Blog Jacco Vonhof

Jacco Vonhof: 'Gemeente, neem het mkb als norm bij nieuw beleid'

De oorlog in Oekraïne overschaduwt alles, dus ook de gemeenteraadsverkiezingen. Toch moeten we het belang van die verkiezingen niet onderschatten, meent Jacco Vonhof in zijn blog. De achterban heeft tenslotte het meest met de gemeente te maken. Niet voor niets doet de MKB-Nederland-voorzitter een oproep aan de gemeenten: betrek ondernemers bij het beleid, want dat vergroot het draagvlak.

Jacco Vonhof 18 maart 2022

Jacco vonhof mkb

Het wekt geen verbazing dat de oorlog in Oekraïne en de humanitaire ramp die zich daar voltrekt momenteel al het andere overschaduwt: óók de gemeenteraadsverkiezingen en óók het goede nieuws dat het kabinet eindelijk, na twee jaar corona-ellende, alle beperkingen voor sectoren in onze achterban schrapt. Toch zijn ook dat belangrijke onderwerpen, zeker nu.

Wat er in Rusland en Oekraïne gebeurt, onderstreept voor mij nog eens extra de waarde van onze democratie. Wij hébben de vrijheid om onze stem te laten horen. Ik had dan ook op een hogere opkomst gehoopt.

Ondernemers bij beleid betrekken vergroot het draagvlak

Voor ondernemers is de gemeente de overheid waar ze in de praktijk doorgaans het meest mee te maken hebben. Het lokale beleid en de partijen die dat bepalen, zijn voor hen essentieel. En andersom geldt hetzelfde. Ondernemers zijn voor de gemeente van cruciaal belang voor de lokale economie en werkgelegenheid, voor de leefbaarheid van wijken en stadscentra. En ook sociaal-maatschappelijk leveren ze een enorme bijdrage, of het nu gaat om het sponsoren van het lokale verenigingsleven of het bieden van werk aan vluchtelingen of mensen met een beperking.

'Zaak is te bewaken dat de huidige situatie naast al het menselijk leed en de zorgen over de veiligheid van Europa niet uitmondt in meer economische problemen dan nodig'

Neem het mkb als norm bij nieuw beleid en nieuwe regels

Voor alle grote maatschappelijke opgaven waar we als land voor staan, hebben we elkaar keihard nodig. Werk daarom goed samen met het lokale bedrijfsleven, is alvast mijn oproep aan alle nieuwe collegebesturen. En neem het mkb als norm bij nieuw beleid en nieuwe regels. Want het mkb, dat is 99 procent van alle bedrijven in uw gemeente. Als je ondernemers in een vroegtijdig stadium erbij betrekt, vergroot dat ook het draagvlak.

Het voelt deze dagen soms bijna ongemakkelijk om het over de impact van de Oekraïne-oorlog op Nederlandse burgers en bedrijven te hebben, want die is natuurlijk van een geheel andere orde dan de gevolgen voor de mensen daar. Toch is die impact immens, en die mogen we niet onderschatten. Kijk alleen al naar de huizenhoge inflatie en het effect op de koopkracht. Ondernemers hebben onder meer grote zorgen over de zo fors gestegen energieprijzen die zij lang niet altijd kunnen doorberekenen, over de tekorten aan grondstoffen waardoor productie dreigt stil te vallen. Toch is de steun voor de sancties onder ondernemers onverminderd, vanuit het besef dat Poetin hoe dan ook moet worden gestopt.

Zaak is te bewaken dat de huidige situatie naast al het menselijk leed en de zorgen over de veiligheid van Europa niet uitmondt in meer economische problemen dan nodig. We zijn daarover ook in gesprek met het kabinet.

Nog niet klaar met corona

Een lichtpunt voor ondernemers deze week is dat zij na twee jaar corona in alle sectoren weer zonder beperkingen kunnen ondernemen. Al was het nog beter geweest als het kabinet ook de quarantaineregels had losgelaten, want nog steeds zitten mensen daardoor onnodig thuis en is het ‘ziekteverzuim’ onnodig hoog. En natuurlijk zitten we nog met het kabinet aan tafel over onder meer de schuldenaanpak en het plan voor de lange termijn. We zijn dus ook met corona nog niet klaar.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Gemeente en ondernemer hebben elkaar nodig'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws