Blog Dirk Beljaarts

Dirk Beljaarts (KHN): 'Mag ik eenmaal het gelijke speelveld alsjeblieft?'

Sportkantines, buurthuizen en zuipketen: ze lijken steeds meer op professionele horeca, maar dan zonder alle vergunningen en verplichtingen die voor horecaondernemers wel gelden. Al een aantal weken ontvangt KHN-directeur Dirk Beljaarts van ondernemers steeds meer signalen over dit ongelijke speelveld. En dus trekt hij in zijn expertblog aan de bel.

Dirk Beljaarts (KHN) 15 juni 2023

Horeca gelijk speelveld concurrentie sportkantine zuipketen alcoholwet paracommercie

Dirk Beljaarts: ,,In sportkantines staan vaak vrijwilligers achter de bar zonder de benodigde papieren, zoals de verklaring sociale hygiëne." Foto: ANP.

De signalen zijn van alledag en komen uit alle hoeken van het land. Veel uit de provinciale gebieden, maar ook uit de stad. En het lijkt eerder erger dan beter te worden. Daarom trekt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aan de bel bij gemeenten. Zorgen voor je gasten en het schenken van alcohol, met alle veiligheidsvereisten van dien, is een grote verantwoordelijkheid; een vak. En dus iets om serieus te nemen. Bovendien heeft de sector het zwaar, dus alle beetjes tellen. En concurrentie is natuurlijk welkom, maar dan wel op een eerlijke manier.

Er zijn voorbeelden te over van ongelijk speelveld en paracommercie. Denk aan buurthuizen en culturele instellingen waar commerciële horeca bedreven wordt. Vaak met gesubsidieerd personeel of vrijwilligers en zonder alle vergunningen en verplichtingen die voor horecaondernemers wel gelden. Niet echt eerlijke concurrentie dus.

Lees ook: Nieuwe KHN-voorzitter stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’

Gebrek aan gediplomeerde professionals

Maar ook in de sportkantine staan vaak vrijwilligers achter de bar zonder de benodigde papieren, zoals de verklaring sociale hygiëne. Ook zien we dat daar steeds vaker partijen en zelfs bruiloften georganiseerd worden. Dat gaat goed, totdat er een calamiteit ontstaat. En dan kan het ook direct flink mis gaan. Bijvoorbeeld omdat er geen gediplomeerde professionals aanwezig zijn, de brandvoorschriften niet adequaat waren opgevolgd of er doorgeschonken wordt terwijl dat niet meer verantwoord is. Daarom is de horeca er voor dit soort partijen. Daar werken professionals met de juiste papieren, die weten om te gaan met calamiteiten.

Een van de redenen voor het toepassen van het principe van gelijke monniken, gelijke kappen, is dat het omgaan met alcohol een grote verantwoordelijkheid is. De Alcoholwet is nu juist in het leven geroepen om kaders te stellen voor wie er alcohol mag schenken en onder welke voorwaarden. Horecaondernemers en hun medewerkers zijn hierin getraind en hun horecazaken voldoen aan alle vergunningen en eisen. Het is een veilige en gereguleerde omgeving. Dat voldoen aan de regels brengt veel kosten met zich mee, veel rompslomp en administratieve regeldruk.

"De Alcoholwet is nu juist in het leven geroepen om kaders te stellen voor wie er alcohol mag schenken en onder welke voorwaarden. Horecaondernemers en hun medewerkers zijn hierin getraind"

Toegeknepen oog van burgemeester en wethouders

Maar er is ook een illegale categorie zonder enig toezicht, de zogenaamde zuipketen. Het lijkt sympathiek: een plek op het platteland waar jongeren elkaar treffen. Maar er zijn zelfs heel professionele zuipketen, waar naast alcohol ook drugs verkocht worden en prostitutie bedreven wordt. Zonder vergunning uiteraard en mét een toegeknepen oog van burgemeester en wethouders. Gehandhaafd wordt er haast nooit en de lokale politiek kijkt liever weg om lokaal niet in onmin te raken. Los van het feit dat het gewoon veel veiliger is in de horeca uit te gaan, waar horecaondernemers toezicht houden en verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun gasten, is het ook simpelweg oneerlijke concurrentie wanneer er niet wordt opgetreden.

KHN neemt deze signalen van haar leden heel serieus. Redenen te over om dit weer onder de aandacht te brengen van lokale politici. We vragen te doen wat goed is en niet weg te kijken, maar te handhaven en controleren.

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): ‘Een Michelinrestaurant runnen is Champions League-ondernemen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws