Personeel

Laaggeletterd en laag verloop: hoe dit bedrijf heel loyaal personeel kreeg

Barry Siero (rechts) en Tim Roetenberg van Labora Quadratum. Barry Siero (rechts) en Tim Roetenberg van Labora Quadratum. Foto: Frans Nikkels
Barry Siero (rechts) en Tim Roetenberg van Labora Quadratum. Foto: Frans Nikkels
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het familiebedrijf van Barry Siero draagt de welluidende naam Labora Quadratum. ,,Labora is werk en quadratum omdat wij méér doen alleen het werk”, legt Siero uit aan het AD.

Wat de vijf bedrijven beloven te gaan doen, doet hij namelijk al jaren. „We onderscheiden ons op het sociale vlak”, zegt hij.

Labora Quadratum niet een gewoon logistiek bedrijf

Labora Quadratum is gewoon een logistiek bedrijf dat - simpel gezegd - voor webwinkels bestellingen verpakt, voorziet van barcodes en klaarzet voor de DHL’s en PostNL’s van deze wereld. Maar het is niet een gewoon logistiek bedrijf.

Lees verder onder de advertentie

Nieuwe werknemers die binnenkomen komen eerst terecht bij opleider Tim Roetenberg. Met slimme externe computerprogramma’s als een ‘digimeter’ bepaalt hij wat voor vlees hij in de kuip heeft. „We willen bijvoorbeeld weten of ze digitale vaardigheden hebben”, zegt Roetenberg. „Dat is voor ons bedrijf van belang.”

Lees ook: Kweker Marcel (54) kiest voor medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt

Dat is zeker niet het enige. Ook de reken- en taalvaardigheid wordt gemeten, laat Roetenberg zien op een beeldscherm. Op het scherm staat ook een icoontje van een sociale inclusiemeter. „Hé, dat is voor mij nieuw”, zegt hij verrast. Eigenlijk wordt zo het startniveau van een werknemer bepaald. „We willen graag maatwerk leveren. Dat wordt ook gevraagd. Maar dan moet je wel je mensen kennen”, zegt Siero.

Lees verder onder de advertentie

Voor Roetenberg begint het daarna pas. Voor elke werknemer maakt hij leerroutes. Dat kan op verschillende niveaus en onderwerpen. „In kleine stapjes kunnen onze werknemers tien certificaten behalen. Halen ze die, dan zijn ze aan het eind volleerd logistiek medewerker”, aldus Siero,

Economisch van belang

Veel laaggeletterden, zoals statushouders, hebben een baan in de schoonmaak, logistiek en transport. Vandaar dat de provincie ook bedrijven in die sectoren vraagt mee te helpen de basisvaardigheden van hun medewerkers te verbeteren. Dat is economisch van belang.

„Een sterke economie begint met goed opgeleide mensen”, zegt gedeputeerde Erwin Hoogland. „We hebben de afgelopen jaren al in de praktijk bij bedrijven gezien dat investeren in (de basisvaardigheden van) je personeel en succesvol ondernemen prima samengaan.”

Lees verder onder de advertentie

Werknemers binden

Onder meer bij Labora Quadratum dus. „Je bindt werknemers aan je”, zegt Siero. „We hebben nauwelijks verloop.” Roetenberg doet daarvoor ook graag een stapje extra. „Omdat onze mensen zich ook graag wíllen ontwikkelen. We zien dat ze ook na werktijd bezig zijn met hun leertraject. En wanneer iemand taalmoeilijkheden heeft en daarom niet met de bus durft, ga ik een keer mee. Zo creëer je een band met ze. Krijg je loyale werknemers.”

We zijn geen sociale werkplaats. We zijn wel een bedrijf

Barry Siero

Het zit ook in Siero zelf, om zijn bedrijf zo te leiden. Daar had hij de provincie niet echt bij nodig. „Ik ben ook voorzitter van de omnivereniging Avanti Wilskracht. De gemeente Enschede had ooit een project vitale sportverenigingen, waarbij mensen bij een club aan de slag gingen wanneer ze langer dan twee jaar in de bijstand zaten. Zo ontwikkelden zij zich.”

,,Maar er kwam niets achteraan. Geen echte baan. Daarvan is een aantal bij ons gekomen. Want ik had ze leren kennen. Ik heb in die tijd geleerd geen vooroordeel meer te hebben over die mensen. Maar let op,” zegt hij, ,,we zijn geen sociale werkplaats. We zijn wel een bedrijf.”

Lees verder onder de advertentie

‘Fundament voor betekenisvol leven’

Bij gedeputeerde Tijs de Bree gaan de handen op elkaar voor Labora Quadratum, dat werknemers zo basisvaardigheden aanleert. „Die vormen het fundament voor een volwaardig en betekenisvol leven. Ze zijn essentieel voor deelname aan de samenleving en de arbeidsmarkt.”

Asito (schoonmaak, Almelo), Idverde (hovenier, Hengelo), Sight Landscaping (hovenier, Holten), Heijmans (installaties) en Lenferink (schildersbedrijf, Lemelerveld) tekenden donderdagavond een intentieovereenkomst om ook als voorbeeldbedrijf te gaan fungeren.

Lees ook: Waarom elke ondernemer mensen met afstand tot arbeidsmarkt een kans moet geven

Lees verder onder de advertentie