Blog

Amsterdamse deelvervoermarkt: regulering als reactie op flitsbezorgers?

Man met Check-deelscooter. Foto: Check Man met Check-deelscooter. Foto: Check
Man met Check-deelscooter. Foto: Check
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Petra Lubbers

Managing Director Tom Orrow

Petra Lubbers heeft meer dan twintig jaar ervaring in media, advertising en e-commerce. Sinds 2020 is ze co-founder en managing director van Tom Orrow, specialist in het ontwikkelen en laten groeien van online platformen met een purpose. Naast haar werk verdiept ze zich graag in nieuwe technologische ontwikkelingen zoals AI en de Metaverse. Daarnaast zet ze zich graag in om maatschappelijk bewust ondernemen te stimuleren.

Per 1 april mogen deelscooteraanbieders Check en Go Sharing samen in totaal 1.200 deelscooters in de stad aanbieden. Concurrent Felyx, bekend van de groene scooters, gaat verdwijnen. En aanbieder BAQME wordt vanaf 16 juni een vergunning voor 750 deelbakfietsen verleend.

Wordt deze regulering getroffen naar aanleiding van de grote chaos die we eerder met flitsbezorgers in de stad hebben gezien? En wat betekent dit voor een open marktwerking in de deelvervoermarkt?

Lees verder onder de advertentie

In het verleden werden flitsbezorgers, en de bewoners van de stad, geconfronteerd met een openmarktwerking en intense concurrentie

Streven naar regulering in de deelvervoersector

De geschiedenis van de flitsbezorgersmarkt in Amsterdam biedt waardevolle inzichten voor het huidige streven naar regulering in de deelvervoersector. In het verleden werden flitsbezorgers, en de bewoners van de stad, geconfronteerd met een openmarktwerking en intense concurrentie, overaanbod, gevaarlijke verkeerssituaties en zogenoemde ‘dark stores’. De marktwerking leidde tot veel overlast en uiteindelijk tot het vertrek van onder andere Getir en Zapp.

Met de keuze voor gereguleerde vergunningen voor partijen als Check en Go Sharing lijkt de gemeente Amsterdam te kiezen voor sterke, en misschien óvermatige, marktconcentratie. Want welke ruimte krijgt de concurrentie nu? Het verstrekken van specifieke vergunningen moet dan ook strategisch worden ingezet om te voorkomen dat slechts enkele (grote) spelers de markt domineren en de groei wordt belemmerd. De vraag leeft of dit nu goed gebeurt.

Partijen als Check en Go Sharing moeten zich kunnen blijven vernieuwen in Amsterdam

Beschermen van lokale ondernemingen

Een cruciale les uit het verleden is ook het beschermen van lokale ondernemingen. Een overdaad aan regulering kan de toegang voor lokale spelers beperken, wat de diversiteit in de markt in gevaar brengt. In het licht van de groeiende aanwezigheid van internationale spelers, zoals Dott of Lime, die staan te popelen om de deelvervoermarkt te betreden, wordt een gebalanceerde aanpak des te belangrijker. Hierbij is het essentieel om zowel internationale als lokale ondernemers gelijke kansen te bieden.

Lees verder onder de advertentie

Een ander nadeel van een te strikte regulering is dat innovatie in de markt kan worden belemmerd. Partijen als Check en Go Sharing moeten zich kunnen blijven vernieuwen in Amsterdam. Het is van belang dat de gemeente hen niet alleen dwingt conform hun regels te handelen, maar ook de ruimte laat voor deze partijen om te innoveren om zo de markt gezond te houden.

Duidelijke richtlijnen en verwachtingen

Als laatste aandachtspunt heeft de gemeente Amsterdam de plicht om transparant te communiceren over de reguleringsmaatregelen. Duidelijke richtlijnen en verwachtingen helpen zowel bestaande als nieuwe spelers in de deelvervoermarkt om hun activiteiten effectief te plannen, uit te voeren en door te ontwikkelen. Hier wordt niet alleen de marktwerking beter van, maar ook het uiteindelijk resultaat voor de stad en haar bewoners.

De gemeente Amsterdam staat op het punt een nieuw hoofdstuk in de deelvervoermarkt te schrijven. Door lessen te trekken uit het verleden en de flitsbezorgersmarkt, kan de stad een gebalanceerde en duurzame aanpak ontwikkelen. Het streven naar innovatie, het beschermen van lokale belangen en het voorkomen van marktverstorende elementen zijn cruciaal voor een gezonde groei van de deelvervoermarkt in Amsterdam.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Deelvervoer-app Gaiyo neemt zakelijke aanbieder Mobility Mixx over