Blog Gerard van den Broek

Van Week van de Ondernemer naar het Groeicollege: de cirkel is rond

Hoe een toevallige ontmoeting een bijzondere wending kreeg. De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek sprak Suzanne Jacobs, voorheen schooljuf en nu ondernemer, bij het Groeicollege, het opleidingsprogramma van De Ondernemer. En: Suzanne vertelde dat juist de Week van de Ondernemer haar in 2015 dat laatste duwtje heeft gegeven. De cirkel is rond.

Gerard van den Broek 24 november 2021

Groei College kees de jong JPG

Suzanne Jacobs op het podium bij het Groeicollege, met expert Kees de Jong.

Lees ook: Plannen om zélf ondernemer te worden? Doe mee aan Droomstart

In de week van 15 tot en met 20 november organiseerden wij voor de 24e keer de Week van de Ondernemer. Helaas vanwege het hoge aantal coronabesmettingen voor het tweede jaar achtereen zonder grootschalig event. Niets zo inspirerend als een volle zaal met duizenden ambitieuze ondernemers die geïnspireerd worden door succesvolle collega-ondernemers en andere specialisten. In al die jaren ontvingen wij ruim 250.000 ondernemers en ondanks dat wij er van overtuigd zijn dat onze Week enorm heeft bijgedragen aan de groei van onze economie blijft dat moeilijk te kwantificeren. Op micro-niveau weten wij het in ieder geval zeker, dat werd vorige week nog maar eens bevestigd.

Lees ook: Luister én kijk terug: live visual radio Week van de Ondernemer

Tijdens het Groeicollege, een opleidingsprogramma voor ondernemers dat wij in samenwerking met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepreneurship organiseren, was Suzanne Jacobs een van de keynote sprekers. Suzanne is oprichter van Zien in de Klas, een onderwijsadviesbureau met inmiddels meer dan 100 medewerkers. Na afloop van haar presentatie raakte ik met haar aan de praat. Zij vertelde mij dat ze voorheen juf was, op een bepaald moment de stoute schoenen - of zevenmijlslaarzen zoals ze het zelf omschreef - heeft aangetrokken en zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Week van de Ondernemer 2015

De eerste jaren van haar bestaan waren eenzaam, zij miste inspiratie om zich heen. Een bezoek aan de Week van de Ondernemer in 2015 bracht daar verandering in. Zij sprak destijds in Utrecht veel andere ondernemers, ontmoette verschillende specialisten, bouwde aan haar netwerk en raakte vooral geïnspireerd. Dat vond ik zo gaaf om te horen, natuurlijk omdat wij haar het zetje de goede richting in hebben kunnen geven maar wat het voor mij helemaal bijzonder maakt is dat Suzanne voorheen juf was. Ik zeg dit omdat de Week van de Ondernemer in die tijd veel mannelijke bezoekers trok en omdat de stap van onderwijs naar ondernemerschap best groot is.

Suzanne sprak destijds in Utrecht veel andere ondernemers, ontmoette verschillende specialisten, bouwde aan haar netwerk en raakte vooral geïnspireerd.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat Suzanne haar weg echt heeft moeten zoeken, ook op de Week van de Ondernemer. Des te mooier vind ik het dat zij jaren later een groot en succesvol bedrijf runt en de tijd neemt om andere ondernemers te inspireren, zeker op een event dat wij mochten organiseren. Dus van de juf die als beginnende ondernemer onze Week van de Ondernemer bezocht tot aan keynote spreker tijdens het Groeicollege, een geweldige reis en super dat De Ondernemer daarbij een kleine gids is geweest.

De cirkel is rond, missie geslaagd.

Lees ook: Plannen om zélf ondernemer te worden? Doe mee aan Droomstart

Gerard van den Broek

Directeur De Ondernemer (DPG media)

Gerard van den Broek is directeur van De Ondernemer, het grootste zakelijke platform voor ondernemers. Vanuit die functie, en met zijn brede ondernemersachtergrond, schrijft hij regelmatig blogs voor deze website.

Gerard is genomineerd voor Cross Media Man van het Jaar en heeft een notering in de Media100.