Nieuws Actueel

Zutphense videotheek staat nog altijd overeind

Bereikt Han Denkers de vut-leeftijd als videotheekhouder? De 57-jarige Zutphenaar haalt zijn schouders op. ,,Niet te voorspellen. De consument is zó grillig geworden." Al 35 jaar runt de ondernemer een videotheek in het centrum van Zutphen. Portret van een mastodont in een bijna antieke branche.

Gert Kramer | Foto: ANP 31 januari 2017

Videotheek ANP

Denkers was laatst op bezoek bij kennissen in Amsterdam. Die hadden 'm vol ongeloof aangestaard toen hij zei waarmee hij zijn dagelijks brood verdiende. 'Een videotheek? Hebben ze die nog bij jullie?', stamelden de hoofdstedelingen. ,,Het is een vraag die me vaak wordt gesteld: 'Besta jij nog?'. Ja, ik besta dus nog. 't Is niet makkelijk om in onze branche het hoofd boven het water te houden. Maar tot dusverre kunnen we er van leven."

Familiebedrijf

'We', dat zijn Denkers, zijn vrouw Evelien en zijn dochter Tara. Beide dames werken bij Haniel, samen met twee personeelsleden. Klein familiebedrijf dus., dat sinds 1982. Tegenwoordig haalt Denkers het gros van zijn omzet - zo'n 75 procent - uit games en aanverwante zaken. De rest komt binnen uit de verhuur van dvd's en blu-rays. ,,Maar we hebben die games er niet bijgepakt als een soort reddingsboei hoor", benadrukt Denkers. ,,We bieden al games aan sinds die op de markt zijn. Bewuste keuze. Begonnen we een jaar of 25 geleden al mee, met de eerste spellen van Nintendo."

Netflix

Denkers' grijze cellen zijn voortdurend actief. Door de steeds moordender wordende digitale concurrentie - Netflix, het illegaal down- en uploaden van films en series - moet hij constant wat nieuws bedenken. ,,Anders redden we het niet." Een recent voorbeeld daarvan is een voordelig maandabonnement voor films en series. ,,Bij ons kun je voor 15,50 euro een maand lang twee films of series per dag huren. Daar zit het nieuwste spul bij. Ook dingen die op Netflix en ook HBO te zien zijn. Daarnaast hebben we sinds kort racestoelen te koop, die mensen in hun game-room kunnen neerzetten. Voelen ze zich even Max Verstappen terwijl ze een racespelletje aan het doen zijn."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Zutphens Persbureau

Wijde omgeving

Denkers is een eenzame overlevende in een branche die op sterven na dood lijkt. ,,Mijn klanten komen uit de wijde omgeving. Zeg een straal van dik twintig kilometer rond Zutphen. De een zijn dood is de ander zijn brood? Nou... Er komen echt niet drommen extra klanten naar onze zaak nu andere videotheken er niet meer zijn, hoor. Dan heb je het echt over enkelen."

Voortbestaan

,,Hoeveel klanten ik heb op een dag? Niet te zeggen. Er is geen peil op te trekken. Veel mensen kopen films en series online. Of downloaden die illegaal. Moordend, die 'online-mentaliteit' van consumenten." Maar nog niet dodelijk, want Haniel bestaat nog. Is er een moment geweest dat Denkers vreesde voor het voortbestaan van zijn zaak? ,,Nou, een jaar of twee geleden sloeg wel even de twijfel toe. Toen waren er plannen om Basser-oord aan te pakken en zouden we uit ons pand moeten. Dus: zoeken naar een nieuw pand op een goeie locatie, verhuizen... Een hoop moeite doen in een onzekere situatie. Toen dacht ik even: is me dat allemaal waard? Gelukkig gingen die plannen toen niet door en zitten we nog steeds waar we zitten."