Laatste update: 14 april 2022 15:26
De ombudsman evalueert in zijn rapport of gemeenten de situatie hebben verbeterd sinds een vorige oproep uit 2018 om de schuldhulpverlening aan zelfstandige ondernemers te verbeteren. Nog lang niet alle gemeenten voldoen volgens Reinier van Zutphen aan het minimumniveau dat mag worden verwacht.
Lees ook: MKB-Nederland na KVK-onderzoek: 'Tot 400.000 ondernemers twijfelen over doorgaan met bedrijf'
Gemeenten moeten laagdrempelig loket hebben voor ondernemers met schulden
Zo is het voor zelfstandigen vaak moeilijk te vinden waar ze bij de gemeente moeten zijn voor schuldhulpverlening. Ook hebben veel gemeenten zich tijdens de coronacrisis meer op steun aan burgers gericht en worden ondernemers doorverwezen naar commerciële partijen. De ombudsman benadrukt dat de gemeente daarbij verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit en de toegang.
Tenslotte is de drempel voor ondernemers vaak nog hoger. Het gaat doorgaans om hogere schulden dan bij gewone burgers en ze lopen ook vaak al langer rond met financiële problemen voordat ze zich melden. Daar moet rekening mee worden gehouden bij de dienstverlening.
Lees ook: Stichting Coronaclaim MKB wil sanering van 20 miljard euro belastingschuld voor ondernemers
De Nationale ombudsman wil naast het delen van kennis en ervaringen dat gemeenten investeren in deskundigheid om ondernemers te helpen. Verder moet iedere gemeente een duidelijk vindbaar en laagdrempelig loket hebben waar ondernemers met probleemschulden zich kunnen melden.
ONL-voorman Biesheuvel: 'Herstel Bbz, het is een ordentelijke regeling'
Hans Biesheuvel van ONL verlangt terug naar vroeger. ,,Niet dat toen alles beter was, maar het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) werkte goed en is eigenlijk door de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) on hold gezet”, zegt de voorman van de ondernemersvereniging als reactie op het rapport van de Nationale ombudsman over de soms slechte gemeentelijke dienstverlening aan zzp’ers in de financiele problemen.
Als zelfstandig ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een Bbz-uitkering aanvragen. De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer Bbz krijgt. Biesheuvel: ,,Rutte III had al flink bezuinigd, maar er stond met Bbz een nette en ordentelijke regeling. Deze functioneerde en was een goed vangnet voor ondernemers. Herstel die regeling en laat gemeenten veel meer dan nu hun kennis en ervaringen delen. De verschillen tussen gemeenten als het gaat om dienstverlening aan ondernemers is te groot.”
VNG: Iedere ondernemer heeft recht op schuldhulp
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) herkent het beeld dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten bij de aanpak van zelfstandigen met schuld. Maar de belangorganisaties van alle gemeenten benadrukt het belang van de lokale aanpak. ,,Een belangrijke meerwaarde hiervan is de mogelijkheid om in te spelen op het ondernemersklimaat, lokale initiatieven en het bieden van maatwerk”, aldus VNG in een reactie op het rapport ‘Zelfstandigen over de drempel’ van de Nationale ombudsman. ,,Dit kan leiden tot verschillen tussen gemeenten die juist bijdragen aan ondersteuning op maat waarbij de inwoner centraal staat. Iedere ondernemer heeft recht op (schuld)hulp; een passende aanpak en (schuld)regeling, afgestemd op zijn situatie en mogelijkheden.”
De VNG ondersteunde gemeenten afgelopen jaar via het project ‘Geldzaken en Ondernemers’ om toename van ondernemers met problematische schulden zoveel mogelijk te voorkomen. De koepelorganisatie van alle gemeenten voert op dit moment een verkenning uit om een actueel beeld te krijgen over onder andere de (schuld)hulpverlening aan ondernemers en wat de knelpunten zijn.