Blog Jacco Vonhof

'Vergeet graaiflatie, winsten zijn juist belangrijk'

Ruim driekwart van de ondernemers kan de gestegen kosten niet (volledig) doorberekenen in hun prijzen, zo berichtte het CBS op basis van onderzoek deze week. Voornaamste redenen zijn dat zij vrezen voor hun concurrentiepositie, denken anders minder te zullen verkopen en dat prijzen vastliggen in contracten. De cijfers trekken het kleedje weg onder eerdere beweringen dat bedrijven de inflatie misbruiken door hun prijzen sterker te verhogen dan nodig is. Er is dus eerder sprake van het tegenovergestelde, zo stelt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in deze blog.

Jacco Vonhof 9 juni 2023

Jacco Vonhof mkb nederland

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof op archiefbeeld.

Over winst - tegenwoordig sowieso al bijna een vies woord - is de laatste tijd veel gezegd en geschreven. Aangejaagd door een rapport van de FNV en vervolgens Rabobank ging het ineens over bedrijven die de inflatie zouden aangrijpen om nog wat éxtra winst te maken, over de rug van hun klanten. De kranten stonden er vol van.

Lees ook: Rutte: bedrijven moeten heel transparant zijn over prijsverhoging

Geuanceerde berichten over winsten ontbreken

Het Rabo-onderzoek was overigens een stuk genuanceerder dan bepaalde krantenkoppen suggereerden. De bank had zelf ook al aangegeven dat hiervoor geen bewijs was, en dat er ook andere redenen zijn dat sommige bedrijven hun prijzen misschien íets meer verhogen dan je op grond van de kostenstijgingen zou verwachten. Prijsstijgingen zijn ook te verklaren vanuit de overhitte economie en vraag en aanbod. En vanuit het feit dat ondernemers mogelijk al voorsorteren op kostenstijgingen – loonstijgingen met name – die er nog aan zitten te komen. Want laten we dat ook niet vergeten: de cao-loonstijgingen die de laatste maanden worden afgesproken, bereiken recordhoogtes.

Lees ook: Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

Dat die nuancering voor veel mensen niet voldoende is om de pijn van de inflatie te compenseren, dat snap ik. Maar dat heeft veelal andere oorzaken. De fiscus pikt van al die loonstijgingen natuurlijk heel wat graantjes aan mee. Dáár zouden we nu eindelijk eens iets aan moeten doen: zorg dat mensen netto meer overhouden van wat zij bruto verdienen. Werkgevers doen, waar dat kan, al het mogelijke.

"Dat die nuancering voor veel mensen niet voldoende is om de pijn van de inflatie te compenseren, dat snap ik"

Van belang is om in die loonontwikkeling wel de balans te houden. Opdat we niet ongewild zelf die inflatie verder aanjagen. Ook zien we dat de economische vooruitzichten snel versomberen. Het CPB meldde vandaag dat de kans op een recessie in Nederland is toegenomen en ook de grote banken stellen hun verwachtingen naar beneden bij. Laten we ons daar zorgen over maken.

En alvast een oproep aan het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag: ga nu niet de lasten voor ondernemers verder verhogen. Stimuleer juist investeringen in alle belangrijke transities waar we midden in zitten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws