Blog Arko van Brakel

Van willen vluchten naar groei: deze ondernemersles hielp Arko van Brakel

,,Ik weet het nog goed. Het moment dat ik wou wegvluchten van mijn eigen bedrijf." Toch was juist dat moment óók het punt dat serie-ondernemer Arko van Brakel in zag hoe hij beter moest gaan ondernemen, door meer interesse te tonen in zijn eigen personeel. In deze blog vertelt Arko hoe hij zelf leerde in die fase.

Arko van Brakel 5 juni 2023

Arko van Brakel portret

Arko van Brakel op archiefbeeld.

Arko van Brakel

Ondernemer

Arko van Brakel is ondernemer, auteur en trainer en totaal gefascineerd door innovatie en persoonlijk leiderschap. Zelforganisatie en vertrouwen zitten in zijn DNA. In 2020 is hij uit zijn comfortzone gestapt en bewijst hij als directeur van de Cleantechregio dat zijn ideeën over leiderschap en strategie ook werken bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Het was 1995, ik was 26 jaar en ons bedrijf Euronet Internet groeide als kool. Mijn compagnon en ik werkten meer dan honderd uur in de week, hadden nauwelijks tijd voor iets anders, aten alleen nog op kantoor of buiten de deur en hadden geen eens meer tijd om boodschappen te doen.

Ondertussen zat het halve bedrijf op beslissingen van ons te wachten, hadden we moeite de salarissen iedere maand te betalen en kwamen we voortdurend geld, tijd en energie tekort… Het gevoel van plezier en avontuur was ver te zoeken. Híervoor was ik niet voor mezelf begonnen! Maar ja, weglopen was natuurlijk geen optie. We moesten door. En het moest dus anders. Dat hebben we gedaan.

Lees ook: Ben jij een leider, of een pestkop?

Wees nieuwsgierig (in personeel)

Exemplarisch voor de nieuwe richting die we hebben ingezet, was de payoff van de campagne waarmee EuroNet in 1995 echt is doorgebroken: “Be Curious”. Het was de eerste grote outdoor campagne voor een internetbedrijf in Nederland en hoort inmiddels bij het interneterfgoed. Krijn van Noordwijk was de bedenker van dit nieuwsgierige apenstaartje. De campagne heeft ons bedrijf en daarmee mijn leven veranderd. Want alles kwam daarna in een stroomversnelling. Krijn had gelijk: het Internet is nog steeds het walhalla voor nieuwsgierige mensen.

Een reclameposter van de Be Curious campagne. Beeld: Arko van Brakel

De echte levensles van onze eigen campagne begreep ik pas later. Als je nieuwsgierig durft te zijn naar de mensen om je heen, heb je de essentie van leiderschap te pakken. Want het belangrijkste criterium dat jouw succes als leider definieert, is je vermogen om anderen te laten groeien.

Groeien je mensen dan groeit je bedrijf

Het is heel simpel: als de mensen in jouw bedrijf mogen groeien, groeit je hele bedrijf. Nieuwsgierigheid is daarbij een essentieel ingrediënt van je leiderschapsstijl. Want als je niet nieuwsgierig bent naar anderen, zul je ook niet zo snel de talenten van je collega’s herkennen. En als je niet aansluit op de talenten van je mensen, verzandt jouw poging om te delegeren al snel in ‘iemand vertellen hoe hij zijn werk moet doen’. Geloof me: dat soort gedrag is niet schaalbaar en houdt de mensen om je heen juist klein.

Lees ook: Waarom je juist wél dwarsliggers in je team moet hebben

Mijn les is dat de growth-mindset begint bij nieuwsgierigheid naar andere mensen. Curious zijn helpt je oordeel uit te stellen en beter te luisteren. Het resultaat is dat er veiligheid ontstaat waardoor de mensen om ons heen meer initiatieven durven te nemen. Nieuwsgierigheid en waardering zijn dan ook de grondbeginselen om aan vertrouwen te bouwen. Als je mensen groeien, groeit je bedrijf. Maar jij, als ondernemer, groeit ook! En je hebt meer plezier. Dat is maar goed ook. Want vluchten is voor ondernemers geen optie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws