Blog Edwin van der Geest
Dit is geen crisis, dit is een kans: maak nu het verschil bij je medewerkers
Je kunt tegenwoordig geen koffie-automaatgesprek voeren of er komt een crisis voorbij. Oorlog in Oekraïne, stikstofprotesten, klimaatverandering, torenhoge energiekosten. We leven in onstuimige tijden en crises komen steeds dichterbij. We voelen ze en ze raken ons in de portemonnee. En wat het moeilijk maakt, is het gevoel van machteloosheid: wat kan ik er nou als enkeling aan doen? In deze blog kijkt Edwin van der Geest naar de crises die ons raken, en hoe je die als werkgever kunt aangrijpen om voor verbinding te zorgen.

Foto: Shutterstock
Edwin van der Geest
Innovator bij Prototyping Work
Edwin van der Geest is oprichter van Prototyping Work en helpt ondernemers en organisaties hun werk te innoveren. Hij heeft jarenlang gewerkt bij vooruitstrevende organisaties die werkgeluk vooropstellen. Met innovatieve methodes helpt hij teams hun eigen potentie te ontdekken en zo beweging in organisaties te creëren.
Edwin is ook expertblogger bij De Ondernemer en schrijft regelmatig voor deze website.
Machteloosheid leidt tot wanhoop
Het gevoel dat je eigen acties en verschil maken in je omgeving, dat noemen de psychologen 'zelfeffectiviteit'. En als je dat gevoel niet meer hebt, dan leidt dat tot wanhoop en tot apathie: Je wacht gewoon maar af totdat er iets gebeurt, in plaats van zelf actie te ondernemen. En dat is hoe veel van ons zich op dit moment voelen. Zeker als de energiekosten oplopen en je vreest dat je de rekeningen niet meer kan betalen.
Je kunt het gevoel van wanhoop niet wegnemen. Bij jezelf niet en niet bij anderen. Maar je kunt wel in actie te komen en je mensen helpen hetzelfde te doen. Dat maakt je een leider.
"Never let a good crisis go to waste, dat zei Winston Churchill al. Kom in actie"
In crisistijden kun je als ondernemer een verschil maken voor je medewerkers. Dit zijn de make or break-momenten, die ze zich (en jij) later zullen herinneren. Dus bedenk eens wat jij kunt doen om mensen te helpen? Drie dingen die je kunt doen.
Geef je mensen zo veel stabiliteit als je kunt
Als alles om ons heen al verandert, probeer je mensen dan op het werk stabiliteit en veiligheid te bieden. Dat betekent niet dat je als bedrijf moet stilstaan en niets meer mag veranderen, verre van! Juist in een veranderende context moet je flexibel reageren en je aanpassen. Maar maak duidelijk dat je dat met je mensen wil doen en dat je iedereen aan boord wil houden. Maak zeker geen valse beloftes, maar communiceer duidelijk dat je hoogste prioriteit is iedereen aan te houden.
Wees zichtbaar en kwetsbaar als mens
Laat zien dat jij soms ook aan het worstelen/zoeken bent (als dat zo is). Voel mee als mensen je vertellen dat ze het moeilijk vinden. Geef stabiliteit op het bedrijfsvlak en laat je tegelijkertijd zelf zien als mens. Zo word je benaderbaar en zichtbaar. Als mensen met je mee kunnen voelen, dan kunnen ze een relatie met je opbouwen. En dat wil je, want dat geeft weer stabiliteit.
Lees ook: Edwin van der Geest: 'Doe het dit jaar anders en maak een jaarplan dat wel werkt'
Doe iets extra's
Houd het niet alleen bij woorden, Put your money where your mouth is: nu is het moment om iets extra's te doen voor je mensen. Er zijn verschillende voorbeelden van ondernemers te vinden. Zo zijn er ondernemers die een deel van de energierekening van hun medewerkers overnamen. En ondernemers die een lening ter beschikking stellen om je huis te verduurzamen. Luister vooral naar je mensen en kom erachter wat hen zou helpen. En regel dat. Dat creëert een binding waar je U tegen zegt.
Maar dit is niet alles. Tot nu toe heb jij veel actie ondernomen. Maar ik zei eerder dat het juist fijn voelt als je zelf iets kunt doen. Dus help je mensen vooral om zelf weer in actie te komen.
Kom samen in actie, organiseer een challenge
Je weet ondertussen dat ik van experimenten houd. En dat is hier zeker niet anders. Alleen deze keer wil ik de experimenten graag als uitdaging of challenge formuleren. Een duurzaamheidschallenge.
Het idee van de duurzaamheidschallenge: doe kleine dingen, met elkaar, die de aarde een stukje mooier maken. Dingen die je echt onder controle hebt en zelf kunt doen. Zo krijg je het gevoel van zelfeffectiviteit terug. En alleen daarmee help je jouw medewerkers al. Doe deze challenge samen voor het bedrijf als geheel. En laat vooral ook het effect zien: probeer het zichtbaar en meetbaar te maken. Bijvoorbeeld door energieverbruik die omlaag gaat. Maak zichtbaar dat jullie acties effect hebben en win zo samen zelfeffectiviteit terug.
Lees ook: Drie experimenten om met energie terug te komen op werk (waaronder het deleten van je inbox)
Je kunt vervolgens ook groepjes vormen die het samen voor thuis doen. Je zou dit zelfs kunnen combineren met 'doe iets extra's' en een budget ter beschikking stellen om dingen uit te kunnen voeren.
Je zult zien, de effecten van gezamenlijke acties zijn hoe dan ook positief. Laat je me weten wat je gedaan hebt of wil je even sparren? Stuur een bericht via LinkedIn.