Blog Devin Schoor

Crypto: een terugblik op 2021 en een vooruitzicht op 2022

Wat denk je dat crypto het volgende jaar gaat doen? Een leuke vraag voor tijdens het kerstdiner. Daarnaast is dit een uitstekende vraag om eindeloze corona discussies te vermijden. Er zijn dit jaar voldoende mijlpalen bereikt waarover gesproken kan worden. En nog belangrijker is de vraag wat we kunnen verwachten voor het jaar 2022. Dat bespreekt crypto-expert Devin Schoor in deze blog.

Devin Schoor 24 december 2021

Crypto 2021 devin schoor

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Devin Schoor

Founder Token Partners

De jonge ondernemer Devin Schoor (24) is een van de nieuwe expertbloggers van De Ondernemer.

Met zijn Token Partners biedt Devin cursussen voor particuliere, professionele en institutionele beleggers over alle relevante onderwerpen met betrekking tot de implementatie van blockchain in het financiële systeem. Devin studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU en werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen.

Bitcoin en cryptocurrencies

We kijken terug op 2021 als een bewogen jaar in de crypto wereld. Bitcoin heeft een nieuwe recordstand bereikt en de totale cryptomarkt was op een bepaald moment meer dan 3 biljoen dollar waard. Ook kun je sinds dit jaar in een aantal Nederlandse winkels afrekenen met Bitcoin. Score is één van de eerste commerciële kledingwinkels die dit aanbiedt. Het fintech bedrijf Paypal biedt haar klanten zelfs de mogelijkheid aan om in cryptos te betalen. Is dat even handig? In El Salvador zijn ze nog een stap verder gegaan door Bitcoin als wettig betaalmiddel te verklaren en de verwachting is dat meerdere landen zullen volgen. Al met al is de wereldwijde adoptie in een stroomversnelling gekomen. Het alternatieve betaalmiddel is niet meer weg te denken. Dit bleek ook uit onderzoek van het NRC, waarin naar voren kwam dat ruim een kwart van de jongvolwassenen in Nederland investeert in crypto.

Meer dan alleen betalingen

In feite zijn cryptocurrencies alweer achterhaald. De technologie biedt veel meer dan decentrale valuta’s. “NFT” is bekroond tot woord van het jaar in de Collins Dictionary (de Dikke van Dale van het Verenigd Koninkrijk). Het fenomeen liet mensen inzien dat crypto meer was dan alleen een betaalmiddel. Het blijft lastig om de juiste invulling te geven aan het woord “NFT” maar we gaan het proberen. Het komt erop neer dat een NFT digitaal eigendom is dat je kunt verhandelen. Het kan iets digitaals representeren, zoals een domeinnaam, een tweet of een digitaal kunstwerk. Deze NFT’s zijn trending gegaan in 2021 en er zijn miljoenen betaald voor de digitale plaatjes. Minder bekend is de mogelijkheid om een NFT te maken van fysieke zaken, zoals een auto of huis. Dit proces noem je ‘tokeniseren’.

Lees ook: Devin maakt mensen wegwijs in wereld van cryptomunten: ‘Niet te veel beloven, dat vind ik onethisch’

Decentralized Finance

Het verhandelen van crypto’s en NFT’s kan ook decentraal. Dit noem je in crypto-taal ook wel “De-Fi” (de afkorting van Decentralized Finance). Deze markt is in 2021 enorm groot geworden. Decentralized finance is kort gezegd de blockchain die financiële producten en diensten vervangt zoals wij die kennen. Dit maakt aanbieders zoals banken, brokers, kredietverstrekkers en verzekeraars overbodig. Crypto kenners maken er al veelvuldig gebruik van. Als je niet thuis bent in deze wereld is het decentraliseren nog vrij ingewikkeld.

Metaverse

Een metaverse? Wordt science fiction nu dan werkelijkheid? In oktober veranderde Facebook zijn naam naar Meta. De focus van het bedrijf komt te liggen op het ontwikkelen van de Metaverse. Daar is enige uitleg bij nodig. Een metaverse kan zowel een volledig virtuele wereld zijn, als een combinatie van de fysieke en virtuele wereld. Het kan dus bijvoorbeeld mogelijk worden om te werken met een collega’s in een volledig virtuele wereld. Maar ook om NFT’s en personen te projecteren in je eigen huiskamer door middel van een VR-bril. Toch wil ik een kritische noot maken. Een metaverse kan bijvoorbeeld worden ontwikkeld door Facebook, waardoor zij volledige controle over de metaverse hebben. Een metaverse kan ook decentraal op de blockchain worden ontwikkeld, waarin je vrij bent en controle hebt over je eigen data. Het laatste lijkt mij de betere versie.

Lees ook: 'Naamswijziging van Facebook naar Meta een meesterzet'

Voorspelling voor 2022

De bovenstaande ontwikkelingen hebben mede gezorgd voor de prijsexplosie van crypto in het afgelopen jaar. Ondanks de prijsontwikkelingen staat de technologie nog in de kinderschoenen. Persoonlijk denk ik dat een aantal projecten nog zeer goedkoop zijn ten opzichte van de mogelijkheden die ze bieden. Daarom verwacht ik dat de koers van deze projecten zal blijven stijgen in 2022.

Daarnaast verwacht ik dat de groei van de De-Fi markt verder zal doorzetten doordat het gebruiksgemak toeneemt. Ook zullen NFT’s op meer gebieden een belangrijke rol gaan spelen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld NFT’s geven aan loyale klanten of aan aanwezigen op een evenement. Nike is op zijn beurt al druk bezig met het ontwikkelen van NFT’s van digitale sneakers. Ook zal het “tokeniseren” van fysieke zaken langzaam maar zeker op gang komen. Vastgoed, aandelen, auto’s, verzamelitems en allerlei schaarse goederen kunnen worden getokeniseerd. Dit betekent dat je in de toekomst (een gedeelte van) je huis kunt verhandelen. Of dat een schilderij gemakkelijker meerdere eigenaren kan hebben. Daarnaast zal de ontwikkeling van de Metaverse ook verder doorzetten. Veel bedrijven kunnen hier een rol in kunnen spelen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een game of door middel van NFT’s. Al met al zijn er in 2022 veel mogelijkheden die een maatschappelijk impact kunnen hebben. Voor ondernemers is het van belang te anticiperen op deze technologie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws