Nieuws Actueel

'Broodbakmachine' voor hobbybrouwers

Broodbakmachines en koffiezetapparaten zijn bekend, maar een alles-in-één-bierbrouwmachine is nieuw. Met het apparaat kunnen consumenten, met behulp van een app op hun smartphone, zelf bier brouwen.

Amber Korver 10 februari 2016

Minibrewruudvoestfoto1065

De vier mannen achter de bierbrouwmachine Minibrew, een Utrechtse start-up, hebben een kantoor aan de Nieuwegracht in Utrecht. "In dat pand werd in de middeleeuwen al bier gebrouwen", zegt een van de oprichters, Bart van de Kooij (31).

De afgelopen jaren is het aantal bierbrouwerijen flink toegenomen. "Een aantal brouwerijen en supermarkten beheert de hele biermarkt. Je bent afhankelijk van hen. Daarom brouwen steeds meer consumenten hun eigen biertjes. Het is lastig om echt goed bier te brouwen en met die doe-het-zelfpakketten van de Hema weet je niet wat eruit komt."

BarbecueVolgens medeoprichter Olivier van Oord (43) is het bierbrouwapparaat voor consumenten die nieuwe smaken willen ontdekken. "Bier verbindt mensen. Ook bij speciale gelegenheden zoals een favoriete voetbalwedstrijd op zondag of tijdens een barbecue."

De bierbrouwmachine werkt simpel en heeft in eerste instantie iets weg van een broodbakmachine of koffiezetapparaat. Met de bijbehorende app kunnen consumenten zelf een biertje samenstellen. Zo kan de kleur, van lichtblond naar amber tot donker, en de smaak, bitter of zoet, worden bepaald. Ook het alcoholpercentage kunnen consumenten zelf selecteren. "Een normaal pilsje heeft een percentage van ongeveer 5 procent, maar met de machine kun je bier tot boven de 10 procent brouwen."

Na het aangeven van alle voorkeuren gaan ingrediënten als mout, hop, gist en water in het apparaat en de machine doet de rest. "De app houdt je op de hoogte van het hele proces." Volgens Van de Kooij moeten consumenten even wachten voordat ze het biertje kunnen drinken, omdat het gistproces minimaal één week duurt. "Het is een natuurlijk proces. Dat moet je niet versnellen." Per keer kan het apparaat zo'n twintig glazen van 24 centiliter produceren. Na het brouwen kan er een nieuw vat worden aangesloten en begint de machine opnieuw met brouwen.