhaagen. ,,Ik bespeur dat steeds meer mensen hun voedsel weer traditioneel bereiden, met producten die ze lokaal- vaak bij de boer - kopen. Ze maken zelf aardappelpuree, erwtensoep en bruine bonen. ‘Voedsel van toen’ is een trend. Ik denk dat dat te maken heeft met twee dingen: nostalgie en identiteit. Mensen zijn onzeker over hun toekomst. Ouderwetse geuren en smaken bieden houvast. Zoiets van: ‘oh ja, die goede, oude tijd!’’