Blog Elske Doets

Waarom Elske Doets een aparte status voor ondernemen beperkend en kortzichtig vindt

Het aantal opleidingen dat ondernemingsgericht is en studenten moet helpen zich voor te bereiden op het ondernemerschap, breidt zich in rap tempo uit. Als gepassioneerd ondernemer is Elske Doets groot voorstander van die inhaalslag. Maar, wekt het groeiend aantal 'afzonderlijke hoekjes' niet juist de valse indruk dat ondernemen een aparte discipline is? Dat lijkt haar dan weer geen goede ontwikkeling.

Elske Doets | Doets Reizen 13 juli 2021

Elske Doets ondernemen opleiding scholing

'Is het logisch als je van zoiets elementairs een vak, leergang, studie of specialisme maakt? Mijn antwoord: nee.'

De toenemende aandacht voor ondernemen in het onderwijs is winst. Steeds meer ondernemers delen door heel het land hun ervaringen met studenten. Ook zijn er steeds meer opleidingen die het curriculum verrijken met vakken die ondernemingsgericht zijn en zelfs letterlijk ‘ondernemen’ in hun naam dragen. (Hoewel het op de middelbare school nog nauwelijks aandacht krijgt, wanneer gaat daar het roer om?). Uitstekend! En toch, en toch… Soms bekruipt me een onheilspellend gevoel als ik hoor of zie dat ‘ondernemen’ als een modieus extraatje wordt aangeboden.

Wat heb je aan afzonderlijke workshops en rolmodellen om ondernemen onder de aandacht te brengen?

Steeds vaker denk ik: wat heb je aan al die afzonderlijke hoekjes, uurtjes, workshops en rolmodellen om het ondernemen onder de aandacht te brengen? Wekt dat niet de valse indruk dat ondernemen een aparte discipline is? Dat je pas onderneemt als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel? Dat je op een bepaald moment móét kiezen of je wel of geen ondernemer wil worden? En dat alleen als je (veel) winst maakt, succesvol bent en je materiële welstand kunt laten zien, de moeite waard bent om boegbeeld te zijn van het ondernemerschap?

Eerlijk gezegd vind ik deze gang van zaken beperkend en kortzichtig. En ik zal uitleggen waarom.

Lees ook: Hoe Elske Doets jouw onderhandelingsvaardigheden naar een hoger niveau tilt

Ondernemer zijn is bovenal een mentaliteit

Voor mij is ondernemer zijn bovenal een mentaliteit: producten of diensten willen maken waar (liefst veel) mensen blij van worden, voordeel aan hebben of (snel) van kunnen leren. Zo deed er onlangs een jonge, vrouwelijke wiskundige mee aan de Young Lady Business Academy. Zij kan met verbluffend effect scholieren een vorm van ‘magische concentratie’ aanleren, waardoor ze exacte vakken veel sneller begrijpen en hun resultaten daadwerkelijk met sprongen omhoog zien gaan.

Deze wiskundige staat weliswaar (nog) niet in de lijstjes van topondernemers, haar verdiensten zijn (nog) bescheiden en ze huist (nog) niet in een indrukwekkend kantoorgebouw. Maar wat ik vind ik haar een inspirerende ondernemer. En wat voor verschil maakt zij nu al in de levens van leerlingen die moeite hebben met exacte vakken.

"Mijns inziens is ondernemen de beste manier om zin te geven aan je dagelijkse bestaan: iets creëren waar je medemens wérkelijk iets aan heeft"

Maak van ondernemen de vanzelfsprekende manier van denken en handelen

Ondernemen is, wat mij betreft, dus veel meer dan een te kiezen leefstijl of het oprichten van een bedrijf. Mijns inziens is het, in de meest brede zin, de beste manier om zin te geven aan je dagelijkse bestaan: iets creëren waar je medemens wérkelijk iets aan heeft en tegelijkertijd op een goede manier leren omgaan met tijd, geld en door jezelf geformuleerde doelen en dromen. Is het logisch als je van zoiets elementairs een vak, leergang, studie of specialisme maakt? Mijn antwoord: nee.

Maak van ondernemen, in alle fasen van het onderwijs, de vanzelfsprekende manier van denken en handelen. Door álle vakken en disciplines heen.

Elske Doets

ceo/eigenaar Doets Reizen

Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.

Elske Doets deelt in onze nieuwe Academy-masterclass ‘Ondernemend onderhandelen’ haar successen en valkuilen. Tips die maken dat jij als ondernemer meer waarde uit je onderhandelingen haalt en je vaardigheden naar een hoger niveau tilt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws