Nieuws Actueel
Zo herken je een nepmailtje

Lees ook: Het gevaar zit in een klein linkje
1. Het verzoek De gouden regel: banken en andere grote instanties vragen in mailberichten nooit om beveiligingscodes en persoonlijke gegevens.
2. De afzender Banken en andere grote instanties mailen met vaste mailadressen. Zo eindigt mail van ING altijd op '@ing.nl', '@ing.com', '@mail.ing.nl', '@verzekeren.ing.nl' of '@emailing.ing.nl'. Eindigt de mail op '@noreply.ing.nl', dan heb je te maken met phishing.
3. De aanhef Banken en andere grote instanties sturen je altijd mail met een gepersonaliseerde aanhef. 'Geachte heer Jansen', bijvoorbeeld. Krijg je mail met de aanhef 'Geachte klant' of 'Beste lezer', dan is er zeer waarschijnlijk sprake van phishing.
4. De links Klikbare links in phishingmail leiden meestal naar frauduleuze. Je kunt de links controleren door met je cursor op de link te gaan staan, zonder erop te klikken. Het achterliggende internetadres verschijnt dan links onderaan in je scherm.
5. Het taalgebruik Banken en andere grote instanties schrijven in nette taal. Staat er een dreigement in een mail van T-Mobile of word je in mail van de Belastingdienst verzocht iets met spoed te doen? Dan heb je te maken met phishingmail.