Blog Devin Schoor

Zijn crypto’s bestand tegen én inflatie én recessie?

De economie verkeert momenteel in zwaar weer. Inflatiecijfers liggen op het hoogste niveau sinds 1981 en een recessie lijkt onvermijdelijk. Dit heeft ook effect op de cryptomarkt. Hoe verhoudt crypto zich tot deze omstandigheden? Blogger en crypto-expert Devin Schoor legt uit.

Devin Schoor 27 mei 2022

Crypto inflatie groei economie NB

Afbeelding: Shutterstock.

Wat is er precies aan de hand?

Het inflatiespook jaagt markten wereldwijd de stuipen op het lijf. De retoriek bestaat niet voor niets. Er is namelijk een reële angst in de maatschappij wanneer de inflatie snel oploopt. Wanneer de koopkracht van een valuta afneemt is er sprake van inflatie. Omdat je geld minder waard wordt, worden producten duurder. Dit is in principe niets nieuws. In een gezonde economie is de jaarlijkse inflatie circa 2 procent. Hier merk je niets van, want de lonen stijgen vaak mee. De inflatie loopt nu echter zodanig op dat het niet meer onder controle is.

Daarnaast zijn er ook zorgen over het stagflatie monster. Stagflatie is wanneer er hoge inflatie is terwijl de economie in een recessie zit. Dit is lang voor onmogelijk gehouden door economen. Echter lijkt het er op dat we deze kant op gaan. Tegen deze al zorgwekkende ontwikkelingen zorgt de oorlog in Oekraïne voor een verstoring in het aanbod van energie en voedsel. Dit versterkt de inflatie.

Lees ook: Herd mentality: waarom Bitcoin, vegan en alcoholvrij bier nu wel cool zijn

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat we sinds 1971 in een fiat geldsysteem leven. Met het loslaten van de goudstandaard werd het mogelijk om de geldhoeveelheid in de economie te controleren. Dit wil zeggen dat het mogelijk is voor overheden om naar eigen inzicht geld bij te printen of geld uit de economie te halen om zo strategisch monetair beleid te voeren. Tijdens de coronapandemie hebben centrale banken een record aan geld bijgeprint. De combinatie met het verlagen van de rentes bracht ons uit de kortste economische crisis uit de geschiedenis. Deze strategie zorgt niet direct voor inflatie omdat het meestal een jaar duurt voordat het nieuwe geld door de economie sijpelt. Maar omdat er een recordhoeveelheid geld is bijgekomen zonder dat er productie tegenover stond, hebben centrale banken ervoor gezorgd dat de inflatie uit hand is gelopen.

Op dit moment hebben centrale banken een lastige beslissing te maken. Ze kunnen de rente verhogen en riskeren dat de economie in een stevige recessie terecht komt. Of ze kunnen ervoor kiezen om niets te doen waardoor er hyperinflatie kan ontstaan. De Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) heeft ervoor gekozen om de rentes agressief te verhogen en geld uit de economie te halen.

Lees ook: Wat niemand je vertelt over de digitale euro

Welke rol speelt crypto hierin?

Investeerders zullen altijd een manier zoeken om zichzelf te beschermen tegen inflatie. Goud, aandelen en vastgoed waren lange tijd een tool die werkte als een zogenaamde hedge (bescherming) tegen inflatie. Crypto´s bestaan nog niet erg lang, dus veel data is er nog niet. Wel is duidelijk dat Bitcoin van nature een uitstekende hedge tegen inflatie zou kunnen zijn, om meerdere redenen. Allereerst omdat het een wereldwijd betaalmiddel is dat buiten de controle van centrale autoriteiten ligt. Bitcoin is decentraal. Overheden hebben er geen controle op, waardoor het immuun is tegen mogelijke corruptie en monetair (wan)beleid.

Daarnaast zijn bitcoins schaars. Het is deflatoir omdat er maximaal eenentwintig miljoen in omloop kunnen komen. Ook halveert het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop komt ongeveer elke vier jaar. Vanwege deze schaarste en eindigheid wordt het ook wel digitaal goud genoemd. Bitcoin wordt daarom naast potentieel betaalmiddel ook wel gezien als een `store of value`. Ofwel: een plek waar je terecht kunt om waarde te behouden. Andere crypto’s hebben niet perse uit nature een deflatoir mechanisme of dienen andere doelen dan waardeopslag en een decentrale valuta. Zo zijn er crypto´s die een bepaalde service representeren of een digitale representatie van een fysiek goed zijn. Maar er zijn ook crypto´s die simpelweg de blockchain zelf representeren waar op gebouwd kan worden. Om deze redenen zouden andere crypto’s niet per se een goede hedge zijn tegen inflatie.

Toen aan het einde van 2021 de inflatie begon toe te nemen leek Bitcoin zich te gaan gedragen als hedge tegen inflatie. Maar toen het duidelijk werd dat de rentes zouden gaan stijgen, bleken beleggers Bitcoin en met name andere crypto´s te zien als een risicovolle belegging. Over het algemeen dalen de koersen van risicovolle beleggingen wanneer de rente stijgt. De cryptomarkt ontwikkelde een significante correlatie met de aandelenmarkten. Met uitzicht op een oplopende rente daalde de koers van Bitcoin en andere crypto’s.

Bitcoin kan van nature een uitstekende bescherming tegen inflatie zijn.

Alles draait om perceptie

Uiteindelijk zullen crypto’s zich gedragen naar gelang de ontwikkeling van de algemene perceptie. Op het moment dat Bitcoin wordt gezien als alternatief of hedge tegen een falend financieel systeem, dan kunnen de koersen en adoptie juist stijgen in economisch onzekere tijden. Een kantelpunt hierin kan komen wanneer het vertrouwen in Bitcoin onder de bevolking hoger is dan het vertrouwen in het huidige financiële systeem. Dit zou kunnen gebeuren wanneer blijkt dat de schuldeneconomie waarop we bouwen niet houdbaar is. Aan het einde van de dag is 1 bitcoin nog steeds 1 bitcoin waard. Een valuta is immers evenveel waard als het vertrouwen wat mensen erin hebben. Voor andere cryptos hoeft dit niet perse het geval te zijn. Afhankelijk van het doel van deze crypto´s worden ze eerder gezien als een risicovolle belegging.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws