Het wekt geen verbazing dat de oorlog in Oekraïne en de humanitaire ramp die zich daar voltrekt momenteel alhet andere overschaduwt: óók de gemeenteraadsverkiezingen en óókhet goede nieuws dat het kabinet eindelijk, na twee jaarcorona-ellende, alle beperkingen voor sectoren in onze achterbanschrapt. Toch zijn ook dat belangrijke onderwerpen, zeker nu.
Wat er in Rusland en Oekraïne gebeurt,onderstreept voor mij nog eens extra de waarde van onze democratie.Wij hébben de vrijheid om onze stem te laten horen. Ik had dan ookop een hogere opkomst gehoopt.
Ondernemers bij beleid betrekken vergroot het draagvlak
Voor ondernemers is de gemeente deoverheid waar ze in de praktijk doorgaans het meest mee te makenhebben. Het lokale beleid en de partijen die dat bepalen, zijn voorhen essentieel. En andersom geldt hetzelfde. Ondernemers zijn voor degemeente van cruciaal belang voor de lokale economie enwerkgelegenheid, voor de leefbaarheid van wijken en stadscentra. Enook sociaal-maatschappelijk leveren ze een enorme bijdrage, of het nugaat om het sponsoren van het lokale verenigingsleven of het biedenvan werk aan vluchtelingen of mensen met een beperking.
Zaak is te bewaken dat de huidige situatie naast al het menselijk leed en de zorgen over de veiligheid van Europa niet uitmondt in meer economische problemen dan nodig
Neem het mkb als norm bij nieuw beleid en nieuwe regels
Voor alle grote maatschappelijke opgaven waar we als land voor staan, hebben we elkaar keihard nodig. Werk daarom goed samen met het lokale bedrijfsleven, is alvast mijn oproep aan alle nieuwe collegebesturen. En neem het mkb als norm bij nieuw beleid en nieuwe regels. Want het mkb, dat is 99 procent van alle bedrijven in uw gemeente. Als je ondernemers in een vroegtijdig stadium erbij betrekt, vergroot dat ook het draagvlak.
Het voelt deze dagen soms bijna ongemakkelijk om het over de impact van de Oekraïne-oorlog op Nederlandse burgers en bedrijven te hebben, want die is natuurlijk van een geheel andere orde dan de gevolgen voor de mensen daar. Toch is die impact immens, en die mogen we niet onderschatten. Kijk alleen al naar de huizenhoge inflatie en het effect op de koopkracht. Ondernemers hebben onder meer grote zorgen over de zo fors gestegen energieprijzen die zij lang niet altijd kunnen doorberekenen, over de tekorten aan grondstoffen waardoor productie dreigt stil te vallen. Toch is de steun voor de sancties onder ondernemers onverminderd, vanuit het besef dat Poetin hoe dan ook moet worden gestopt.
Zaak is te bewaken dat de huidige situatie naast al het menselijk leed en de zorgen over de veiligheid van Europa niet uitmondt in meer economische problemen dan nodig. We zijn daarover ook in gesprek met het kabinet.
Nog niet klaar met corona
Een lichtpunt voor ondernemers deze week is dat zij na twee jaar corona in alle sectoren weer zonder beperkingen kunnen ondernemen. Al was het nog beter geweest als het kabinet ook de quarantaineregels had losgelaten, want nog steeds zitten mensen daardoor onnodig thuis en is het ‘ziekteverzuim’ onnodig hoog. En natuurlijk zitten we nog met het kabinet aan tafel over onder meer de schuldenaanpak en het plan voor de lange termijn. We zijn dus ook met corona nog niet klaar.
Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Gemeente en ondernemer hebben elkaar nodig'