Blog Jan Meerman

Vermenging horeca en retail: waarom ‘glas bubbels bij bruidsmodezaak’ volgens Jan Meerman moet kunnen

Een glas wijn in een kledingzaak of een kop koffie en een broodje in een boekenwinkel. We zien het steeds vaker, maar officieel mag deze vermenging of blurring niet. En dat is Jan Meerman, directeur van branchevereniging INretail, een doorn in het oog.

Jan Meerman 8 juni 2023

Bruidszaak champagne horeca retail

Foto: Shutterstock

Door maatschappelijke veranderingen, zoals digitalisering en globalisering, ziet de winkelstraat er totaal anders uit dan pakweg twintig jaar geleden. Waar toen het product centraal stond, is dat nu de klant. Een consument gaat niet meer naar een modewinkel voor alleen een broek. De klant wil verrast worden en denkt vanuit de eigen beleving. Wat voor de consument logisch klinkt moet je als ondernemer willen aanbieden en dan kom je al snel uit bij het onderwerp van deze expertblog: vermenging.

Omgeving creëren waar klant graag komt

Laat ik wat voorbeelden geven. Een klant in een bruidsmodezaak gaat voor het laatst haar jurk passen en neemt drie familieleden mee. Op het moment dat ze stralend haar jurk past, wil ze een toost uitbrengen en dus biedt de ondernemer aan om het gezelschap een glas prosecco in te schenken. Officieel mag dit geluksmoment niet gevierd worden, want je mag geen alcohol schenken in een winkel.

Of wat dacht je van al die mooie boekenwinkels die koffie en een broodje aanbieden? Klanten vinden het fantastisch. Zo heeft het Haagse Paagman het Kicking Horse Café inpandig. En ze zijn echt niet de enige. In alle grote steden heb je boekenzaken waar koffie wordt geschonken, broodjes worden gegeten en in de avonduren muzikanten optreden. Er wordt een omgeving gecreëerd waar de klant graag komt. Natuurlijk verkoop je daar een boek, maar het totaalpakket maakt het voor een klant pas echt aantrekkelijk.

Andersom komt de roep om vermenging natuurlijk ook voor: denk aan een horecazaak die de geserveerde wijn na afloop aan de gasten wil verkopen. Daarvoor moet het restaurant nu officieel ook een winkelbestemming krijgen van de gemeente.

''Ga ervan uit dat ondernemers hier wél goed mee kunnen omgaan. Geef ruimte aan ondernemerschap en grijp hard in waar het misgaat''

Wetgeving uit jaren 30

Omdat sommige gemeenten vermenging oogluikend toestaan is er sprake van behoorlijke willekeur. Steden als Amsterdam en Utrecht zijn er bijvoorbeeld flink op tegen en houden vast aan de wet die teruggaat tot in de crisisjaren van de jaren dertig. Toen werd het loon nog contant in de kroeg uitgedeeld en door velen direct voor een groot deel ‘stukgeslagen’. Het leidde tot een strikte scheiding tussen de horeca en detailhandel en tot regels waar alcohol geschonken mag worden.

Wat mij steeds meer tegen de borst stuit, is dat deze wet gebaseerd is op wantrouwen. Terwijl ik juist tegen de politiek zou willen zeggen: ga nou eens uit van vertrouwen. Ga ervan uit dat ondernemers hier wél goed mee kunnen omgaan. Geef ruimte aan ondernemerschap en grijp hard in waar het misgaat. De angst dat ondernemers hun klanten bijvoorbeeld dronken zullen voeren zodat ze meer spullen gaan kopen, vind ik zo paternalistisch en ouderwets. Ondernemers willen toch altijd dat hun klanten terugkomen? Een ondernemer snapt echt wel dat zijn kledingwinkel geen bruine kroeg moet worden. En de eerder genoemde ondernemer met een bruidswinkel schenkt echt niet de hele dag door glazen bubbels in.

Lees ook: Jan Meerman: ‘Dankzij deze aanpak blijven retail-ondernemers succesvol’

Wet Regulering Mengformules

Daarom zijn wij als INretail blij met het voorstel van de Wet Regulering Mengformules, waardoor winkeliers zelf de kans krijgen om te bepalen óf en wanneer ze een hapje of een drankje willen aanbieden. Als de politiek ondernemers echt de ruimte wil geven om optimaal ondernemer te zijn, dan moet de wetgeving aangepast worden naar wat nodig is.

Jan Meerman

Directeur INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft maandelijks een expertblog op deze website.

Lees ook: Ondernemers dreigen vrijdagmiddagborrel te verliezen door 'dwingende' Alcoholwet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws