BlogDirk Beljaarts

De groene horeca: 'Het kán beter en sneller, maar dat vergt samenwerking'

 
Dirk Beljaarts, directeur KHN.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Terrasverwarmers: een dankbaar onderwerp in de media de afgelopen weken. Ze werden neergezet als hét symbool van energieverspilling. Niet vreemd, ze zijn namelijk goed zichtbaar in het straatbeeld. Maar tien terrasverwarmers in een winkelstraat betekenen niet dat de sector niet groen en duurzaam bezig is. KHN-directeur Dirk Beljaarts vindt het daarom tijd aandacht te besteden aan hoe horeca-ondernemers omgaan met verduurzaming.

Lees verder onder de advertentie

De kijk op de wereld en het milieu zijn aan verandering onderhevig en daar groeien ondernemers in mee. Er is daarom volop aandacht voor innovatie en duurzaamheid om onze prachtige branche klaar te stomen voor de toekomst. Niet alleen in het afgelopen jaar is er volop aandacht geweest voor duurzaamheid.

Ondernemers zijn al jarenlang bezig met dit onderwerp, als het gaat om trends & ontwikkelingen rondom circulariteit, innovatieve concepten op het gebied van in- en exterieur en de bedrijfsvoering. En daar hoort anders omgaan met energie ook bij. De horeca kent inmiddels veel koplopers op het gebied van duurzaamheid en daar zijn wij als branchevereniging erg trots op.

Veel horecaondernemers willen overstappen van gas naar elektriciteit, maar krijgen bij de netbeheerders vaak nul op rekest omdat die de capaciteit niet hebben voor nieuwe aansluitingen

Deze positieve voorbeelden vormden dan ook de aanleiding voor het gesprek Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, dat ik afgelopen week samen met KHN-voorzitter Robèr Willemsen voerde. In dit gesprek lichtten wij toe hoe onze branche op vele fronten bezig is met de energietransitie. Maar ook vertelden we met welke uitdagingen ondernemers te maken krijgen als het gaat om dit vraagstuk.

Lees verder onder de advertentie

De horeca is slechts verantwoordelijk voor 1,4 procent van het totale gasverbruik van Nederland. De overigens zeer goed ingelichte minister namen we mee in het feit dat als je wil uitrekenen wat het afgeleide verbruik binnen die 1,4 procent van terrasverwarmers is, je de conclusie moet trekken dat dit niet de juiste discussie is.

Samenwerking Koninklijke Horeca Nederland en ministerie EZK

In het gesprek hebben we daarom uitgezoomd en goede afspraken gemaakt over het voorlichten van horecaondernemers als het gaat om duurzaamheid. Hierbij gaat het niet alleen om de mogelijkheden om te verduurzamen, maar ook bij welk loket ondernemers kunnen aankloppen voor subsidie of andere hulp.

Koninklijke Horeca Nederland gaat daarom nauw samenwerken met het ministerie om de achterban te voorzien van de juiste informatie en de mogelijkheden die er zijn. Om onze branche klaar te stomen voor een duurzame toekomst, zetten we ons actief in om deze informatie bij horecaondernemers te krijgen. De handreiking van de minister is welkom en waarderen we.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: KHN-directeur Dirk Beljaarts pleit voor verdere samenwerking: 'Aan ondernemersenergie geen gebrek'

Energietransitie uitdaging voor horeca-ondernemers

Ondernemers lopen ook tegen uitdagingen aan als het gaat om de energietransitie. Zo wíllen veel horecaondernemers wel overstappen van gas naar elektriciteit, maar krijgen ze bij de netbeheerders vaak nul op rekest omdat ze de capaciteit niet hebben voor (nieuwe) aansluitingen. Een onbedoelde rem op verduurzaming, waar we als branche graag verandering in zien. Ook krijgen ondernemers regelmatig geen toestemming van gemeenten voor zonnepanelen of zonneboilers vanwege het beschermd stadsgezicht. Het kán dus beter en sneller, maar dan moeten we op lokaal, regionaal en landelijk niveau wel samenwerken.

Oplossingen genoeg! Veel horecaondernemers hebben bijvoorbeeld al hun terrasverwarmingsbeleid aangepast. Denk aan een aan/uit knop, zodat je eerst op een knop moet drukken voordat de heater begint te branden. Ook zijn er inmiddels infrarood terrasverwarmers of verwarmde kussens om het verblijf op het terras aangenaam te maken. Als gemeenten dan de eis van de maximumhoogte van 1,5 meter van terrasschotten zouden laten varen, dan kun je het met veel minder energie behaaglijk maken. Een heel concreet en praktisch voorbeeld waar veel milieuwinst mee te behalen valt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dit restaurant blijft dicht met kerst: ‘Moet bedragen gaan vragen waar ik niet blij van word’

De samenwerking tussen KHN en de minister als het gaat om de verduurzaming is een voorbeeld van kijken naar mogelijkheden. Maar het laat ook zien dat als we gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen, we het als Nederland elke dag een beetje beter kunnen doen. Een mooie afsluiting van 2022 wat mij betreft. Op naar een duurzamer 2023.