Blog Edwin van der Geest

Drie experimenten om met energie terug te komen op werk (waaronder het deleten van je inbox)

Het duurde even voor je werk achter je kon laten, maar uiteindelijk dompelde je jezelf helemaal onder in de vakantiemodus. Je hebt een heerlijke vakantie achter de rug. Maar de laatste dagen voor je weer aan de slag gaat (of moet) bekruipt je toch weer dat gevoel van druk. Van onbehagen. Je weet dat er een stortvloed aan werk op je af gaat komen. Hoe ga je daar mee om? Werkinnovator Edwin van der Geest geeft drie mogelijkheden.

Edwin van der Geest 10 augustus 2022

Werk stress edwin van der geest

Edwin van der Geest

Innovator bij Prototyping Work

Edwin is oprichter van Prototyping Work en helpt ondernemers en organisaties hun werk te innoveren. Hij heeft jarenlang gewerkt bij vooruitstrevende organisaties die werkgeluk vooropstellen. Met innovatieve methodes helpt hij teams hun eigen potentie te ontdekken en zo beweging in organisaties te creëren.

Edwin is ook expertblogger bij De Ondernemer en schrijft maandelijks voor deze website.

Ik heb een drietal experimenten die je zelf uit kunt proberen, door kunt sturen en natuurlijk gaat bewaren voor na jouw volgende vakantie. Wellicht zijn ze iets te extreem voor jou, maar experimenten horen ook spannend aan te voelen, juist omdat er potentie zit. Dus ik daag je uit ze uit te proberen.

Gooi alle emails in een keer weg

Bam. In een klap van die enorme berg e-mails af. De pijn van een volle mailbox hoor ik het vaakst rond deze tijd. Het lijkt soms wel opbieden tegen elkaar, wie de langste heeft. De langste lijst ongelezen emails na vakantie bedoel ik dan. Maar dat is alles behalve lekker terugkomen. Meteen allemaal mensen die jou willen overtuigen, jou iets willen verkopen, jou willen updaten, jou iets willen vragen, met jou willen afspreken, ga zo maar door. Allemaal willen ze wat van jou. Maar dragen ze ook echt bij vóór jou?

Wat nou als je alle ongelezen emails in een keer zou verwijderen? Als experiment. Wat het je gaat opleveren hoef ik je niet te vertellen. Maar wat kan er dan misgaan? Veel spam, nieuwsbrieven, cald-emails, en cc-tjes die je sowieso direct kunt verwijderen. Dat gaat geen pijn doen. En al die andere mails zijn berichten die iets van jou willen. En daarvan weten we: als je niet reageert en het is echt belangrijk: mailen of bellen ze vast nog een keer.

Lees ook: Martin Hersman: 'Tijdens vakantie gaat mijn telefoon uit. En de jouwe?'

Wanneer je nu enorme weerstand voelt, kan dat zomaar te maken hebben met het welbekende begrip: FOMO, je bent bang iets te missen; iets over het hoofd te zien. Maar we weten allemaal: dat wat jou moet bereiken, bereikt jou echt wel.

Verwijder de afspraken van de eerste week

Een andere uitdaging die zorgt voor gevoel van druk zijn de afspraken die in de eerste week alweer op jou staan te wachten. Je opent je agenda op de eerste dag na vakantie en meteen zie je dat je van de ene naar de andere afspraak moet. Je hebt amper tijd om die berg e-mails weg te gooien uit het eerste experiment.

Lees ook: Werknemers op het strand: werkroosters amper rond te krijgen

Het volgende experiment om eens te proberen is om alle afspraken die je de eerste week hebt, af te wijzen of te verwijderen. Dat scheelt meteen een flink druk op jouw agenda. En wees niet bang, die afspraken komen wel. Die zijn een soort boomerang. Als die geweigerd worden, dan schieten mensen een nieuwe poging in. Dus zorg er meteen voor dat je de hele week blokkeert zodat er niet stiekem alsnog 1 tussendoor schiet.

Terugkijken om vooruit te gaan

Je komt terug van vakantie en je duikt meteen weer dat bos vol bomen in en gek genoeg zie je daardoor juist het bos niet meer. Meteen ga je weer in de operatie om die berg aan druk van je af te krijgen. Maar er is geen beter moment om het geheel te overzien en terug te kijken, als direct na je vakantie. Dat is het moment dat je nog enigszins los staat van de operatie. En dus een perfect moment voor het volgende experiment.

Neem een moment voor jezelf, of met je team. Kijk terug op afgelopen kwartaal (of half jaar) en reflecteer. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed, en wat zou je anders willen doen? Uit de agile wereld zijn er veel mooie formats voorhanden. 2 varianten die ik vaak gebruik zijn “Start, Stop, Continue” en de 4L-Retro (Liked, Learned, Laked, Longed for). Als je dit niet of nauwelijks doet, durf ik je te garanderen dat het een waardevol moment gaat zijn.

Wat is jouw volgende experiment?

Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer experimenten te bedenken. Een experiment is een krachtige manier om iets te doorbreken wat al langer pijn doet en niet altijd even makkelijk grijpbaar is. Een experiment probeer je, mag falen en is vooral een beetje spannend. Je kunt heel makkelijk zelf beginnen. Welk experiment zou jij wel eens willen doen om direct met energie terug te komen van vakantie?

Ikzelf sta op het punt op vakantie te gaan. Dus mocht je mijn out-of-office mail ontvangen, dan kun je al raden wat er mogelijk gaat gebeuren als ik terugkom van vakantie ;-).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws