Blog Fred Rutgers
Vier handige tips voor een betere balans in jouw assortiment
'Een goed en evenwichtig assortiment vormt de basis voor jouw omzet. Helaas weten te veel ondernemers niet hoe ze hun assortiment kunnen optimaliseren. En dat is jammer', schrijft retailtrendwatcher Fred rutgers in zijn blog. Daar valt dus een behoorlijke inhaalslag te maken. Fred deelt daarom een aantal handige tips, waarmee je er snel achter komt of jouw assortiment wel in balans is.

Met de nuttige tips van Fred Rutgers moet het lukken anders en slimmer om te gaan met je inkoop, waardoor je uiteindelijk meer omzet en winst zult behalen. Foto: Shutterstock
Slimmer omgaan met je inkoop aan de hand van een viertal handige tips. Retailtrendwatcher Fred Rutgers helpt je op weg.
1 Meten is weten
Jouw winkelpand is doorgaans een vast gegeven. Tenzij je gaat verhuizen naar een groter of kleiner pand. Moet je het doen met wat je hebt. Maar weet jij wel hoeveel vierkante meter, of hoeveel strekkende meter schapruimte jij beschikbaar hebt in jouw winkel? En als je dat weet, heb je dan ook enig idee hoeveel ruimte jij beschikbaar hebt voor de diverse productgroepen binnen jouw assortiment?
Stel, je hebt een schoenenwinkel. Welk percentage van de totale ruimte heb je beschikbaar voor dames- en herenschoenen? Hoeveel ruimte heb je voor kinderschoenen? Hoeveel ruimte nemen de dameslaarsjes met hoge hakken in en hoeveel ruimte heb je voor service artikelen zoals schoenpoets en veters? Pak eens de maatlat en breng dit zo nauwkeurig mogelijk in kaart. Hoe gedetailleerder hoe beter en druk alles uit in een percentage van de totale beschikbare ruimte.
Lees ook: CPB een stuk optimistischer over economische groei voor 2021 en 2022
2 Doe eens een volledige voorraadopname
Dit is sowieso goed om vaker te doen dan één keer per jaar tijdens het opmaken van de balans. Let op! Doe deze voorraad opname volgens de zelfde productindeling als onder punt 1. Zit je in de mode, dan moet je als je hiervoor de feestjurken apart in beeld hebt gebracht qua ruimte nu ook de feestjurken tellen als financiële voorraad tegen inkoopwaarde. Ook hier geldt, hoe nauwkeuriger hoe beter!
3 Duik in je kassasysteem en zoek uit wat je omzet is over de gekozen productgroepen
Dus ook nu weer uitgesplitst over de groepen zoals bij 1 en 2. Helaas zie ik dat nog veel te veel ondernemers deze uitsplitsing maar lastig kunnen maken omdat ze hun kassagroepen wel heel erg grof hebben gemaakt qua indeling. Heb jij nog niet een speciale kassagroep voor iedere productgroep op fijnmazig niveau? Dan is nu het moment om daar direct verandering in aan te brengen. Vrijwel iedere kassa moet dit aankunnen. Het vergt alleen de discipline om het te gaan doen. En het is echt van levensbelang! Hoe kun jij jouw bedrijf optimaal managen als je niet over bruikbare data kunt beschikken?
"Heb jij nog geen speciale kassagroep voor iedere productgroep op fijnmazig niveau? Dan is nu het moment om daar verandering in aan te brengen"
4 Zet nu de cijfers eens op een rij
Nu gaat het interessant worden. Hoeveel procent van jouw beschikbare ruimte heb je beschikbaar gemaakt voor iedere productgroep? Hoeveel procent van je kapitaal heb je geïnvesteerd in iedere productgroep? En hoeveel procent van je omzet genereer jij met iedere productgroep? In veel gevallen zul je nu schrikken! Telkens als ik deze check doe bij ondernemers zie ik dat dit vaak erg uit balans is. Productgroepen die een ondernemer zelf leuk of interessant vindt krijgen vaak meer ruimte en slokken meer kapitaal op dan de daarmee gerealiseerde omzet rechtvaardigt, en andersom. Die aardige vertegenwoordiger met zijn vlotte babbel blijkt het toch voor elkaar te hebben gekregen om jou meer schapruimte en voorraadkapitaal te ontfutselen dan op basis van de gegenereerde omzet te rechtvaardige valt. Aan jou te schone taak om dat weer met elkaar in balans te krijgen.
Lees ook: Opeens ontdekken kleine ondernemers de kracht van Big Data
Vind je het lastig om dit te doen en weet je niet hoe je dit in balans kunt krijgen per productgroep? Geen nood! Je kunt de stappen 1 tot en met 4 ook toepassen binnen een productgroep. Houd gewoon binnen die productgroep even een paar dagen bij wat de omzet is per product (eventueel doe je dit even handmatig). Je zult zien: je haalt de winkeldochters er al snel tussenuit. En hop, in de uitverkoop. Want die dure ruimte en jouw schaarse kapitaal kun je dan vast beter gebruiken voor iets anders.
Ik wens je veel succes en plezier hiermee. Je zult zien dat je met deze kennis na een poosje ook anders en slimmer zult omgaan met je inkoop, waardoor je uiteindelijk meer omzet en winst zult behalen. En daar doe je het toch allemaal voor?