Dat noemen we de loonkloof. Het is het verschil tussen het gemiddelde loon van alle werkende vrouwen en mannen. Een deel van dit verschil komt doordat vrouwen vaak werken in sectoren met lagere lonen, zoals zorg, onderwijs en cultuur. Mannen werken juist vaker in beter betaalde sectoren, zoals de financiële en technische sector. Ook hebben mannen vaker leidinggevende functies, die meestal beter betalen.
Loonkloof gestegen naar 7,4 procent
Een deel van de loonkloof blijft onverklaard. Dit wordt ongelijke beloning of loondiscriminatie genoemd. Hoewel gelijke beloning sinds 1975 wettelijk verplicht is in Nederland, laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien dat het nog steeds voorkomt. In deze aflevering van Het Glazen Plafond vertelt Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit en onderzoeker bij het Nationaal Salaris Onderzoek, dat de loonkloof zelf is gestegen naar 7,4 procent.
In de videoserie Het Glazen Plafond onderzoekt Anne-Marie Fokkens de carrièrekansen van vrouwen. Zijn de kansen op de werkvloer voor mannen en vrouwen werkelijk zo ongelijk en stuiten vrouwen op een onzichtbare barrière? Experts, onderzoekers en ervaringsdeskundigen komen aan het woord. Elke woensdag een nieuwe aflevering op BusinessWise.nl en dit YouTube-kanaal.
FNV: out of office-actie
Equal Pay Day maakt de loonkloof op een duidelijke manier zichtbaar. Vanaf deze dag zouden vrouwen, in theorie, de rest van het jaar onbetaald werken, terwijl mannen voor hetzelfde werk wel doorbetaald worden. Equal Pay Day benadrukt daarmee het belang van aandacht voor de loonkloof in Nederland. FNV heeft een out of office-actie en roept vrouwen op om 14 november hun out of office aan te zetten en duidelijk te maken dat het tijd is voor gelijke beloning.
Als werkgever ben je verplicht mannen en vrouwen gelijk te behandelen: de Wet Gelijke Behandeling. En weet, de Europese Unie heeft nieuwe regels voor ‘loontransparantie’ aangenomen. In Nederland wordt verwacht dat er in 2026 een wet komt om gelijke beloning te waarborgen. Bedrijven met meer dan 50 medewerkers moeten dan inzicht geven in eventuele verschillen in salaris.
Het laatste ondernemersnieuws? De Ondernemer Vandaag!
Bekijk hier de voorwaarden.