Blog Elske Doets

Elske Doets: 'Netwerken is tijdverspilling'

Ook al mogen we straks weer inniger contact hebben en komt het netwerkcircuit tot leven: leveren die korte ontmoetingen met hapje en drankje daadwerkelijk iets op? Elske Doets denkt van niet. Ze zet alleen nog in op echt, gemeend contact. ‘Praat de tijd niet vol, maar ga in gesprek.’

Elske Doets | Doets Reizen 22 augustus 2021

Elske doets toerisme vakantie reizen

Elske Doets: 'Mijn ervaring is steeds meer dat je alleen in oprechte, open gesprekken – die tijd en concentratie vereisen – tot nieuwe, baanbrekende inzichten komt'.

Met de langzame heropening van de maatschappij neemt het aantal uitnodigingen voor netwerkborrels, businessclubs en zogenaamd interessante congressen vanzelfsprekend ook weer toe. Nu was ik altijd al selectief in het bezoeken van dergelijke bijeenkomsten, maar nu, na meer dan een jaar van veelvuldig contact-op-afstand, merk ik dat het me extra zwaar valt om me weer in mensenmenigtes te begeven. Zeker als de aanwezigen – en dat gebeurt nogal eens – uit verlegenheid of gebrekkige verbeeldingskracht met de grootst mogelijke clichés jouw aandacht proberen te trekken.

Laatst zei iemand tegen mij: ‘Wat kom je brengen? En wat kom je halen?’ Een ander iemand opende de conversatie met: ‘Als reisondernemer heb je het afgelopen jaar zeker heel zwaar gehad?’ En weer iemand anders begroette me met: ‘Heerlijk toch? Alles begint weer te draaien.’

Natuurlijk is ‘smalltalk’ de smeerolie van het sociale verkeer, maar de vraag of ik mijn tijd niet beter anders kan besteden – een vraag die iedereen ondernemer, neem ik aan, wel eens stelt – komt steeds sneller aan de oppervlakte.

Waar ik voorheen misschien weinig of geen aandacht besteedde aan dit soort zinnetjes, valt het me op dat ik er, misschien door die relatief eenzame coronaperiode, niet meer zo goed tegen kan. En me meer dan ooit afvraag of het zin heeft in te gaan op dat soort nietszeggende, niet werkelijk door interesse ingegeven opmerkingen.

Natuurlijk is ‘smalltalk’ de smeerolie van het sociale verkeer, maar de vraag of ik mijn tijd niet beter anders kan besteden – een vraag die iedereen ondernemer, neem ik aan, wel eens stelt – komt steeds sneller aan de oppervlakte. Bovendien: als ik zie hoeveel méér bevrediging en positieve business ik haal uit contacten waarmee ik dieper in gesprek ga, ook dringende kwesties als klimaat en vergrijzing bespreek, zou het raar zijn als ik zou beknibbelen op zulke ontmoetingen omdat ik nog een meeting in mijn agenda heb staan waar ik tientallen mensen slechts vluchtig kan spreken.

Lees ook: Hoe Elske Doets jouw onderhandelingsvaardigheden naar een hoger niveau tilt

Mijn ervaring is steeds meer dat je alleen in oprechte, open gesprekken – die tijd en concentratie vereisen – tot nieuwe, baanbrekende inzichten komt. Alleen in die gesprekken is er de bereidheid zekerheden en routines ter discussie te stellen. Zo houd je de weg vrij om andere ideeën toe te laten, nieuwe wegen in te slaan, je business te actualiseren en de bubbel van gelijkgestemdheid op afstand te houden.

Dus skip die borrels. Praat de tijd niet vol, maar ga in gesprek!

Elske Doets

ceo/eigenaar Doets Reizen

Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.

Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek ‘Bloei’ (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws