Nieuws Actueel

Zwolse favoriet BaiYok mogelijk beste van Nederland

Theo Maassen at 3 dagen op rij bij ze en het Librije-personeel stemde afgelopen weken grif op BaiYok als beste Thaise restaurant van Nederland. Wat maakt het Zwolse restaurant van Paul van der Helm en Yaowanuch Arpamo zo goed?

Janske Mollen 1 december 2016

Horecakeuken mandemakers

"We hebben niet alleen de kennis in huis maar serveren alles in een ongedwongen sfeer", vertellen Van der Helm en Arpamo in de Stentor. En daar komt nog heel wat bij kijken. "Er wordt wekelijks voor 500 euro aan Thaise kruiden en groenten ingevlogen. Er zit hier geen Thaise markt om de hoek, dus die specifieke Thaise ingrediënten moeten echt van daar komen." Want geen haar op hun hoofd dat erover denkt om de authentieke Thaise keuken aan te passen aan de Nederlandse smaak. "We gaan niet lopen marchanderen", zegt Van der Helm stellig. "Dat hebben we vanaf het begin, dertien jaar geleden, nog nooit gedaan."

Tekst gaat verder onder de foto

Paul van der Helm en Yaowanuch Arpamo in de keuken van BaiYok

Centraal-Thaise keuken

Het merendeel van hun menukaart kent zijn oorsprong in de Centraal-Thaise keuken. Niet omdat Yaowanuch (spreek uit: Jou-an-oet) daarvandaan komt. "Het is de meest toegankelijke keuken, niet het meest 'spicy', hoewel wij wel gerechten in diverse gradaties van pittig op de kaart hebben staan. ,,Vroeger werd een beetje neergekeken op de Noord-Thaise keuken, maar sinds veel Thai uit die regio naar Bangkok zijn getrokken, verbreidt die keuken zich ook." Het scheelt ook dat meer mensen zijn gaan reizen, denk het stel.

Jury

Ergens in de komende weken komt de jury van de landelijk wedstrijd proeven. Daar maken ze zich bij BaiYok geen zorgen over. "Iedereen krijgt hier op dezelfde manier geserveerd en we gaan er geen extra toeters en bellen voor uit de kast halen. Ik kijk naar onze recensies en alle gasten die terug blijven komen", zegt Van der Helm. "We deden nooit aan dit soort wedstrijden mee, Paul vond het zelfs een beetje onzin. Maar ik niet", zegt Arpamo. "Ik vind het niet erg als een collega die er hard voor werkt en het goed doet, wint. Maar dan wil ik daar zelf ook een kans op maken."

Foto: Frans Paalman