Blog Elske Doets
'Onzekere tijden en overleefstand? Focus op de winnende strategie, juist nu'
In onzekere tijden staat menig ondernemer gedwongen in de overleefstand. Niettemin is het juist nú van groot belang te focussen op de winnende strategie voor de toekomst, aldus Elske Doets.

Elske Doets
ceo/eigenaar Doets Reizen
Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.
Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek ‘Bloei’ (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.
Het afgelopen jaar heb ik vrijwel uitsluitend ‘in’ mijn bedrijf gewerkt, in plaats van ‘aan’ mijn bedrijf. Dit lijkt een te verwaarlozen onderscheid, gebaseerd op een ander woordje, maar ik kan iedereen verzekeren dat tussen ‘in’ en ‘aan’ een wereld van verschil zit.
Met ‘in’ je bedrijf werken – zoals ik het zie – kom je, helaas, niet veel verder. Je bent slechts bezig om de minimumeisen waaraan je bedrijf in jouw ogen moet voldoen overeind te houden. Denk bijvoorbeeld aan de krapte op de arbeidsmarkt en de inspanning die je op dit moment moet leveren om het juiste personeel aan te trekken. Dat gaat niet vanzelf. Zelfs als je extra aandacht besteed aan een impactvolle oproep of advertentie waar sollicitanten op aanslaan is het niet gezegd dat het gat in je bedrijfsvoering, waar je die nieuwe medewerker voor nodig hebt, onmiddellijk verdwenen is. De sollicitant van jouw keuze kan immers op het laatste moment concluderen dat een andere functie toch beter bij hem of haar past; door de krapte is er keuze te over.
Belang van vooruitkijken
Als mentor van ondernemers begrijp ik als geen ander dat dit onderhoud – het zorgen dat je bedrijf de essentiële functies goed blijft uitvoeren – een van de skills is waar een goede ondernemer over beschikt. Maar het jammere van 2022 is natuurlijk dat de wereld om ons heen extreem in beweging is (klimaat, verduurzaming, inflatie, extreme prijsfluctuaties) en menig ondernemer, ook ik, daardoor simpelweg geen tijd meer heeft om ‘aan’ het bedrijf te werken.
Dat wil zeggen: de veranderingen door te voeren die nodig zijn om over een x-aantal jaar, in de dán ontstane wereld, succesvol te zijn. Door de onrust in economie en samenleving ben je noodgedwongen al blij als je de basisfuncties van je bedrijf goed op orde hebt. Kortom, in 2022 hebben veel ondernemers – en de meesten kunnen dat denk ik met talloze voorbeelden bevestigen – in de overleefstand gestaan.
Lees ook: Dit is geen crisis, dit is een kans: maak nu het verschil bij je medewerkers
In de post-corona-periode is ook de reisbranche bezaaid met onzekerheden. Veel meer dan ik zou willen. Niettemin ben ik al volop bezig met hoe Doets Reizen eruit moet gaan zien in een wereld waar fundamenteel anders naar toerisme en vakanties gekeken zal worden. Op dit moment speelt dat bezig zijn zich nog voornamelijk af in mijn hoofd, maar zodra er weer tijd en ruimte ontstaat zal ik met volle kracht ‘aan’ mijn bedrijf gaan werken, vooruitkijkend, met een focus op de winnende strategie van over een paar jaar. Júist nu concurrenten vastzitten ‘in’ hun bedrijf.
Mijn advies? Gebruik de overleefstand niet als excuus om te stoppen ‘aan’ je bedrijf te werken.