Blog Fred Rutgers

Hoe kunnen overheid en ondernemers elkaar (beter) vinden?

Binnen zijn netwerk hoort retailtrendwatcher Fred Rutgers steeds vaker ondernemers klagen dat 'de politiek ze alleen maar in de weg zit' en ook 'dat politici geen enkel begrip hebben voor waar ondernemers mee worstelen'. Met de boerenprotesten op zijn netvlies, ook daarom zijn expertblog over de kloof overheid - ondernemers.

Fred Rutgers 1 juli 2022

Boeren boerenprotest stikstof

Fred Rutgers: 'Ik roep overheid en ondernemers op om minder het conflict te zoeken en meer de oplossing'. Foto: ANP.

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen: mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Download hier gratis zijn e-boek.

Steeds vaker hoor ik ondernemers klagen dat de politiek ze alleen maar in de weg zit en dat politici geen enkel begrip hebben voor waar ondernemers mee worstelen. Iedere ondernemer wil in basis graag voldoen aan de wet en gewoon lekker bezig zijn met zijn vak. Voor boeren, retailers, fabrikanten en alle andere grote en kleine ondernemers stellen ambtenaren in het verre Europa, of dichterbij ergens in eigen land, regels op. Helaas zijn regeltjes achter een bureau sneller verzonnen dan in de praktijk uitgevoerd. En daar hebben lang niet alleen boeren last van.

Kloof overheid - ondernemers

Zelfs als de overheid probeert zich van haar beste kant te laten zien, zoals tijdens de recente coronacrisis, ondervinden ondernemers weer aan den lijve hoe groot de kloof is tussen overheid en ondernemers. Het geld uit de diepe zakken van de overheid kwam toch wel heel erg stroef aan bij de ondernemers die het keihard nodig hadden. En te vaak ging het ernstig mis met vaak trieste gevolgen. Het lijkt veel ondernemers te hebben geholpen, want er waren opvallend weinig faillissementen.

Lees ook: Ondernemers: gebrek aan daadkracht kabinetsbeleid infrastructuur

Maar achter de schermen staat heel veel ondernemers het water aan de lippen. Ze hebben enorme schulden opgebouwd bij de Belastingdienst. Straks gaan de klappen keihard vallen als ondernemers vanaf oktober moeten gaan aflossen. Gaan daar de regels ook keihard gehandhaafd worden? Is het daar straks ook slikken of stikken net als nu bij de boeren?

Hoe kunnen die mkb-ondernemers op hun beurt straks opkomen voor hun belangen? Door met hun kassa op het Malieveld te gaan staan, maken ze echt geen indruk. Zelf denk ik dat de oplossing ook niet zit in harde actie. De echte oplossing zit in bouwen aan wederzijds begrip!

"Zelf denk ik dat de oplossing ook niet zit in harde actie. De echte oplossing zit in bouwen aan wederzijds begrip"

Overheid, ondernemers, hoe dan?

Laten we samen gaan werken, en gaan samenwerken, aan de volgende zaken;

  • Meer ondernemersparticipatie in de politiek. Wat moet er geregeld worden om het voor meer ondernemers mogelijk en aantrekkelijk te maken om politiek actief te worden?
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer politici en ambtenaren een stage kunnen doen bij bedrijven groot en klein? Alleen als je het zelf ervaart, krijg je begrip.
  • Less is more! Minder regels geeft meer effect! Te vaak vormen regels een belemmering om zaken voor elkaar te krijgen. Ga uit van wederzijds vertrouwen in plaats van structureel wantrouwen! Ondernemers zijn niet per definitie boeven die rijk willen worden over de rug van anderen, onze maatschappij en het milieu. Net zo min overigens als ambtenaren genieten van het sarren van ondernemers.
  • Stop met het regelen van zaken die prachtige oplossingen zijn voor niet bestaande problemen en voer niets meer in voordat je weet dat het ook praktisch uitvoerbaar is.
  • Verklein de regeldrang van de EU. Ze staan veel te ver af van de lokale werkelijkheid! Overheden zouden veel vaker branches met enige druk moeten aansporen om tot zelfregulering te komen. Te vaak weten ambtenaren zelf niets van wat ze willen reguleren met drama’s als gevolg. Europa wil meer innovatie en concurrentie in het belang van consument, economie, milieu en ondernemers, maar bereikt vaak het tegenovergestelde. Steeds meer bedrijven hebben speciale afdelingen nodig die alleen maar druk zijn om aan (zinloze) regelgeving te voldoen. Banken, accountants, verzekeraars en vele anderen kunnen hier over meepraten.
  • Doe minder op basis van regelzucht en meer op basis van logica. Als het heel lastig is om tot een regel te komen, is het meestal uiteindelijk te ingewikkeld en schiet iets het doel voorbij.
  • Beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald. Je bent als politicus, maar ook als ondernemer, pas echt groots als je durft toe te geven dat je op het verkeerde spoor zat. Dat kan zowel bij de overheid, maar ook in jouw bedrijf heel erg veel tijd en geld besparen.

Kortom, ik roep overheid en ondernemers op om minder het conflict te zoeken en meer de oplossing. Eens kijken wie deze handschoen oppakt.

Lees ook: Fred Rutgers over slim groeien: 'Weet wat je doelgroep is en geef jouw concurrenten het nakijken'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws