Nieuws Actueel
'Zeven plagen' waren de nekslag voor V&D
Behalve CoolCat-baas Roland Kahn toonde geen enkele partij concreet belangstelling voor V&D. Uit het eerste verslag van curatoren Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders blijkt vooral dat het warenhuis in nog deplorabeler staat verkeerde dan al bekend was.

Drie noodlottige gebeurtenissen in korte tijd leidden tot het faillissement van V&D, stellen de bewindvoerders van het op 31 december failliet verklaarde warenhuis.
De in september geplande introductie van een nieuwe webshop liep door softwareproblemen maanden vertraging op: 11 miljoen euro minder omzet. De afdelingen van elektronicaketen Dixons verdwenen omdat die keten failliet ging. Schade: 6 miljoen euro. Het warme weer in november en december zorgde voor 'extreem lage verkopen van dames-, heren- en kinderwinterkleding', schrijven de curatoren: 17 miljoen euro omzet weg. Bij elkaar kwam er door de drie schadeposten 34 miljoen euro minder binnen.
Seizoenslening
Zonder de gemiste omzet had het bedrijf 12 miljoen extra financiering nodig om 2016 door te komen. Daarnaast zou eigenaar Sun Capital de voorwaarden voor de beloofde seizoenslening van 35 miljoen flink moeten versoepelen. Dat weigerde de Amerikaanse durfinvesteerder, waarmee feitelijk het doek viel voor V&D en uitstel van betaling moest worden aangevraagd.
Het jaar 2015 sluit zonder de decembermaand af met een verlies van bijna 50 miljoen euro. La Place maakte vorig jaar slechts 1,3 miljoen euro winst. De curatoren vonden in de boedel zo weinig geld dat de lonen van de ruim 10.000 personeelsleden over januari niet zouden kunnen worden voldaan. Om de rechten van de werknemers veilig te stellen hebben de curatoren toen faillissement aangevraagd.
Het verslag staat vol interessante feiten over V&D en La Place. Zo toonden diverse private equity fondsen en internationale warenhuizen interesse, maar niemand deed een bod. Roland Kahn van CoolCat meldde zich pas in een laat stadium. De aparte verkoop van de 61 losse La Place-restaurants aan Jumbo leverde 48 miljoen op: 30 miljoen voor het exclusieve recht op de naam, 10 miljoen goodwill, 7 miljoen voor de inventaris en een miljoen voor de voorraad.
Er liggen grote vorderingen op de faillissementsboedel: de Belastingdienst claimt 25 miljoen, eigenaar Sun wil 80 miljoen aan leningen terug. Leveranciers en andere crediteuren vorderen 68,2 miljoen euro en de claim van het UWV voor de doorbetaling van de lonen is nog niet binnen.
In de zes weken tot de sluiting maakten V&D en La Place nog 120 miljoen euro bruto omzet. De bewindvoerders hebben in 2 maanden bijna 6480 uren aan de afwikkeling van het faillissement besteed.