Blog Jan de Keijzer

Waarom de inzet van TikTok cruciaal kan zijn voor het succes van jouw bedrijf

TikTok is niet meer weg te denken. Sterker: het woord 'tiktokken' is zelfs opgenomen in de Van Dale. De app van Chinese makelij roept regelmatig vragen op, maar biedt ook veel kansen voor ondernemers. Short contentexpert Jan de Keijzer legt in zijn blog uit hoe je TikTok optimaal kunt inzetten voor het vergroten van je naamsbekendheid, realiseren van omzetten en behalen van andere doelen.

Jan de Keijzer 20 juli 2023

Jan de keijzer tiktok marketing bedrijf

Foto: Shutterstock

Jan de Keijzer

Short Content Expert: de Keijzer Online & Short Content

Jan de Keijzer is een creatief en ondernemend persoon. Voordat Jan kon lezen en schrijven was hij al dagelijks bezig met creativiteit. Als Short Content Expert bij de Keijzer Online & Short Content houdt Jan zich bezig met alle uitdagingen op het gebied van video en online marketing op social media. Met een ruime ervaring voor verschillende opdrachtgevers en uiteenlopende vraagstukken is Jan een betrouwbare partner die graag meedenkt.

TikTok heeft niet alleen invloed op media en entertainment, ook aankoopgedrag van gebruikers kan prima worden beïnvloed. En daar liggen natuurlijk de kansen voor jouw onderneming.

De app is, net zoals de andere marketingkanalen die je al gebruikt voor je bedrijf, alleen niet iets wat je er zo even bij doet. Het vergt namelijk inspanning, geduld en tijd. Desalniettemin kan de inzet van TikTok, of wellicht een andere vorm van short content, een goede investering zijn. Je hebt er namelijk een extra kanaal bij waarmee je kunt communiceren met jouw (potentiële) doelgroep.

Lees ook: Van autosloperij naar TikTok-sensatie: zo maak je boeiende short content voor je bedrijf

Kies een duidelijk doel

De redenen om TikTok, of een andere vorm van short content, in te zetten zijn natuurlijk verschillend per bedrijf. Dit is afhankelijk van jouw doelgroep of klantenbestand. De belangrijkste redenen om short content in te zetten zijn onder andere het vergroten van de naamsbekendheid, het beïnvloeden van koopgedrag en de mogelijkheid om viraal te gaan.

Je kunt dus om verschillende redenen kiezen voor de inzet van short content. Wel is het belangrijk om, voordat je aan de slag gaat, een doel voor ogen te hebben. Wat wil je dat jouw aanwezigheid op deze sociale kanalen gaat doen voor jouw bedrijf? Kies je voor een informerende aanpak, zodat mensen jouw bedrijf of bedrijfstak (beter) leren kennen? Of ga je voor het maken van video’s waarbij je het product inpakt voor je klanten? Er zijn dus verschillende redenen om TikTok in te gaan zetten voor jouw bedrijf. Welke dat is voor jouw bedrijf is afhankelijk van jouw doelstellingen en de manier waarop je online aanwezig wilt zijn.

Welke doelgroep kom ik tegen op TikTok?

TikTok wordt over het algemeen door de meeste ondernemers nog altijd gezien als de plek waar jongeren een beetje rond scrollen, rare filmpjes kijken en vooral hun tijd verdoen. Toch is dit absoluut niet het juiste beeld. TikTok en andere platformen voor short content, zoals Instagram Reels en YouTube Shorts, worden inmiddels gebruikt door grote aantallen mensen uit alle leeftijds- en doelgroepen.

Er komen dagelijks meer en meer gebruikers bij op TikTok. Alle leeftijdsgroepen, tal van lifestyles en van directeur en inkoper tot productiemedewerker. Er zijn ontzettend veel potentiële klanten actief op deze sociale kanalen.Daarnaast biedt onder andere TikTok natuurlijk ook de mogelijkheid om je doelgroep gemakkelijker aan te spreken. Dit kan onder andere door middel van hashtags die je aan kunt laten sluiten bij jouw potentiële doelgroep. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om advertentiecampagnes op te zetten met jouw video’s, waarbij je jouw doelgroep gemakkelijk kunt samenstellen voor de targeting van jouw reclame.Ook jij kunt viral gaan!

Viraal met aansprekende video

Een ander bijkomend voordeel van TikTok is dat je helemaal geen volgers nodig hebt om toch viraal te kunnen gaan. Door op precies het juiste moment de juiste snaar te raken, gebruik te maken van de juiste hashtags, te zorgen voor interactie en gebruik te maken van storytelling kun je namelijk gewoon een virale video online krijgen.

Doordat het aantal volgers dus niet van belang is om een virale video het kanaal op te slingeren kun je hier als bedrijf zeker mee uit de voeten. Weet je namelijk op de juiste manier je short content in te richten en ga je viraal met een aansprekende video? Dan is er een grote kans dat een flink deel van de mensen die je video hebben gezien ook daadwerkelijk gaan volgen.Je hoeft niet per se verstand te hebben van het maken van video’s of het gebruik van sociale kanalen als TikTok. Gewoon maar wat proberen, kijken bij concurrenten en andere partijen die populair zijn bij jouw doelgroep en content maken.

Lees ook: Online expert Jan de Keijzer: 'Verbod TikTok gaat zorgen voor nog slimmere apps'

Nico de Boskabouter

Een leuk voorbeeld waar wij al enige tijd mee bezig zijn is Nico de Boskabouter. Deze goedlachse boskabouter is de mascotte van Pannenkoekenhuis De Boskabouter in Nunspeet en Wezep. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, niet alleen voor het fysieke bezoek maar ook zeker voor de aanwezigheid op bijvoorbeeld TikTok.

Binnen een half jaar heeft het account van Nico, dankzij een goede contentstrategie en storytelling, een stijging gekend van maar liefst 20.000 volgers. Daarnaast komen er dagelijks mensen langs bij het restaurant om gezellig te komen eten en Nico in het echt te ontmoeten.Met uitschieters van video’s van meer dan 650.000 weergaven, kunnen we wel stellen dat het ons gelukt is om Nico en daarmee het pannenkoekenhuis, op de digitale kaart te zetten. Veel mensen en bedrijven zijn nu bekend met ‘Pannenkoekenhuis de Boskabouter’. Maar daar stopt het natuurlijk niet. Hoe hou je je volgers nu geïnteresseerd en zorg je ervoor dat je relevant blijft?

Ga ook voor meer succes, ga voor short content

Uiteindelijk is het natuurlijk allemaal afhankelijk van de doelstellingen die je hebt voor jouw bedrijf. Gaat het om naamsbekendheid, zijn er hoge omzettargets of vind je het gewoon leuk om ook aanwezig te zijn op TikTok en andere short content kanalen? Stuk voor stuk zijn dit onderdelen die belangrijk zijn voor je bedrijf en de continuïteit van je onderneming. Je wil graag groeien naar grotere hoogtes en nieuwe doelen kunnen opstellen richting de toekomst.

Of het nu gaat om TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts of LinkedIn Stories. Je kunt op deze kanalen ontzettend veel nieuwe klanten aanspreken, maar ook werken aan jouw persoonlijke reputatie als freelancer. Daarnaast is de inzet van deze content, zeker wanneer er op de juiste manier gebruikgemaakt wordt van storytelling, vrijwel altijd een succes.Wat plaats je dan op TikTok?

Lees ook: Miljoenen kijkers voor TikTok-video's van vloerlegger Simon (31)

Logisch dat je je dat nog afvraagt. Wat plaats je nou eigenlijk op TikTok? Er zijn tal van contentvormen die je kunt gebruiken op TikTok en andere vormen van social media. Uiteindelijk kun je deze het beste onderverdelen in zes categorieën:

  • Entertainment
  • Kennisoverdracht
  • Informatie
  • Vragen
  • Challenge
  • Verbondenheid.

Deze zes categorieën vormen samen de basis van de mogelijkheden op content niveau. Beantwoordt bijvoorbeeld zo af en toe een vraag die regelmatig binnenkomt bij de klantenservice, geef informatie over producten en breng kennis over die je hebt dankzij jouw functie of bedrijf.

Wil je het proberen? Durf je het aan? Just give it a go!

Lees ook: Slim je podcast verspreiden: vergeet vooral deze plek niet

Kijk allereerst wat jouw potentiële doelgroep is, verplaats je in deze doelgroep en bekijk het type content dat ze bekijken. Ga daarnaast op onderzoek uit naar jouw concurrentie op TikTok of een ander kanaal voor short content. Wat plaatsen ze? Hoe doen ze dat? Scoren ze goed? Met al deze informatie kun jij aan de slag gaan met het maken van je eigen strategie en video’s!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws