Blog Gerard van den Broek

Geen Van Dissel meer: het is nú tijd voor ondernemers-OMT

Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer, wil zo snel mogelijk een nieuw OMT met ondernemers die de regering op dezelfde intensieve manier gaan adviseren om de economie weer aan de gang te krijgen. 'Mark Rutte stapt dus voortaan zondag op zijn fiets naar het Catshuis voor niet Hugo de Jonge en Jaap van Dissel, maar voor Frits van Eerd (Jumbo), Michiel Muller (Picnic) en gedreven mkb-ondernemers'.

Gerard van den Broek 23 februari 2021

Van Dissel RIVM overleg catshuis corona

Geen Van Dissel meer voor zondagoverleg met premier Rutte in het Catshuis, maar juist ondernemers, vindt Gerard van den Broek. Foto: ANP.

Nu we in een jaar tijd van een probleem voor de gezondheidszorg een enorm economisch probleem hebben gemaakt is het hoog tijd van een nieuw OMT. Het gezondheidsprobleem, eigenlijk een ic-probleem, omdat een groot deel van de zorg vanwege de corona-behandelingen is stilgevallen waardoor vrijwel alle ziekenhuizen aan het infuus bij de zorgverzekeraars hangen.

Een nieuw OMT. Met de O van Ondernemers.

Ik ben groot voorstander van een OMT dat louter bestaat uit ondernemers die de regering op dezelfde intensieve manier gaan adviseren om de economie weer aan de gang te krijgen. Misschien nog wel intensiever dan het virologen-OMT omdat de economische schade veel groter zal zijn en als we niet uitkijken veel langer voelbaar zal zijn.

Het herstel van de economie moet dezelfde urgentie krijgen als de uitbraak van corona, maar dan met mensen die snelheid maken, ervaring hebben, denken in oplossingen en niet geremd worden door politieke belangen. Ondernemers dus.

Wat mij betreft stapt Mark Rutte voortaan zondag op zijn fiets naar het Catshuis en treft hij daar niet Hugo de Jonge en Jaap van Dissel maar Bas van 't Wout* en topondernemers als Frits van Eerd (Jumbo), Michiel Muller (Picnic) en/of Pieter van der Does (Adyen) én gedreven mkb-ondernemers. En 'gedreven mkb-ondernemers' mag iedereen lezen als een pleonasme. Wat ik wil zeggen is dat het herstel van de economie dezelfde urgentie moet krijgen als de uitbraak van corona, maar dan met mensen die snelheid maken, ervaring hebben, denken in oplossingen en niet geremd worden door politieke belangen. Ondernemers dus.

Doelstelling: van 3.8 krimp naar 3.8 groei

Zij krijgen dan de opdracht om net zo eenzijdig tegen het probleem aan te kijken als het virologen-OMT, maar met de opdracht binnen een jaar een economische transitie gemaakt te hebben: van 3.8 krimp naar 3.8 groei. Daar houden ondernemers namelijk van, concrete en meetbare doelstellingen. Budget is dan onbegrensd; afgelopen jaar bleken er tenslotte potjes genoeg te zijn en in Brussel nog een paar euro lenen kost nu toch niks. En weet: dat kun je gerust aan ondernemers overlaten omdat zij zich als geen ander bewust zijn van de waarde van geld, omdat het altijd om hún geld is gegaan.

Persconferenties gericht op de toekomst, daar hebben we nu behoefte aan. Dan moet en zal ik kijken of ik mijn collega’s in de media zo ver kan krijgen dat ze dagelijks met economische groeicijfers komen in plaats van het aantal besmettingen.

Dán krijgen we in de nabije toekomst persconferenties die gaan over het aantal gecreëerde banen, over onze concurrentiepositie ten opzichte van andere landen, de groei van het aantal stageplaatsen, het aantal bedrijven dat gestart is enz. enz.

Persconferenties die gericht zijn op de toekomst, daar hebben we nu behoefte aan. Zeker, dan moet en zal ik kijken of ik mijn collega’s in de media zo ver kan krijgen dat ze dagelijks met economische groeicijfers komen in plaats van het aantal besmettingen. Ook daar zijn we wel klaar mee.

Lees hier ook een eerdere blog van Gerard van den Broek, toen de coronacrisis nog géén feit was: Beste minister-president Van Dissel...

Ik geloof het wel met dat coronavirus. Het is een dagelijks repeterend verhaal aan het worden en positiviteit en groei in de weg staat. Laat de virologen lekker door hun microscopen naar beneden blijven kijken, maar laat anderen alvast door een verrekijker naar boven kijken: liefst ondernemers want die zien andere dingen dan politici. Tijd dus voor het Ondernemers Management Team!

(*Bas van ‘t Wout, ja, die noemde ik hierboven. Wie? Ja, dit is de tijdelijke vervanger van demissionair minister Eric Wiebes... Zullen we nu alvast afspreken dat er straks echt een kanon op EZK komt te zitten?)

Gerard van den Broek

Directeur De Ondernemer

Gerard van den Broek is directeur van De Ondernemer, het grootste zakelijk platform van Nederland. Op deze website schrijft Gerard regelmatig blogs. De Ondernemer is onderdeel van DPG Media.

Reageren? Mail: gerard@deondernemer.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.