Blog Hans van Tellingen

'Kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open'

,,Het demissionaire kabinet maakt een potje van het coronabeleid. Al dertien maanden lang. En nu, voorafgaande aan de persconferentie van vanavond, wordt het geklungel alleen maar duidelijker. Werd vorige week nog de indruk gewekt dat de winkels, de horeca (de terrassen), het hoger onderwijs en de buitenschoolse opvang open konden per 21 april, nu blijkt dat dat toch niet gaat gebeuren.'' Hans van Tellingen denkt er het zijne van, zo lees je in zijn nieuwe blog.

Hans van Tellingen 13 april 2021

Mall of the netherlands

De op 20 maart geopende Mall Of The Netherlands in Leidschendam. Foto: Hans van Tellingen

Volg ook onze LIVEBLOG in opmaat naar de persconferentie van dinsdagavond. Teruglezen: de persconferentie van 13 april

Ook in de media steeds meer kritiek

Dit neigt naar onbehoorlijk bestuur. Er wordt mensen valse hoop geboden. De branche-organisaties (INretail, KHN) wordt een worst voorgehouden, zodat (eventuele) rechtszaken en hoger beroepen misschien gestaakt worden. Vervolgens wordt het plan ingetrokken. Terwijl #AllesOpen kan. Dat is veiliger dan een lockdown. Door wederom geen versoepelingen door te voeren, brengt het kabinet de samenleving naar de afgrond. En dat zien steeds meer mensen in.

Ook de doorgaans weinig kritische media tonen steeds minder begrip. Toen demissionair minister De Jonge in het programma Beau van afgelopen vrijdag al aankondigde dat die versoepelingen er niet zouden komen, ontstak Suzanne Bosman van EenVandaag bijkans in woede. ,,Hoe kan de minister zoiets verkondigen, nadat de mensen eerst valse hoop was geboden?" Ook zelf mocht ik bij WNL Opiniemakers mijn verbazing uiten over dit onverantwoorde gedrag van valse hoop bieden. Het is ‘geklungel’ en het neigt naar onethisch gedrag. Hebben onze bewindvoerders wel door hoeveel schade zij aanrichten aan economie, mens en maatschappij?

''Lockdowns werken niet. Deze zijn ineffectief en meestal nog dodelijker dan het virus zelf''

Hans van Tellingen, directeur en eigenaar Strabo

Op basis van de ratio is de lockdown niet houdbaar

En ik blijf vriendelijk. Ik benadruk slechts dat op basis van ratio er een heel ander beleid mogelijk is. Dat doe ik al sinds maart 2020. En waar er in maart en april 2020 nog enig begrip was voor de ‘intelligente lockdown’, is dat begrip inmiddels echt wel weg. Sterker nog: met de continuering en de steeds verdere verzwaring van de lockdown én het niet versoepelen van de maatregelen, wordt de situatie alleen maar erger. Niet alleen qua schade aan de maatschappij. Maar ook qua schade aan de gezondheid van de mensen. Lockdowns leiden tot méér gezondheidsschade, tot méér overlijdens en tot overvolle ziekenhuizen. Een grote versoepeling, of zelfs het volledig opheffen van de lockdown, leidt dus tot minder positief getesten, minder ziekenhuisopnamen en minder overlijdens.

Lockdowns zijn juist NIET op wetenschap gebaseerd

Want lockdowns werken niet. Deze zijn ineffectief en meestal nog dodelijker dan het virus zelf. Dat blijkt onder andere uit deze 32 studies, maar ook uit deze drie studies van onder andere The Lancet. Daarbij is deze zeer recente studie van Stanford University ook nog eens peer reviewed. Ook zijn er bijvoorbeeld al zestien Amerikaanse staten die de lockdown beëindigd hebben. Met fantastische resultaten. Namelijk minder positief geteste mensen en minder sterfgevallen. De winkels en horeca, en al helemaal de terrassen, kunnen dus gewoon open. 0,7 procent van de ‘besmettingen’ is te herleiden tot winkelbezoek (volgens RIVM). Niet meer dan dat. En buiten is het nagenoeg onmogelijk om dat virus over te dragen.

Er is dus al veel over geschreven. Ook door mijzelf. In januari bijvoorbeeld in dit uitstekend gelezen blog. En in maart in dit (ook zeer goed gelezen) artikel.

De bronnen betreffen wetenschappelijke, vaak peer reviewed artikelen. Daarbij ben ik ook groot bewonderaar van The Great Barrington Declaration. Dat zijn epidemiologen van Oxford, Stanford en Harvard, die vele malen hoger aangeschreven staan dan de leden van ons OMT of de medewerkers van het RIVM.

Lees ook: Burgemeesters grote steden doen opnieuw oproep terrassen te openen

The Great Barrington Declaration: topepidemiologen die einde lockdown bepleiten

The Great Barrington Declaration vormt tevens de onderbouwing voor het einde van de lockdown in die zestien Amerikaanse staten. En het succes daarvan bewijst hun gelijk. De epidemiologen van The Great Barrington Declaration hebben een methode gevonden die snel leidt tot ontsnapping aan de door overheden zelf gecreëerde crisis van onnodige coronamaatregelen. Ze worden gesteund door meer dan 55.000 medici en medische wetenschappers. Lockdowns zijn onwetenschappelijk. Eenieder die zich beroept op wetenschap en dat gebruikt als onderbouwing om ons nog langer thuis te houden, bedient zich dus juist niet van wetenschappelijke argumenten. Het is pseudo-wetenschap. Politici die zich hierop beroepen, voeren een incorrect en inconsistent beleid uit dat juist tot meer ellende leidt.

Hoe los je het wél op?

Ik heb er al eerder over geschreven. In het kort:

  • Ventilatie helpt, net als vroegtijdige medicatie (Ivermectine bijvoorbeeld).
  • Risicogroepen - ouderen, mensen met onderliggend lijden en dikke mannen vanaf een jaar of 60 - moet je beschermen én deze als eerste vaccineren op basis van vrijwilligheid. Je kunt deze mensen wél, mits voorzichtig, bezoeken.
  • Als je verder juist vaak de deur uit gaat en alleen binnen blijft bij ‘symptomen’ (want alleen dan ben je besmettelijk volgens dit peer reviewed artikel in Nature) ben je er in feite al.

En verder:

  • Opschalen, ook qua verpleegkundig personeel, van de ziekenhuiscapaciteit is een must.
  • Test alleen iemand bij symptomen.

En natuurlijk moeten avondklok en spoedwet worden opgeheven. En zal het demonstratierecht dienen te worden hersteld. Ook zal de politie weer onze beste vriend moeten worden.

''Die derde golf in het najaar? Die komt er niet. Of hooguit zal deze gering van omvang zijn. Het virus is een seizoensvirus en is al voor een groot deel uitgewoed''

Hans van Tellingen, directeur en eigenaar Strabo

Hoezo niet nu versoepelen?

De belangrijkste reden betreft de ‘derde golf’. Maar er is helemaal geen derde golf. Er is alleen een tweede golf die je beter kunt betitelen als ‘een langgerekte lichtglooiende heuvel met ups and downs die iets langer en hoger is dan bij een streng griepseizoen’. Wij zitten dus eigenlijk in het staartje van die tweede golf. Want zodra de lente doorbreekt is het gedaan met veel van die positieve testen, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Over het laatste gesproken: er zijn nu al heel weinig sterfgevallen, deze nemen sinds januari al dramatisch en continu af.

En die derde golf in het najaar? Die komt er niet. Of hooguit zal deze gering van omvang zijn. Het virus is een seizoensvirus en is al voor een groot deel uitgewoed met volgens het RIVM meer dan zes miljoen mensen in Nederland die het virus hebben gehad. Als de risicogroep grotendeels al gevaccineerd is van de zomer, zal corona geen grote belasting meer vormen voor onze ziekenhuizen. We kunnen dus gewoon open. Dan niet alleen de winkels en de horeca. Nee, ook de scholen, universiteiten, de evenementenbranche, de sportscholen, de markten, et cetera. Alles kan open. Dat zal niet tot een overbelasting van de ziekenhuizen leiden. Integendeel.

Het komt ook helemaal goed met de winkels en de horeca

Dat schreef ik ook al op 29 maart op dit medium. Want ‘winkelen en uitgaan’ vormen de favoriete tijdsbestedingen van veel mensen. Maar dan moeten de winkels en horeca wel weer open kunnen. Dan gaan retail en horeca ook meteen weer bloeien. Sneller dan eenieder voor mogelijk houdt. Doemdenkers krijgen geen gelijk. De coronamaatregelen zijn eindig. Mensen zijn veerkrachtig. Zij gaan namelijk weer consumeren. Winkeliers en horeca-uitbaters gaan daarvan profiteren. Net als vastgoedeigenaren. Het oude normaal is sneller terug dan menigeen denkt.

Daarbij heeft ongeveer de helft van de mensen de aankopen in de stenen winkel uitgesteld totdat deze weer open kan.

Ik zie dan ook geen spookbeeld voor me van nog meer leegstand als de winkels binnenkort weer open gaan. Je zag het afgelopen zomer al. Mensen hadden het winkelen en de horeca gemist en gingen weer enthousiast consumeren. Niet online, maar in de winkelstraat. Juist in de winkelstraat.

''Veel mensen willen winkelen. Ze willen leuke dingen doen met elkaar. Zoals consumeren in winkelstraten en hapjes en drankjes gebruiken in de horeca. Geen webwinkel kan dat plezier vervangen''

Hans van Tellingen, directeur en eigenaar Strabo

Er komt een periode aan van grote bloei, the ‘roaring twenties’

Corona zal verdwijnen, of beter: corona zal binnenkort niet meer voor een overbelasting van de ziekenhuizen zorgen. Veel mensen willen winkelen. Ze willen leuke dingen doen met elkaar. Zoals consumeren in winkelstraten en hapjes en drankjes gebruiken in de horeca. Geen webwinkel kan dat plezier vervangen.

Open de winkel, lange kassabon

Echte omzet wordt pas gehaald als klanten meer dan één product kopen. Dan is er sprake van een lange kassabon. Men komt voor één specifiek product. Maar uiteindelijk rekent de klant misschien wel tien producten af. Omdat deze verleid wordt tot ‘grabbelen en graaien’. Bij alleen een afspraakfunctie red je dat niet, zo’n lange kassabon. De essentie (én de ‘fun’) van de fysieke retail betreft het behalen van zo’n lange kassabon. En deze ‘kunst’ van het retailen wordt teniet gedaan als er alleen maar een afspraakfunctie is. Zonder lange kassabon is de retail gedoemd te sterven.

Open de horeca

En uiteraard: open de horeca ook. Mensen snakken om uit eten te gaan en om een drankje te nuttigen met andere mensen. Daarbij vinden mensen het leuk om naar een bepaalde plek te komen. Of dat nu een hapje, een drankje of het kopen van een product betreft: het is in wezen dezelfde activiteit. Met een jeukwoord ook wel ‘blurring’ geheten.

Open alles

En verder, open alles uiteraard. Dat zal goed gaan. Of in ieder geval beter dan dat de lockdown gehandhaafd blijft. Ik hoop dat dit blog nog meer mensen ervan overtuigt dat het volledig openen van de maatschappij een verantwoorde keuze is.

Lees ook: INretail: 'Verbijsterd als versoepeling coronamaatregelen niet doorgaat'

Hans van Tellingen

Directeur/eigenaar Strabo

Hans van Tellingen is sociaal-geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in De Ondernemer, in EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken, OpinieZ en anderen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Alle expertblogs op deondernemer.nl worden op persoonlijke titel gepubliceerd. De standpunten en meningen van de expertbloggers komen niet noodzakelijk overeen met die van De Ondernemer.