Blog Elske Doets

Elske Doets: 'Meer mentoren, meer richting, meer succes'

Een mentortraject kan zoveel meer zijn dan het inwinnen van advies of het aanleunen tegen ervaren ondernemers. ‘Houd elkaar scherp, en wees elkaars spiegel’, zegt Elske Doets.

Elske Doets | Doets Reizen 7 februari 2022

Elske doets toerisme reizen

De mentor is de spiegel van de mentee, maar de mentee net zo goed een spiegel voor de mentor, schrijft reisondernemer Elske Doets in haar nieuwe blog,

Als ondernemersmentor houd ik mijn ogen, in voetbaltermen, graag ‘op de bal’. Het betekent dat ik door allerlei verhalen over ontwikkelingen, percentages, statistieken en voorspellingen heen altijd op zoek blijf naar de vraag ‘welke behoefte denken jullie met dit bedrijf te vervullen?’. Wanneer het antwoord dan twee of drie minuten beslaat in plaats van twee of drie zinnen, heb ik de eerste huiswerkopdracht al in mijn hoofd.

‘Schrijf de behoefte die je vervult op een bierviltje.’

Lees hier een van haar eerdere blogs: Elske Doets slaat alarm: Houd basiskennis stagiaires op peil

Vaak komt mijn werk als mentor erop neer startups en scale-ups bij de les te houden, dat wil zeggen: te zorgen dat ze niet afgeleid raken door bepaalde adviezen, contacten of trends die misschien leuk zien om te weten of te kennen, maar die geen cruciale invloed hebben op het slagen van hun onderneming. Voor je het weet vul je de dagen met leuke bijeenkomsten die je niet verder brengen. Of blijf je veel te lang schaven aan je businessidee.

‘Ga gewoon beginnen,’ zeg ik dan. ‘En bekijk onderweg wat aangepast moet worden.’

Nederlandse ondernemers worden steeds ambitieuzer, vinden Justin Jansen en Kees de Jong, mede-initiatiefnemers van Het Groeicollege. Maar er is nog ruimte voor verbetering: Hoogleraar Jansen: 'Paar uur per week in jezelf investeren, betaalt zich op langere termijn gegarandeerd uit'

Confrontatie met de werkelijkheid

Nu kan ik wel makkelijk ‘gewoon’ zeggen, maar ik merk hoe moeilijk sommige ondernemers het vinden om de confrontatie met de werkelijkheid aan te gaan. Vaak vluchten zij in eerst nog een onderzoekje zus, een praatje zo, een statistiekje dit of een inschatting dat. Op zo’n moment is het mijn taak ze in het diepe te gooien. Niet alleen om tijdverlies te voorkomen. Maar ook omdat ikzelf dan razend benieuwd ben geworden of een idee wel of niet zal aanslaan.

Dat brengt me bij een onderbelicht aspect van het mentorschap: het werkt twee kanten op! Hoewel de mentor vooral geacht wordt zijn of haar ervaring ter beschikking te stellen aan de meer onervaren ondernemer, werkt het ook omgekeerd. Als mentor kun je ontzettend veel leren van de business cases waar prille ondernemers mee bezig zijn. In het gunstigste geval kijk ik mijn ogen uit en slaan mijn hersens gretig op hoe het publiek op een nieuw product of een nieuwe dienst reageert.

Berend Bouwmeester, medeoprichter van fintech-bedrijf Bottomlines, zocht naar een manier om zichzelf én zijn bedrijf vooruit te helpen. Het Groeicollege hielp hem daarbij: 'Je kunt beter aan je bedrijf werken dan in je bedrijf. Dan kom je verder'

Juist elkaar richting geven

In een vruchtbaar mentortraject geven beide partijen – mentor én mentee - elkaar dus richting. Waardoor de mentee achteraf tevreden vaststelt in de juiste fase over een lastige drempel heen te zijn geholpen. En de mentor terugkijkt op onverwachte of opmerkelijke ontwikkelingen bij een nieuwe businesscase, waar voor hem of haar interessante lessen uit te trekken zijn. Kortom, de mentor is de spiegel van de mentee, maar de mentee net zo goed een spiegel voor de mentor!

Conclusie? In een welvarende economie – boordevol af- en verleidingen – is het mentorschap een belangrijke aanjager van zakelijk succes.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws