Blog Fred Rutgers

Fred Rutgers: 'Vraag je vaker af: waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?'

Meer regels, meer overhead, meer controle. Maar minder productiviteit. Hoe kunnen we nu als samenleving ervoor zorgen dat we meer produceren en gelukkig zijn in ons werk? Expertblogger Fred Rutgers weet het antwoord wel: minder regels, meer werkplezier. Dat is beter voor iedereen.

Fred Rutgers 18 november 2022

Werkdruk regels stress burnout

Iedereen is dus razend druk en toch groeit onze economie niet. Fred Rutgers vraagt zich af hoe dat kan. Foto: Shutterstock.

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Download hier gratis zijn e-boek.

Wie je ook spreekt, we zijn allemaal druk, druk, druk. Het aantal mensen met een burnout is nog nooit zo hoog geweest. Zelfs jonge mensen bezwijken steeds vaker onder de druk. Om rond te kunnen komen is het tegenwoordig normaal dat beide partners werken en vanwege het gebrek aan personeel staan we nu ook onder druk om steeds meer uren te gaan maken. Het maakt niet uit welke werkgever je spreekt, ze lijken allemaal dringend op zoek naar nieuwe medewerkers, maar ze worden kennelijk niet meer gevonden.

"Minister Kaag is voornemens om alle financiële transacties boven de honderd euro te gaan monitoren en analyseren. Waar zijn wij nou eigenlijk mee bezig?"

Houden wij ons wel bezig met de juiste dingen?

Iedereen is dus razend druk en toch groeit onze economie niet. De inflatie is torenhoog en steeds meer experts zien een recessie aan de horizon die met zevenmijlslaarzen op ons afstormt. Hoe kan dat nou? Waar gaat het mis? De laatste tijd deed ik hier al regelmatig wat onderzoek naar. Onlangs was er in het nieuws dat minister Kaag in haar strijd tegen terrorisme voornemens is om alle financiële transacties boven de honderd euro te gaan monitoren en analyseren. Dat bericht liet voor mij het muntje vallen. Waar zijn wij nou eigenlijk mee bezig?

Als je kijkt bij banken en verzekeraars zie je steeds sneller groeiende overheadafdelingen die zich druk bezig houden met wet- en regelgeving. Ze moeten alles wat hun klanten doen vastleggen en controleren. Transacties die op enige manier opvallen moeten worden onderzocht. Contante stortingen moeten streng bekeken worden op mogelijk zwarte circuits.

Ook ondernemers zijn steeds meer tijd kwijt met regeltjes en papierwerk en moeten steeds vaker hun accountant vragen om daarbij te helpen. Met alle drukte en kosten van dien. Leerkrachten staan niet voor het schoolbord om kinderen te leren rekenen en schrijven, maar ze schrijven zich suf aan formulieren en rapportages waaruit we uiteindelijk concluderen dat kinderen steeds slechter kunnen rekenen en schrijven. Het verlenen van één euro aan zorg, kost al bijna ook één euro aan administratieve kosten. Hierdoor ontstaat in hoog tempo steeds meer onproductieve overhead om de speadsheetkoningen tevreden te stemmen.

Erger is nog dat al die rapportages ook nog eens verwerkt moeten worden, en daar zijn ook steeds meer mensen enorm druk mee. We hebben strakke deadlines om alles op tijd bij de juiste mensen op hun bureau of in hun inbox te krijgen.

Lees ook: 'Tweede Kamerleden zonder ondernemersbloed begrijpen er niets van'

Al die rapportages dragen niet bij aan ons bruto nationaal product

Iedereen werkt zich suf, maar het levert uiteindelijk niets op. Het kost alleen heel veel papier en dataopslag. Op deze manier gaan we goed gedocumenteerd ten onder. Stel je eens voor dat al die hard werkende formulierenslaven weer eens gewoon echt aan het werk zouden kunnen. Gewoon lekker productief zijn en trots zijn op wat je hebt gemaakt. Zouden we dan niet veel minder stress hebben en toch allemaal veel meer verdienen?

Zouden er niet opeens heel veel meer mensen beschikbaar komen die willen solliciteren op leuke nuttige banen? Zouden we als land daarmee niet een veel sterkere concurrentiepositie op de internationale markt kunnen krijgen? We moeten gewoon weer zorgen voor een veel gezondere verhouding tussen productie en overhead.

Om al die rapportagedrang te beheersen voeren steeds meer bedrijven 'prachtige' ERP-oplossingen in om de administratieve processen te beheersen. Het gevolg is wel dat je steeds vaker hoort dat bepaalde service niet meer verleend kan worden, want dat lukt niet in het systeem. Hoe gek willen we het maken?

"Op deze manier gaan we goed gedocumenteerd ten onder"

En dan wil Kaag het nog gekker maken?

Hoe vaak per week doe jij een transactie van honderd euro of meer? Ik hoef alleen maar aan mijn wekelijkse boodschappen te denken. Met de huidige prijzen ben ik meestal al meer dan honderd euro kwijt. Hoeveel mensen heeft Kaag nodig om deze nieuwe administratieve plaag te gaan uitvoeren? Wat gaat dat grapje kosten? En waar wil ze in vredesnaam die mensen vinden die het gaan uitvoeren? Denken Kaag en haar ambtenaren echt dat wij hiermee een eind kunnen maken aan terrorisme en criminaliteit? Volgens mij boren we een gat in een koelkast omdat we zeker willen weten dat het lampje uitging toen we de deur dicht deden.

Lees ook: Mister Vitality (Martin van Assendelft): ‘Ondernemen is topsport, dus vlucht niet in vrijmibo’s’

Laten wij ons eens vaker afvragen: waar zijn wij nou eigenlijk mee bezig? Laten we weer handen aan het bed en leraren voor het bord krijgen. Wie ziek is moet gewoon geholpen worden en kinderen die weer echt goed kunnen rekenen en schrijven kunnen een nuttige bijdrage leveren aan een gezonde economie met voldoende slimme mensen om werk te doen dat echt het verschil maakt!

Minder regels! Meer werkplezier! Dat is beter voor iedereen!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws