Nieuws Actueel
Zon belooft super jaar voor Nederlandse wijnboeren
Een zonnige, warme nazomer: het weer kon niet beter voor de Nederlandse wijnboeren, schrijft De Stentor. Ze rekenen op een prachtige oogst, die alleen nog wordt bedreigd door regen in september.

Een genadeloze hagelbui geselde afgelopen weekend het centrum van Maastricht. Op een steenworp afstand staan de wijnranken van Mathieu Hulst op een zuidelijke helling. De eigenaar van wijngaard De Apostelhoeve haalt opgelucht adem:. "We zijn door het oog van de naald gekropen."
Beste oogstNu stevent de Limburger af op misschien wel de beste oogst uit het 46-jarig bestaan van dit wijndomein. "Dit hebben we nog niet vaak gezien." Elke dag zon betekent meer suiker in de druif, wat de smaak ten goede komt. "Het ziet er super uit, maar één hagelbui kan de hele oogst verpesten."
GroeizaamOok collega's van Hulst knijpen in hun handjes met de late augustuszon. "Druiven moeten afrijpen in augustus en september. Dan heb je de zon echt nodig", zegt Rob Roth van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Voor Roth begon de zomer niet nat en druilerig, maar 'groeizaam'. "Druiven hebben ook vocht nodig, dat geeft fris blad."
Het aantal hectares wijnbouwgrond is de laatste twintig jaar sterk gestegen, naar zo'n 160 hectare. Werd Nederlandse wijn er in de begintijd op concoursen steevast uitgepikt als het slechtste druivensap, nu valt hij soms zelfs in de prijzen.
ExportproductEen exportproduct is het nog niet, daar is de productie te klein voor en de concurrentie uit het buitenland te groot. Roth: "Chinezen zijn dol op noviteiten, die hebben wel eens interesse in onze wijn getoond." Tot een order kwam het echter niet.
Ook de binnenlandse consument schrikt niet meer terug voor een glaasje van eigen bodem. Al zul je wijnkenner Nicolaas Klein niet snel aantreffen met een Hollandse fles op zak. Hij proeft veel Nederlandse wijnen, maar thuis drinkt hij ze nooit. "Eerst vielen de vullingen uit je gebit, zo zuur smaakte de wijn. Nu is hij heel behoorlijk drinkbaar, voor Nederland."
Hulst uit Limburg maakt zich over de kwaliteit van lichting 2016 weinig zorgen, maar of de smaak daar ook naar is, durft hij nog niet te voorspellen. "Dat kan ik je pas volgend jaar rond dit tijdstip vertellen."
Lees ook:Zon redt oogst Brabantse wijnmakersDe zon maakt het verschil voor deze Brabantse ondernemersWijn van wijngaard Hof van Twente gaat de wereld over