Blog Cristel van de Ven (VZN)
Zelfstandigen moeten het wederom zelf maar zien te rooien
De afgelopen weken vroeg VZN-voorzitter Cristel van de Ven zelfstandig ondernemers hoe zij omgaan met de huidige inflatie. Want met energieprijzen die de pan uit rijzen en klanten die de hand op de knip (beginnen te) houden, staat ook hun koopkracht onder druk. De antwoorden verschilden sterk.

Cristel van de Ven
Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling
Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van de Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.
Meer weten over VZN: bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl.
Een zelfstandige projectmanager bij een overheidsinstantie had zonder moeite 10 procent op haar tarief gezet én gekregen. Een stukadoor is van plan om zijn tarieven per 1 januari te verhogen, maar maakt zich zorgen over een teruglopende orderportefeuille. 'Een dure verbouwing is toch het eerste waar mensen op besparen', aldus de vakman. En mijn kapster, met een eigen salon, weet nog niet wanneer ze een volgende prijsverhoging doorvoert. 'Dat heb ik gedaan in maart, na corona, maar durf ik niet nog eens. Als ik te duur word, haken mensen af, of wachten ze langer tussen twee knipbeurten. Daar schiet ik niks mee op', vertelde ze.
Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Wie komt er in politiek Den Haag nog op voor de ondernemer?'
Hogere prijzen vragen om je winstmarge op peil te houden, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Uit een flitspeiling in onze achterban (onder leden van pensioencoöperatie Bright) bleek dat 67 procent van de ruim 200 respondenten binnenkort de tarieven verhoogt of dat reeds deed. Een derde wil zijn of haar tarief of prijs niet verhogen of heeft opdrachtgevers die niet meer willen of kunnen betalen. Wat past bij een bedrijf en iemands specifieke situatie, weet de zelfstandig ondernemer natuurlijk zelf het beste. Feit is wel dat zelfstandigen het heft in eigen handen moeten nemen om de inflatie het hoofd te bieden. Want van dit kabinet komt richting hen geen enkele handreiking. Integendeel.
Op Prinsjesdag presenteerde Rutte IV een miljoenennota met louter teleurstellingen voor ondernemers zonder personeel. Zo wordt de zelfstandigenaftrek met zevenmijlslaarzen verder afgebouwd van 6350 euro dit jaar (2022) naar 900 euro in 2027.
Lees ook: Gevolg Prinsjesdag plannen: 'Extra werken levert niets op'
Ook de middelingsregeling, waarmee je betere met slechtere jaren kon compenseren, en de mogelijkheid om een reserve aan te leggen voor je oudedag via de FOR (de fiscale oudedagsreserve) verdwijnen. En dat allemaal zonder passend alternatief, op zoek naar financieringsbronnen voor het miljardenpakket aan koopkrachtversterking. Dat het kabinet hierdoor een zeer grote groep Nederlanders – namelijk de zelfstandigen; toch de smeerolie van onze economie - eerst op achterstand zet, lijkt men zich niet te realiseren. Of het lijkt hen niet te deren. Nog erger.
De rekening van de inflatiecorrectie wordt voor een flink deel op het bord van zelfstandige ondernemers gelegd. Hun belastingen gaan omhoog en hun mogelijkheden om een eigen buffer op te bouwen worden verkleind. Tariefsverhogingen van zelfstandigen lijken dan ook onvermijdelijk. Ik geef ze groot gelijk.