Blog Devin Schoor

Cryptonomie: de combinatie van crypto en economie

De economische wetenschap bestaat al enkele eeuwen. Door de ontwikkeling van blockchain en crypto is er een nieuw deelterrein ontstaan in de economie: 'cryptonomie'. Hier valt veel over te schrijven, maar deze blog zal expert Devin Schoor zich vooral focussen op een deelonderwerp, namelijk: 'tokenomie'.

Devin Schoor 19 augustus 2022

Tokenomie bitcoin crypto nft cryptocurrency

Een belangrijk onderwerp binnen de cryptonomie is: 'tokenomie' of 'tokenomics'. Illustratie: Shutterstock

Devin Schoor

Founder Token Partners

De jonge ondernemer Devin Schoor (24) is een van de expertbloggers van De Ondernemer. Met zijn Token Partners biedt hij cursussen voor particuliere, professionele en institutionele beleggers over alle relevante onderwerpen met betrekking tot de implementatie van blockchain in het financiële systeem. Schoor studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU en werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen.

Dit onderwerp is erg belangrijk in de cryptomarkt en waardevol om te begrijpen wanneer je wilt investeren in een crypto-project. De verdeling van de tokens is namelijk van grote invloed op de prijs of het kan duiden op een 'scam-project'.

Binnen de economie houdt men zich bezig met de verdeling van schaarse middelen in een samenleving. Het richt zich vooral op de verdeling tussen activa, producten en diensten. Er zijn verschillende deelterreinen binnen de economie. Zo is er micro-economie, wat zich richt op de individuele actoren. En er is macro-economie, waar de werking van de economie als geheel wordt bestudeerd. Maar de economische wetenschap kan ook worden toegespitst op bepaalde sectoren. Zo is er een fiscale economie, wat zich bezig houdt met belastingen of bedrijfseconomie waar de financiële positie van een bedrijf wordt bestudeerd.

Lees ook: Cryptocurrencies, coins, tokens: wat zijn de verschillen?

Door de ontwikkeling van de blockchaintechnologie is er een nieuw deelterrein onstaan: cryptonomie. Dit is de combinatie van economie en crypto. Door middel van cijfers en trends is het mogelijk om de cryptomarkt te analyseren. Zoals benoemd in een eerdere blog zijn de koersen van crypto gecorreleerd aan macro-economische omstandigheden zoals de rente. Echter zijn er binnen de cryptonomie nog andere onderwerpen zeer relevant.

Tokenomie

Een belangrijk onderwerp binnen de cryptonomie is: 'tokenomie' of 'tokenomics'. Dit woord is een combinatie van de woorden: tokens en economie. Hier wordt de verdeling van de tokens van een bepaald cryptoproject geanalyseerd. Onervaren investeerders maken vaak de fout om geen rekening te houden met de tokenomics, terwijl dit van grote invloed is op de desbetreffende koers of kan voorkomen dat je wordt opgelicht.

'Een crypto kan een gelimiteerd of ongelimiteerd aanbod hebben. Bitcoin is een voorbeeld van een gelimiteerd aanbod. Hiervan kunnen er maximaal 21 miljoen in omloop komen'

De aanmaak van nieuwe tokens en het aantal beschikbare tokens

Kort gezegd betreft tokenomie: 'de verhouding tussen het aantal circulerende en totaal mogelijke coins of tokens van een crypto'. In dit geval duidt het woord tokens zowel coins als token aan. Het beschrijft de variabelen die hierop van invloed zijn zoals: De aanmaak van nieuwe tokens, het aantal beschikbare tokens, stimuleringmechanismen, token 'mints of burns' en de distributie van tokens.

Blockchainprojecten ontwerpen de tokenomics van een project om gebruikersacties aan te moedigen of te ontmoedigen. Dit is vergelijkbaar met hoe een centrale bank geld drukt en monetair beleid voert om uitgaven of sparen te controleren. Het verschil is echter dat het bij crypto gecodeerd is en dus transparant en voorspelbaar is.

Lees ook: Zijn crypto’s bestand tegen én inflatie én recessie?

Wanneer de tokens vrijkomen op de markt, kan het de koers enorm beïnvloeden

Een crypto kan een gelimiteerd of ongelimiteerd aanbod hebben. Bitcoin is een voorbeeld van een gelimiteerd aanbod. Hiervan kunnen er maximaal 21 miljoen in omloop komen. Een crypto kan ook zowel inflatoir als deflatoir van aard zijn. Wanneer er nieuwe tokens bij komen noem je dit 'minten' en wanneer er tokens uit de omloop verwijderd worden noem je dit 'burnen'. Het onderzoeken van deze informatie is dus zeer nuttig, omdat volgens economische regels de prijs van een crypto gecorreleerd is aan vraag en aanbod. Wanneer en veel ruimte is voor het minten van nieuwe tokens, kan dit de prijs van een crypto negatief beïnvloeden.

Een ander belangrijk onderdeel om rekening mee te houden is de zogenaamde 'token-distributie'. Bij veel projecten hebben investeerders aan het begin van het project tokens gekocht voor een lage prijs. Deze tokens worden op een bepaald moment uitgegeven aan de investeerders. Wanneer deze tokens vrijkomen op de markt, kan het de koers enorm beïnvloeden. Vaak staat deze informatie inclusief de data waarop de tokens worden vrijgegeven in de whitepaper van het project. Idealiter heeft het team van een project een systeem geïmplementeerd waarbij tokens zo worden gedistribueerd dat het de impact op het circulerende aanbod en de prijs beperkt is. Dit is helaas niet altijd het geval.

'De zogenaamde tokenomie is een waardevol onderdeel om te begrijpen voordat je investeert in een project'

Het is belangrijk om te luisteren naar ervaren professionals

Afsluitend is het mogelijk om door middel van het analyseren van de tokenomics scam-projecten te identificeren. Via 'block-explorers', wat websites zijn waar je de blockchain kunt inzien, kun je zien wat de werkelijke distributie is van de tokens van een project. Wanneer er een partij het grootste gedeelte van de tokens bezit, is het vaak een scam. Ook de mogelijkheid voor makers om onbeperkt tokens te kunnen minten (bijmaken), is een rode vlag. Een blockchain is publiek inzichtelijk. Toch is het lastig voor de gemiddelde investeerder om alles te begrijpen. Het is daarom belangrijk om te luisteren naar ervaren professionals.

Conclusie

Economie kan ook worden toegepast op de cryptomarkt. De zogenaamde tokenomie is een waardevol onderdeel om te begrijpen voordat je investeert in een project. De verdeling van de tokens is namelijk van groot belang voor de koers. De tokenomics zijn vaak te vinden in het whitepaper van een project. Helaas kunnen bepaalde mechanismen van tokenomics ook worden misbruikt bij scam-projecten. Omdat blockchains publiek inzichtelijk zijn, is het mogelijk via block-explorers om te onderzoeken of een project deugd.

Lees ook: Hebben NFT's eigenlijk nog wel een toekomst?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws