Blokker onderuit
Begin deze week zagen we legendarische winkelketen Blokker surseance van betaling aanvragen. In veel gevallen betekent dat helaas het einde, zelfs voor een bedrijf dat ruim 120 jaar een begrip is geweest in bijna iedere grote winkelstraat in Nederland. Laatst zag ik dat Omroep West zelfs een online rubriek vult genaamd Deze week failliet, waarin bedrijven die financieel kopje onder zijn gegaan een ‘eervolle’ vermelding krijgen. Kennelijk is dit iets wat mensen met belangstelling volgen. Naast de licht melancholische ondertoon bij dit soort nieuws, valt mij ook vaak de hoeveelheid gelaten reacties op, in de trant van ‘het zat er al wel aan te komen, voor hun vele anderen'. Natuurlijk haalt de tijd soms de houdbaarheid van een bedrijf in en raakt een ooit solide retailconcept op de moderne markt een keer uitgewerkt. Maar de ondernemer zelf? Die verdient als je het mij vraagt altijd een tweede kans.
Waarde van een tweede kans
Op de foto bij dit artikel zie je mijn ontmoeting op de Big Improvement Day 2009 met een aantal bekende ondernemers, waaronder Richard Branson (Virgin), Henk Keilman (Holland Trust) en Yves Gyrath (Miljonair Fair). De gemene deler van deze zakenmannen is dat ze ooit in hun leven een keer failliet gingen. Wat mij betreft zijn zij allemaal inspirerende voorbeelden die niet bij de pakken neerzaten, maar kansen zagen en doorgingen met ondernemen. In Nederland ging in 2023 verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot bankroet, maar maakte deze zomer een doorstart en verwacht eind 2024 zelfs weer winstgevend te zijn. Ook zonneautofabrikant Lightyear maakte vorig jaar een geslaagde doorstart. Deze voorbeelden tonen aan welke waarde er zit in doorgaan na een faillissement, wanneer je een nieuwe kans wordt geboden of die je zelf creëert. Ik voel zelf veel waardering voor zulke blijken van een veerkrachtige ondernemersgeest.
Aantoonbaar succesvoller
Een bekend onderzoek van Boston Consulting Group (BCG) laat zien dat ondernemers die eerder onderuit gingen, de tweede keer dat zij een bedrijf opzetten aantoonbaar succesvoller zijn dan zij die geen ‘fatale’ tegenslag hebben gekend. Dat gegeven fascineert me. Want ik zie in de praktijk hoe ondernemers met fantastische ideeën en een bloeiende business toch onderuit kunnen gaan door externe factoren als een explosieve energie rekening, inflatie en coronaschulden. Waarom zou dat in de weg moeten staan dat zij opnieuw mogen beginnen vanuit hun oorspronkelijke ondernemingsdrift en ondernemerstalent?
Herfinanciering vaak niet gegund
De brandende vraag is waarom veel financiers (bancair en non-bancair) de ondernemer die tweede kans via een herfinanciering vaak niet durven te geven. Dit horen we ook in de dagelijkse praktijk bij het belteam van Geldfit Zakelijk regelmatig terug. Een startende ondernemer met een goed idee, maar nul track record, wordt wel gefinancierd voor eenzelfde bedrag van 50.000 euro. Wie van deze twee heeft zijn talent voor ondernemen dan meer bewezen? Deze cruciale keuze van financiers staat een mogelijk succesvolle doorstart in de weg. Voor de ondernemer zelf is het vaak zuur en ontmoedigend. Omdat je een vlekje hebt opgelopen, krijg je niet de kans om met een gerichte financiering van je schulden af te komen. Laat staan om weer te doen waarvoor je gemaakt bent: ondernemen.
Je kunt even langs de afgrond gaan, maar daar groeien vaak ook de mooiste bloemen
Ga voor de tweede kans
Zelf heb ik ook ervaren hoe een succesvol bedrijf van mij ten onder ging en schreef hierover het boek Langs de afgrond. Voor een bloeiende onderneming die ik samen met mijn broers had, bleek in 2011 een faillissement onafwendbaar, waarbij ik persoonlijk en zakelijk de financiële klap en alle nasleep ondervond. Toch ben ik die periode gaan zien als een positieve leerweg en een lakmoesproef voor mijn ondernemersvaardigheden. Met de juiste mindset en doorzettingsvermogen kwam ik er weer bovenop. Daarom raad ik ondernemers aan om te gaan voor die tweede kans, zolang je huidige of nieuwe bedrijf levensvatbaar is en je persoonlijk in staat bent ook dit nog op te brengen. Je kunt even langs de afgrond gaan, maar daar groeien vaak ook de mooiste bloemen. Je ondernemerstalent gaat nooit failliet. Als je doorgaat en de kans om je onderneming weer te zien opbloeien met beide handen aanpakt, gaat misschien het mooiste nog wel komen.
Bekijk hier de voorwaarden.