Blog Jan Meerman
Meerman (INretail): duizenden winkeliers dupe van enorme inflatiecorrectie huur
Ben je als winkelier net begonnen met opkrabbelen, krijg je van je verhuurder te horen dat de huurprijs wordt geïndexeerd: acht tot tien procent hoger dan de oude afspraken! De oorzaak: een inflatiecorrectie die volgens Jan Meerman van INretail absoluut niet kan, ook al kan een ondernemer er juridisch gezien niets aan veranderen. Dan maar deze blog inzetten, vindt Meerman.
Winkeliers die dit jaar met een nieuw huurcontract voor vijf jaar te maken krijgen, zijn de dupe door de enorme inflatie waarop de nieuwe huur wordt gebaseerd. Foto ANP.
In bijna alle algemene voorwaarden van huurovereenkomsten is opgenomen dat verhuurders jaarlijks de huurprijs mogen indexeren met het prijsindexcijfer. Dit geldt niet alleen voor de retail, maar ook voor kappers en horeca. Normaal gesproken kijkt de verhuurder voor de indexatie naar het indexcijfer vier maanden voor de indexeringsdatum. De inflatie van dat moment bepaalt de stijging van het bedrag per maand. Die inflatie is de laatste jaren steeds zo’n twee tot drie procent.
Huurprijs stijgt acht tot tien procent
Maar dit jaar is die inflatie veel hoger. De oorzaak: de oorlog in OekraÏne en de enorme prijsstijging bij met name energie en brandstof. En als je dan juist nu of de komende maanden een nieuwe huurcontract moet afsluiten heb je opeens te maken met een inflatie van acht tot tien procent. Dat is ruim een maand extra huur per jaar en datbepaalt de huurprijs voor de komende jaren. Juridisch is er geen speld tussen te krijgen, zo is het nu eenmaal afgesproken. Een grootwinkelbedrijf met verschillende vestigingen kan in zo’n geval nog onderhandelen, maar een ondernemer met één zaak niet. Die kan alleen zijn zaak sluiten als hij die nieuwe huur niet kan betalen.
150.000 euro per jaar
Het gaat om grote bedragen. Huur is voor de meeste ondernemers ongeveer 8 procent van de totale kosten. Prijzen per vierkante meter hebben al snel 200 tot 300 euro als ondergrens met wel 1500 tot 2000 euro op een super A1 locatie. Als je in de Kalverstraat 100 vierkante meter hebt, betaal je 150.000 euro per jaar.
'Ik vind dat je als verhuurder (die geen energie of brandstof hoeft te betalen) je huurverhoging moet vaststellen op de kerninflatie van drie of vier procent'
Verhuurder en huurder, ga om de tafel zitten
Mijn oplossing is in feite een noodkreet: verhuurder en verhuurder, ga om tafel zitten, pin je niet vast op een prijsindexcijfer dat totaal uit z’n proporties is getrokken. Het huidige inflatiecijfer zou je moeten splitsen in een kerninflatie van drie procent. En een incidentele inflatie index van 6, 7 procent door de nu veel te dure energie en brandstof. Ik vind dat je als verhuurder (die geen energie of brandstof hoeft te betalen) je huurverhoging moet vaststellen op de kerninflatie van drie of vier procent. Dat vinden economen van banken ook.
Lees ook: Jan Meerman (INretail): Veel meer faillissementen na corona, overheid maakt enorme rekenfout
Niet voor vijf jaar
In feite is deze situatie te vergelijken met de situatie van de lockdowns door corona. Ook toen ging ongeveer 60 procent van de huurders met de verhuurders om de tafel over een tijdelijke verlaging. Maar wij moesten naar de rechter om die andere verhuurders te dwingen een tijdelijke halvering van de huur bij lockdown gedaan te krijgen. Ik hoop niet dat dit nu weer het geval wordt.
We moeten naar een andere wijze van huurvaststelling. Omzetgerelateerde huur kwam bijvoorbeeld weer ter sprake tijdens de lockdowns. Ook al is dat voor supermarkten weer lastiger dan voor non food, het moet anders in de toekomst.
'Het gaat om externe factoren die ze niet kunnen beïnvloeden en kosten die je niet zomaar kunt doorberekenen aan de klant'
90 procent bezorgd om impact oorlog
Tot slot enkele verontrustende cijfers uit een enquête die we deze week hebben gehouden onder 700 leden. De vraag was: Impact oorlog OekraÏne, ondernemers hoe zit je erin? De cijfers spreken boekdelen: 90 procent van onze retailers is bezorgd om de impact van de oorlog in Oekraïne op hun bedrijf. Als je vraagt of ze dat nu al merken, valt het nog mee. Pinbetalingen zijn nog steeds goed. We zitten nu ook in een tijd waarin er weer gekocht wordt. Ondanks minder klanten in de zaak blijft de omzet op peil omdat er per klant meer wordt uitgegeven. Niet gek, die klant heeft twee jaar lang bijna niets nieuws kunnen kopen.
Zorg om hoge logistieke kosten
Een paar specifieke cijfers tot slot. Op de vraag ‘waar maak je je ongerust over?’ noemt 85 procent een inkoopprijs, 81 procent de hogere energiekosten en 71 procent zegt zich ook zorgen te maken over de hogere logistieke kosten (prijzen voor containers en ander vervoer). Het gevolg is minder marge, juist in een tijd dat je net weer probeert op te krabbelen.
Lees ook: Vastgoedadviseur Colliers waarschuwt: forse huurverhoging winkeliers op komst
Geen steun uit Den Haag
Wat doet dat mentaal met een ondernemer? Het gaat om externe factoren die ze niet kunnen beïnvloeden en kosten die je niet zomaar kunt doorberekenen aan de klant. Hoe leuk vindt zo’n ondernemer het nog? Naar Den Haag hoeft hij niet te kijken. De politiek heeft aangegeven dat ondernemers voorlopig niet op welke steun dan ook hoeven te rekenen. Terwijl je toch juist bij het bedrijfsleven de investeringsbereidheid van ondernemers moet stimuleren, daar profiteert de hele samenleving van. Het kan bijna niet anders dan dat de prijzen verder zullen stijgen. En daarmee de inflatie.
Jan Meerman
Algemeen directeur INretail
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een expertblog op deze website.