Snel op de hoogte
• 65 organisaties gaan een samenwerking aan voor gelijke ondernemerskansen voor vrouwen.
• Data-inzichten, interventies en investeringen nodig om bij te dragen aan gelijke ondernemerskansen.
• Gelijke ondernemerskansen voor vrouwen leiden tot voordelen als banengroei en financiële weerbaarheid.
De betrokken partijen stellen dat data-inzichten, interventies en investeringen essentieel zijn om bij te dragen aan gelijke ondernemerskansen in Nederland. Dit streven naar gelijkheid wordt ondersteund door een schatting van ABN AMRO en McKinsey, waaruit blijkt dat het bevorderen van gelijke ondernemerskansen voor vrouwen zou kunnen resulteren in een groei van de Nederlandse economie van maar liefst 139 miljard euro. Deze inspanningen beloven voordelen zoals banengroei, innovatie, duurzaamheid en financiële weerbaarheid.
Lees ook: Opkomst vrouwelijke ondernemers: 60 procent meer vrouwen aan het roer
Code-V: een collectieve aanpak
Code-V, geïnitieerd door Chantal Korteweg van ABN AMRO, omvat drie hoofdcomponenten: inzichten verwerven, interventies uitvoeren en investeren. De eerste stap om effectief te investeren is het identificeren van de obstakels die vrouwen momenteel ervaren bij het ondernemen. Momenteel analyseren slechts 13 landen wereldwijd financiële gegevens op basis van gender, en Nederland behoort niet tot deze lijst.
Chantal Korteweg, Director Social Impact & Inclusive Banking bij ABN AMRO, benadrukt het belang van collectieve inspanningen: “Het realiseren van gelijke kansen vraagt om een collectieve aanpak. De partners van Code-V delen de wens om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren, barrières weg te nemen en gelijke ondernemerskansen te bevorderen.”
Nederland zet een belangrijke stap
Nederland is het vierde land ter wereld dat een dergelijk initiatief opzet om het ondernemersklimaat voor vrouwen te verbeteren. Hierbij dient het succes van de ‘Investing in Women Code’ in het Verenigd Koninkrijk als inspiratiebron. Deze code heeft geleid tot een aanzienlijke toename van financiering voor vrouwelijke ondernemers. Code-V wordt ondersteund door publieke en private partijen, waaronder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, grootbanken en belangenorganisaties.
Met Code-V wordt een belangrijke stap gezet in de bevordering van vrouwelijk ondernemerschap en het wegnemen van financiële ongelijkheid, wat zal resulteren in een inclusiever zakelijk ecosysteem dat innovatie stimuleert en de economische groei in Nederland bevordert.
‘Geen soft woke-verhaal, maar business’
Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB financiering, is content met dit initiatief. ,,Want niet alleen zorgt de code voor meer gelijkheid en kansen voor vrouwelijke ondernemers, maar ook voor meer economische groei. Uit actueel onderzoek van OECD blijkt namelijk dat er 44 procent meer ondernemers in Europa zouden zijn als iedereen gelijke kansen heeft. Dat zouden 7,5 miljoen meer ondernemers zijn, waarvan een belangrijk deel vrouwelijke ondernemers. Dit heeft daarom veel effect op het verdienvermogen en brede welvaart in Nederland.”
,,Onder vrouwelijke ondernemers valt nog veel te winnen. Slecht 5 procent van de risicofinanciering komt terecht bij een gemengd managementteam en minder dan één procent bij een volledig vrouwelijk managementteam. Dit is dus geen soft woke-verhaal, maar business.”