Blog Fred Rutgers
Hoe winkeliers met Bright Data in 5 stappen het verschil kunnen maken
Met Bright Data kun je als winkelier slimmer zakendoen, weet retailtrendwatcher Fred Rutgers. Het kan helpen een betere strategie te ontwikkelen dan de concurrent en, in het algemeen, klanten beter van dienst te zijn.

Afbeeldingen: Shutterstock.
Verhalen van winkeliers, van retailers die een klein vermogen hebben geïnvesteerd in een intelligent kassasysteem, ik ken ze. En dat er veel zijn die niet goed weten wat de kassa allemaal registreert en zou kunnen registreren, ook die verhalen zijn mij bekend. Maar weet én begrijp: de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. In-for-ma-tie. Spaar- of loyaliteitsprogramma's, ook dat is als het goed is opgezet een uiterst waardevolle bron van informatie. En dan zijn er nog externe informatiebronnen zoals Gfk, Locatus of CBS.
Overigens hébben de meeste winkeliers al veel meer bruikbare data dan ze denken en gebruiken. In mijn onderzoek enige tijd geleden heb ik moeten ontdekken dat de meeste winkeliers bijna niets doen met hun kassa-data.
Overigens hébben de meeste winkeliers al veel meer bruikbare data dan ze denken en gebruiken. In mijn onderzoek enige tijd geleden heb ik moeten ontdekken dat de meeste winkeliers bijna niets doen met hun kassa-data. Iedere dag, week en maand worden keurig de door de leverancier aanbevolen lijsten uitgedraaid. Deze lijst wordt dan vaak even vluchtig bekeken en als de omzet hoger is dan op de vorige uitdraai wordt het al snel goed gevonden. Een nietje in de linkerbovenhoek, met de perforator keurig twee gaatjes er in en hop, in de map bovenop de uitdraai van de vorige keer. Aan het eind van het jaar wordt nog het jaarrapport uitgedraaid en gaat dat met de mappen vol rapporten naar de accountant voor de jaarcijfers en de belastingaangifte. Klaar is klaar.
Lees ook: Job van den Berg: 'Data-experts zijn we eigenlijk allemaal'
Voordat je nu opeens een gigantisch datawarehouse gaat bouwen, denk eerst even na over wat je ermee wilt, wat wil je bereiken met de data die je gaat verzamelen? En bekend spreekwoord zegt; ‘niet het vele is goed, maar het goede is veel!’ Het grote verschil tussen Big Data en Bright Data is dat we bij Bright Data ervoor kiezen om alleen die data te verzamelen die we ook echt nodig hebben en willen gaan gebruiken.
- Zoek uit wie jouw 20 procent beste klanten zijn, Wie zijn het? Hoe zijn ze ooit bij jou gekomen? Maak een profiel van deze klanten en kijk of je nog prospects kunt vinden die aan dat zelfde profiel voldoen. Dikke kans dat dat ook 'vette klanten; kunnen worden, Want, mensen met hetzelfde profiel vertonen doorgaans ook hetzelfde koopgedrag.
- Welke klanten kun jij in jouw bestand vinden die geleidelijk aan steeds minder vaak kopen en/of trager betalen? Doorgaans is dit een signaal dat deze klanten minder tevreden zijn (bijzonder is dat ze soms vrijwel onbewust ontevreden zijn en ook onbewust dit soort gedrag vertonen). Hoogste tijd met deze klanten in gesprek te gaan en te vragen waarmee jij zou kunnen helpen. Wat te doen om deze klanten echte meerwaarde te laten ervaren? Ga in gesprek. Vaak kun je hiermee deze klanten behouden. Sterker nog, van een goede klant is een topklant te maken.
- Zoek naar welke combinaties van aankopen bepaalde klantgroepen doen. Een klassiek voorbeeld uit de supermarkt is dat veel klanten die Pampers kopen ook een krat Heineken kopen. Ik weet zeker dat dit soort combinaties ook bij jouw klanten te ontdekken zijn en dus geweldige cross-sell kansen mogelijk zijn.
- Welke klanten heb je al een poosje niet meer gezien? Waarom blijven die weg? Bellen? Vraag naar de reden waarom ze al even niet meer zijn geweest. Zo is eenvoudig en direct te ontdekken of en hoe je deze klanten weer kunt terug krijgen en weet je voorkomen dat meer klanten je om die reden(en) gaan verlaten.
- Kijk in het kassasysteem of er medewerkers zijn die bepaalde producten aanzienlijk vaker verkopen dan andere medewerkers. Je zult vaak ontdekken dat een bepaalde medewerker er echt uitspringt qua verkoop van bepaalde producten ten opzichte van de gemiddelde collega. Wat is het geheim van die collega waardoor deze die producten zo enorm succesvol verkoopt? Laat die collega dat geheim van het vak delen met de andere collega’s - en andersom. Zo wordt iedereen (nog) beter in de verkoop
Wat valt hier nu bij op? Deze aanpak kost niet of nauwelijks geld, hooguit tijd en energie. Bovendien zul je ontdekken dat het niet alleen goed, maar ook leuk is om te doen. Wat houdt je tegen er morgen mee aan de slag te gaan?
Fred Rutgers
Retailtrendwatchter
,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."
Fred is een van de vaste expertbloggers van De Ondernemer. Hij schrijft maandelijks voor deze website.